Student van de Maand: Jantine Stoffers

door | 29 nov, 2017 | Ongecategoriseerd, Spotlight, SvdM | 0 Reacties

Door Cas Bakering en Luuk Wesselo

De dagen worden kouder en donkerder, maar gelukkig is daar de Student van de Maand om je hart te verwarmen! In deze editie maak je kennis met Jantine Stoffers, voorzitter van Uitgelicht. Deze Friese tweedejaars is de hele week druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe uitzending, maar wist toch nog even tijd voor ons vrij te maken.

Jantine, je bent sinds het begin van dit collegejaar officieel de voorzitter van Uitgelicht. Hoe is die functie tot nu toe bevallen?

Het bevalt echt super goed. Ik heb het altijd al leuk gevonden om mensen aan te sturen en de leiding te nemen. Ik vond het dan ook erg leuk toen Yara (haar voorganger, red.) mij vroeg om voorzitter te worden.

Het is wel heel stressvol. Je bent natuurlijk maar één dag écht met de uitzending bezig, maar je bent al zo ver van tevoren bezig met het interview, de opbouw en het regelen van andere dingen… Dan is het heel druk, maar wel ontzettend leuk.

Heb je het in die zin misschien een beetje onderschat?

Ja, ik denk het wel. Er komt zoveel meer bij kijken dan je vooraf verwacht. Pas nadat ik in de tweede helft van het vorige seizoen werd gevraagd om Yara op te gaan volgen, ben ik gaan kijken naar wat er rond iedere uitzending allemaal moet gebeuren.

Wordt het je wel eens teveel?

Ik heb mijn bijbaan net opgezegd, want ik wil me gewoon volledig kunnen richten op de studie en dus ook op Uitgelicht. Misschien had ik zonder Uitgelicht die baan nog gehad, maar ik heb het er graag voor over. Ik leer hier zo veel.

We vinden dat Uitgelicht voor iedereen interessant en toegankelijk moet zijn

Waren er dingen die je graag wilde veranderen binnen Uitgelicht?

We willen natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken en daarom proberen we er nu ook andere opleidingen meer bij te betrekken. Omdat donderdag Jack van Gelder te gast is, hangen er nu bijvoorbeeld ook posters bij de sportopleidingen. Daar gaan we dan ook de klassen rond, zodat zij hopelijk ook komen. We vinden dat het voor iedereen interessant en toegankelijk moet zijn.

Hoe ziet een week als deze er voor jou als voorzitter eigenlijk uit?

Als we een gast en een datum hebben, beginnen we vier weken van tevoren met het interview. Dat is dan de taak van de eindredacteur, daar houd ik me verder niet zo heel erg mee bezig. Ik vraag dan natuurlijk wel hoe het gaat en of het goed loopt, maar dat is vooral aan de eindredactie en de presentatie.

Ik begin zelf twee weken voor de uitzending met het maken van de crew-indeling. Dan maak je voor iedereen een rooster, zodat ze weten hoe laat ze waar moeten zijn. Ik ben ook nog steeds hoofd Techniek, al geef ik die taak binnenkort door. Verder is het vooral een kwestie van overzicht houden en zorgen dat alles wordt geregeld door het team.

Je zit sinds vorig jaar september bij Uitgelicht. Heb je in die tijd al eens een gigantische blunder gemaakt?

In de eerste uitzending van dit seizoen had ik niet helemaal meer op een rijtje wat er allemaal nog moest gebeuren en moest ik heel veel onthouden. We hadden een nieuwe geluidstechnicus en die moet dan aan het eind, na het laatste applaus, de muziek instarten. Ik was vergeten om ‘instart muziek’ in de PowerPoint te zetten en dus viel er na dat laatste applaus ineens een stilte. Héél ongemakkelijk.

Wat maakt Uitgelicht voor de kijker nu de moeite waard?

We proberen veelzijdige journalisten uit te nodigen. De eerste uitzending een kindercorrespondent, nu een sportjournalist… We hopen dat iedereen dan minimaal één gast interessant vindt. We hebben het interview nu ook iets aangepast en proberen de uitzendingen iets minder lang te maken. Dan blijft het voor het publiek ook interessanter om naar te kijken.

Wat ik echt heel leuk vind is het teamverband en dat we met een team van eerste- en tweedejaars zo’n project neer weten te zetten. Die eerstejaars zitten pas een paar maanden op de opleiding, maar leren nu al zo veel… Dat teamgevoel is heel leuk en je doet het toch maar even mooi met z’n allen, zónder docenten.

Niet iedereen weet dat Uitgelicht onderdeel uitmaakt van Waltertje en in het verleden is er ook wel eens onenigheid geweest. Merk je dat die relatie beter wordt?

Zeker. Vorig jaar zaten er veel mensen in het Uitgelicht-team die wat minder met Waltertje hadden, maar dat is dit jaar helemaal niet zo. Je hebt zoveel aan elkaar. Waltertje promoot bijvoorbeeld onze uitzendingen, dat is al heel fijn. We weten nu heel goed wat we aan elkaar hebben.

Als ik naar Zwolle verhuis, zou ik dat allemaal op moeten geven

Naast haar functie als voorzitter van Uitgelicht is Jantine natuurlijk ook nog gewoon student. Ze weet dat dagelijks allemaal te combineren met vier uur reistijd, want deze Friezin woont nog steeds bij haar heit en mem.  

Ondanks de afstand woon je nog altijd in Berlikum, waar je actief bent in de plaatselijke muziekvereniging. Is dat de voornaamste reden dat je nog thuis woont?

Dat is wel één van de redenen. Ik woon gewoon nog heel fijn bij mijn ouders. Ik heb nooit ruzie met ze en ze hebben geen last van me, hoop ik tenminste. Het is een fijn gevoel als je weet dat na een lange schooldag het eten op tafel staat en je was gedaan is. Dat vind ik heerlijk. Het reizen vind ik eigenlijk ook helemaal niet erg en ik ben niet iemand die graag alleen is.

Maandag- en vrijdagavond ben ik dan inderdaad bij de muziekvereniging. Mijn hele familie woont eigenlijk in Berlikum, m’n vriend ook… Als ik hier naartoe verhuis, zou ik dat allemaal op moeten geven. Dat vind ik zonde. Volgend jaar moeten we ook op stage en daarna wil ik ook nog graag een half jaar naar het buitenland, dus nu verhuizen heeft ook niet veel zin.

Waar zou je graag heen willen?

Barcelona. Ik vind de Spaanse taal heel mooi en die wil ik ook heel graag beter leren.

Ook dan moet je de huiselijke sfeer van Berlikum een keer achter je laten.

Dat zal toch een keer moeten. Je krijgt zo’n kans maar één keer en dan wil ik die kans ook grijpen. Ik heb nu gewoon de behoefte ook niet om in Zwolle te gaan wonen, omdat ik weet hoe duur het is. Ik zou er dan heel veel bij moeten werken en dan denk ik dat m’n studie eronder gaat lijden.

Afgelopen zomer brandde in Berlikum het verenigingshuis van je muziekvereniging af. Wat voor impact heeft dit op jou gehad?

Ja, dat was net voor de zomervakantie… Het had heel veel impact op me. De instrumenten zijn wel te vervangen, maar de emotionele waarde natuurlijk niet. Ik heb daar vanaf groep vijf muziekles gehad. Mijn oude bugel stond er, waarop ik heb leren spelen. Alle vaandels en  prijzen die de vereniging gewonnen heeft, zijn opgebrand. Er lagen daar veel herinneringen.

Waar kunnen jullie nu terecht?

We zitten nu in de kerk in het centrum en iedereen probeert ons nu te helpen. Er was pas een benefietdag, waarbij allerlei verenigingen op vrijwillige basis naar ons toe kwamen om te spelen. Het dorp en de muziekverenigingen in de buurt leven heel erg met ons mee, maar de emotionele waarde kunnen we helaas niet terugkrijgen.

Is het feit dat je nog thuis woont niet lastig te combineren met je functie als voorzitter van Uitgelicht?

Ik probeer er veel omheen te plannen, maar af en toe is het wel lastig. Op woensdag, de dag voor de uitzending, ben je bijvoorbeeld tot laat bezig met de opbouw. Dan moet ik er donderdag weer vroeg zijn, want als voorzitter ga je als laatste weg en ben je er als eerste.

In de trein doe ik heel veel. Dan zit je even en heb je tijd om alles te overzien. Ik heb natuurlijk ook een goede organisatie die me scherp houdt en het is ook niet zo dat ik alles alleen moet doen. Vanwege vergaderingen moet ik na m’n colleges af en toe wel een paar uur wachten of moet ik zelfs speciaal daarvoor naar Zwolle komen, maar dat heb ik er zeker voor over.

Niet iedere journalistiekstudent ziet de toekomst even rooskleurig in. Deel jij die zorg?

Ik weet nog niet wat ik later wil worden. Vorige week heb ik stage mogen lopen bij 5 Uur Live en Koffietijd. Dat vond ik super leuk, maar ik weet natuurlijk nog niet hoe het allemaal gaat lopen. Als mijn vriend straks een goede baan heeft in Berlikum, blijven we daar misschien wel wonen. Dan ben ik eigenlijk verplicht om bij Omrop Fryslân aan de slag te gaan of iets te zoeken in de regio.

Journalistiek is zo veelzijdig. Je moet goed kunnen communiceren en je leert goed te schrijven. Dat is in elk bedrijf nodig, niet alleen in de journalistiek. Dus nee, ik ben niet bang dat ik later geen baan weet te krijgen. Dat zien we dan wel weer.

Heb jij een rolmodel binnen de journalistiek?

Eva Jinek vind ik een hele toffe vrouw. Ik wilde ook altijd talkshows gaan presenteren. Ze weet veel van de personen die bij haar aanschuiven en heeft zich daar zo goed in verdiept. Ze weet ook goed in te spelen op de antwoorden die haar gasten geven. Ze is veel in Amerika geweest, heeft daar reportages gemaakt en ook een Amerikaanse studie gedaan. Wat zij allemaal gedaan heeft, is wel heel gaaf.

 

Dilemma’s

Friesland of Nederland? Ik zie Friesland gewoon als een deel van Nederland. Ik vind het heel fijn dat we een eigen taal hebben en dat dat ook gewoon mag, al word je daar natuurlijk af en toe wel op aangesproken. Maar ik ben niet voor niets in Zwolle gaan studeren, dat hoort er gewoon bij.

Vorig jaar sprak ik met sommige klasgenoten automatisch Fries, dat ging gewoon vanzelf. Met hen Nederlands praten deed ik eigenlijk niet. Wij zijn allemaal Nederlands, maar als er nu op de opleiding een Engelse student erbij komt, gaan we toch ook niet ineens meteen Engels praten? Zeker één op één ga je dan toch Fries praten.

Kroeg of discotheek? Het Vliegende Paard vind ik heel leuk als kroeg, maar als ik in Leeuwarden uitga, ga ik toch eerder naar een discotheek. Ik hou heel erg van dansen en in de kroeg hangt vaak toch een andere sfeer.

Muziek is er echt met de paplepel ingegoten

Muziek of journalistiek? Die is lastig… Ik zeg dan toch muziek. Ik heb ook wel nagedacht over iets als het Conservatorium, maar ik wil muziek toch echt als hobby houden. Muziek vind ik zo belangrijk. Ik zou echt niet zonder kunnen.

Ben je er echt mee opgegroeid?

Toen ik klein was, liep ik altijd tussen mijn pake en mijn moeder achteraan in het korps. Ik zat er toen nog niet bij, maar als meisje van drie liep ik dan met mijn plastic trompet tussen hen in. Het is er echt met de paplepel ingegoten.

Was je er bang voor dat je muziek op het Conservatorium te veel als werk zou gaan zien?

De keuze is heel beperkt: je wordt dirigent, muzikant of docent. Dat leek me niet echt geweldig en ik wil dat het een hobby blijft. Je moet dan zes uur per dag repeteren, wat als het straks begint te vervelen? Dat zou ik echt zonde vinden.

Sereniteit en nuchterheid of onrust en chaos? Ik straal het aan de buitenkant misschien niet uit, maar ik kan ook heel erg stressen om kleine dingen. Ik ben altijd wel druk in m’n hoofd, ben met veel dingen tegelijk bezig. Dan schiet er nog wel eens wat bij in en vergeet ik iets.

Als voorzitter vind ik het fijn om de rust te behouden en dit ook uit te stralen naar het team. Want als je zelf in de stress zit, slaat dat over naar de rest. Dan probeer ik even de rust te pakken, dan komt het vaak allemaal wel goed.

Freelancer of vast contract? Ik vind het leuk om in een team te werken. Ik heb ook graag de leiding, maar ik zou toch liever bij een bedrijf willen werken.

Is freelancen je dan te onzeker?

Ja, ik denk het wel. Ik zou er dan toch dingen naast gaan doen en dan wordt freelancen misschien niet meer de eerste prioriteit. Als je een vaste baan hebt, gaat dat gewoon niet.

Audiovisueel of geschreven? Vanaf het begin vond ik radio en televisie al heel interessant. Ik vind schrijven leuk, maar zo beperkt. Ik vind het veel leuker om iets met beeld of geluid te brengen dan met woorden. Ik weet vaak wel wat ik wil vertellen, maar ik vind het moeilijk om dat in woorden uit te drukken.

Vind jij beeld en geluid ook uitdagender?

Ja, want er komt zoveel meer bij kijken. Als je een beeldverhaal gaat maken, moet je op verschillende zaken letten. Staat de camera goed, is het perspectief mooi, hoe is het geluid… Als ik nu naar programma’s kijk, let ik daar ook op. Dat komt natuurlijk ook door Uitgelicht.

Ochtend of avond? Beide eigenlijk wel, ik heb niet echt moeite meer om uit bed te komen. Vorig jaar drukte ik mijn wekker eerst drie keer uit. ‘s Avonds ben ik nog wel op m’n best, ook omdat ik ‘s ochtends soms om kwart over zes van huis moet. Maar als ik zie wat dat me oplevert… Dat heb ik er allemaal voor over.

Ik heb geen idee waar ik eindig!

Voor of achter de schermen? Ik dacht altijd voor de schermen, maar ik ben erachter gekomen dat ik achter de schermen toch wel erg leuk vind. Ik hoef niet per se met mijn hoofd op tv. Je krijgt ook veel kritiek als je voor de schermen bezig bent en ik wil altijd alles goed doen. Dan ligt achter de schermen me denk ik beter.

Wie zou je desondanks toch nog eens graag willen interviewen?

Chantal Janzen. Wat zij allemaal doet… Ze heeft haar eigen programma &Chantal, haar eigen tijdschrift. Volgens mij heeft ze heel druk, maar is wat zij doet wel ontzettend leuk.

Zou je bij zo’n programma achter de schermen willen werken?

Ja, een entertainmentprogramma leek me altijd al heel leuk. Liever dat dan een talkshow of een nieuwsprogramma. De sfeer is dan heel anders, terwijl het bij een entertainmentshow net iets vrijer is. Maar we zullen het zien, ik heb geen idee waar ik eindig!

Wat voor valkuilen ben je tot nu toe tegengekomen tijdens je studie?

Ik ben heel perfectionistisch en ik heb echt moeten leren om dat los te laten. Ik vind het ook heel moeilijk om nee te zeggen. Ik help mensen graag en dat werd me op een gegeven moment wel teveel. Ik zet anderen vaak op de eerste plaats en vergeet daardoor mezelf wel eens.

Heb je een tip voor eerstejaars en andere medestudenten?

Blijf bij en zorg dat je eigen dingen voorgaan. Wees vooral ook niet bang om anderen om hulp te vragen als je er even niet uitkomt. Je hebt elkaar hier gewoon nodig.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *