Student van de Maand: Bram van Kolfschooten

door | 21 dec, 2017 | Ongecategoriseerd, Spotlight, SvdM | 0 Reacties

Door Luuk Wesselo

Arme, árme Bram van Kolfschooten. Druk bezig met de organisatie van het Zwolse Top 2000 Café en dan ook nog eens geridderd tot de nieuwe Student van de Maand! Gelukkig is deze 22-jarige Amersfoorter altijd de rust zelve en accepteerde hij in alle chaos toch ons interviewverzoek.

Bram, vorig jaar werd het tv-programma Top 2000 À Go-Go al in een Zwols jasje gestoken en deze week is het Vliegende Paard maar liefst vier avonden bezet gebied!

Klopt! Vorig jaar was eigenlijk een soort uit de hand gelopen grap. Peter de Jager en ik willen al jaren naar het echte Top 2000 Café met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis. Ieder jaar moet je dan een mail sturen en hopen dat je wordt ingeloot… Vorig jaar werden we voor de zoveelste keer weer niet uitgenodigd en toen dachten we: “stik er maar in, dan doen we het wel lekker zelf.”

We hebben toen in een maand gekeken hoe ver we zouden komen met het opzetten van ons eigen Top 2000 Café. Elroy van het Paard was direct heel enthousiast en hij wilde ons voor dit jaar ontzettend graag een week lang hebben.

Je wilt het origineel van Matthijs en Leo natuurlijk niet helemaal kopiëren. Heb je dingen afgekeken?

We zijn gewoon hun uitzendingen na gaan lopen en dan laat je je natuurlijk wel inspireren door wat zij maken. Peter en ik wilden daar niet voor niets een keer een kijkje nemen. We worden allebei gewoon heel erg geïnspireerd door het programma, ik vooral vanwege mijn liefde voor popmuziek. We wilden dat gewoon een keer meemaken. Dat kon voor de zoveelste keer niet in Hilversum, dus dan maar in Zwolle.

Wat doen jullie anders, om bijvoorbeeld juist de studenten te trekken?

We houden wel heel bewust de thema-avonden van het Paard aan. Dinsdag de Voute Verzoekjes, woensdag livemuziek… Daar hebben we wel wat omheen proberen te verzinnen.

Daarnaast konden de Zwollenaren zelf stemmen op hun favoriete nummers en hebben we hieruit een Top 200 samengesteld. Die draaien we gewoon vier avonden lang.

Die diversiteit is wel heel tof

Viel je iets op aan het stemgedrag?

Het is een lijst van studerend Zwolle, dus dan is het best opvallend dat sommige nummers in die Top 200 gewoon vijftig jaar oud zijn. Dat zijn de klassiekers van onze ouders, maar die komen ook in onze lijst heel veel voorbij. Je zou denken dat het oudste nummer in de Zwolse lijst misschien uit 2000 komt, maar dat is echt een nummer uit de jaren vijftig. Die diversiteit is wel heel tof.

Wist je vooraf eigenlijk wel waar je aan begon?

Nee, ik had eigenlijk geen idee. Mede door het enthousiasme van het Paard staat er nu daadwerkelijk iets, want in m’n eentje had ik dit niet gekund.

Je hebt heel veel tijd om te vullen. Dat is waar je de meeste tijd aan kwijt bent, verzinnen wat je überhaupt wilt gaan doen. Het Paard wilde vooral een café dat voor iedereen toegankelijk is en waar je zo in en uit kan lopen. Dan verplicht je ook niemand. Vorig jaar hadden we één uitzending van een uur, nu vullen we vier avonden. Dan moet je daar wel een goed programma omheen verzinnen.

Bram gooit zichzelf deze week niet helemaal in het diepe. Hij liep al stage bij het Radio 2-programma De Staat van Stasse en is waarschijnlijk Waltertje’s grootste muziekfreak.

Toen kwam ik erachter hoeveel moois er verscholen zit in de popmuziek

Waar komt jouw passie voor muziek eigenlijk vandaan?

Ik denk dat ik een jaar of veertien was, toen begon ik me er eigenlijk pas in te verdiepen. Tijdens de Top 2000 raakte ik in gesprek met een oom en hij kwam met zulke mooie verhalen over artiesten en bands. Toen kwam ik erachter hoeveel moois er verscholen zit in de popmuziek. Vervolgens ben ik er ingedoken en ben ik besmet geraakt met het virus. Ik heb het niet per se meegekregen van m’n ouders, maar dat heb ik eigenlijk nooit erg gevonden. Dat gaf me namelijk de ruimte om zelf te ontdekken wat ik tof vond.

Is jouw passie voor radio net zo groot?

Ik denk dat die daaruit is voortgekomen. Toen ik aan deze studie begon, wilde ik schrijven over popmuziek. Toen trok iemand me een keer de radiostudio in en ben ik een half jaar lang zijn co-host geweest.

Bij De Staat van Stasse heb ik wat creatiever radio leren maken. Dat is meer een hoorspel, in plaats van dat je twee uur lang plaatjes draait en af en toe een lollig grapje maakt. Radio met inhoud vind ik gewoon erg interessant, dus dat was voor mij een hele inspirerende stage.

Iedereen is meer zijn eigen muziekjournalist geworden

Muziek en journalistiek vallen natuurlijk prima te combineren. Is dat ook waar jij je pijlen op richt?

Ja, ik denk het wel. Al denk ik wel dat popjournalistiek in zijn huidige vorm niet lang meer zal bestaan. Het had altijd ‘de functie van de grote broer’: iemand die je muziek aanreikt en die je vertelt waar je naar moet luisteren. Je moest naar de winkel voor je muziek en muziekbladen als Oor konden je daarin aanbevelingen doen.

Nu kun je met diensten als Spotify zelf binnen vijf minuten bepalen of je iets tof vindt. Iedereen is daarin meer zijn eigen muziekjournalist geworden. Daarom moet je nu als popjournalist meer achtergrond geven en mooie verhalen optekenen over bands en artiesten.

Radio heeft geen hele prominente rol binnen onze opleiding. Vind je dat jammer?

Ja en nee. Je wordt hier opgeleid om producties te maken op een bepaald niveau. Creatief radio maken, zoals ik heb geleerd bij de Staat van Stasse, wordt hier niet echt gedoceerd. Je krijgt de standaard richtlijnen mee, maar de manier waarop je dat kunt doen… Daar heb ik hier nog niet echt iemand over gehoord.

Radio kan hele mooie verhalen vertellen, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Daarom is het belangrijk dat je als radiomaker ook weet dat je de aandacht van de luisteraar ieder moment kunt verliezen. Dat creatieve denkproces daaromheen mis ik hier een beetje.   

 

Dilemma’s

Amersfoort of Zwolle? Op dit moment Zwolle. Ik heb 21 jaar in Amersfoort gewoond, maar ik heb hier op dit moment mijn leven. Het mooie aan de twee steden is dat ze best wel op elkaar lijken, qua binnenstad en opbouw. Dat is ook de reden waarom ik me hier snel thuis voelde. Ik merk wel dat het hier net even iets gemoedelijker is. Die Randstedelijke sfeer van Amersfoort heb je hier niet. Hier is het meer van: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”

Kroeg of discotheek? Kroeg. Ik vind het juist wel chill om ergens rustig in een hoekje te kunnen zitten, waar de muziek niet al te hard staat en waar je gewoon met vrienden een beetje slap kunt ouwehoeren. Je hebt hier in Zwolle ook genoeg afwisseling, je hoeft je hier echt niet te vervelen.

Muziek was de reden dat ik de journalistiek in wilde, niet andersom

Muziek of Journalistiek? Ik heb voor Journalistiek gekozen omdat ik van m’n hobby m’n beroep wilde maken. Ik achtte mezelf niet talentvol genoeg om daadwerkelijk popmuzikant te worden en dat sprak me ook niet zo aan. Ik vind het veel interessanter om in de verhalen te duiken. Muziek was de reden dat ik de journalistiek in wilde, niet andersom.

Matthijs van Nieuwkerk of Leo Blokhuis? Matthijs vind ik echt een goede presentator, zeker tijdens de Top 2000. Hij is dan net wat losser dan in bijvoorbeeld De Wereld Draait Door. De manier waarop Leo Blokhuis verhalen kan vertellen, vind ik echt heel inspirerend. Hij weet erg veel, maar weet in zijn colleges ook altijd heel goed wat hij wel en niet moet vertellen. Het is dan heel makkelijk om jezelf te laten verdwalen in een verhaal, want je kunt zoveel vertellen… Om dan het juiste eruit te pikken, is echt een kunst.

Freelancer of vast contract? Als je een vast contract hebt, kun je vol gaan voor een project. Dan ben je niet in je achterhoofd nog bezig met andere dingen. Je kunt je aandacht volledig op één project richten en dat lijkt me wel erg prettig.

Audiovisueel of geschreven? Ik vind schrijven nog steeds heel interessant, maar nu ik heb geleerd hoe ik creatief kan omgaan met beeld en geluid… Dat vind ik nog wel interessanter. Als schrijver heb je volledig de regie in handen, jij bent de woorden de baas. Bij audiovisueel ben je afhankelijk van je materiaal en dat vind ik net wat uitdagender.  

Voor of achter de schermen? Ik vind het denk ik leuker om items te maken dan ze zelf te presenteren. Ik denk dat iemand anders dat ook beter kan dan ik. Een dienende rol ligt mij beter en het lijkt mij heel interessant om op die manier een programma naar een hoger niveau te tillen.

Netwerken is altijd zo’n uitgekotst woord hier, maar is het wel ontzettend belangrijk

Je werkt inmiddels ook als video-editor voor De Stentor. Vind jij het belangrijk om naast je studie dit soort dingen al op te pikken?

Zeker. Doe dat vooral, is mijn tip. Er zijn genoeg mensen met alleen een papiertje en die komen gewoon onderop de stapel te liggen bij een sollicitatie.

Netwerken is altijd zo’n uitgekotst woord hier, maar het is wel ontzettend belangrijk. Je moet zoveel mogelijk mensen kennen en de mensen moeten jou kennen. Als jij tijdens je stage een half jaar rondloopt in Hilversum en je maakt een goede indruk, dan vergeten ze je echt niet zomaar. Als je goed je best blijft doen en goede ideeën hebt, val je op een gegeven moment vanzelf wel op.

Je studeert, je freelancet, je organiseert nu een evenement, je zat bij Uitgelicht… Je bent met veel meer bezig dan alleen studeren, maak je daarin bewuste keuzes?

Ik wilde er wel vanaf het begin iets naast doen. Voor websites begon ik al op m’n vijftiende met schrijven en interviewen over muziek. Gewoon omdat ik het leuk vond, maar ik leerde daar ook een hoop van. Je kunt zoiets natuurlijk ook op je cv zetten en dat helpt je gewoon echt.

Je hebt al een hoop gedaan, maar wat zou je nog willen doen?

Op dit moment natuurlijk gewoon nog een topavond neerzetten in het Top 2000 Café. En daarna… Ik denk afstuderen, dat zou in ieder geval ook wel een keer tijd worden.

En wanneer is deze week voor jou geslaagd?

Dat je onthouden wordt en dat het niet wordt vergeten door de mensen.  En dat we hopelijk iets hebben gecreëerd waarvan de bezoekers denken: “Hé, die journalistiekstudentjes kunnen toch best wel wat in elkaar flansen.”

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *