Student van de Maand: Wouter van der Maden

door | 26 mrt, 2018 | Spotlight, SvdM | 0 Reacties

Door Cas Bakering en Luuk Wesselo

Het einde van een lerarenopleiding was al aardig in zicht, maar toch besloot hij de overstap te maken naar Journalistiek. Zeven maanden later is Wouter van der Maden de nieuwe voorzitter van Uitgelicht én de Student van de Maand!

Wouter, je duikt zometeen voor Uitgelicht de montageruimte weer in. Doe je dat alleen?

Deze keer wel, maar dat is eigenlijk steeds iemand anders. Ik wilde het deze keer ook wel eens proberen.

Heb jij een montage-strategie?

Ik heb nu niet echt een strategie. Daan hield (tijdens de uitzending met Cécile Narinx, red.) de regie ontzettend strak en ik vind het zonde om daar nu van af te wijken. Gaat misschien wat langzamer, maar ik vind het heerlijk om met Avid te werken.

Dat knutselen vind je leuk?

Ja, ik ben er vanaf collegeweek één al mee bezig. Ik wilde die eerste vrijdag wel even zien waar ze hier mee werkten, dus toen ben ik naar de techniek gelopen. Wim had niks te doen, dus die heeft me het gelijk laten zien. Ik had al wat ervaring bij een radioprogramma, dus ik kon meteen beginnen.

Je mag jezelf vanaf nu de voorzitter van Uitgelicht noemen.

Ik denk dat we echt een tof seizoen hebben gedraaid. Wat ik heel erg leuk vond, is dat het niet alleen bekende namen uit de top van de journalistiek waren. Dat zijn dan meestal tv-presentatoren. We hadden deze maand met Cécile Narinx pas de eerste naam uit de tijdschriftenwereld.

Hoe komt dat denk je?

Je wilt natuurlijk grote namen aan je binden. Hoe onbekender de gast, hoe minder mensen geneigd zijn om te komen kijken. Dat heeft dit seizoen denk ik niet de prioriteit gehad. Inhoudelijk denk ik dat we een fantastisch jaar hebben gedraaid, iedere gast had echt een verhaal.

Een productie neerzetten en monteren vind ik veel leuker

Gaan we jou nog een keer zien als presentator?

Ik betwijfel het, tenzij het een hele interessante naam is… Ik ben niet zo van voor de camera staan. Als voorzitter doe je dat sowieso niet en mijn ambitie ligt daar ook niet. Een productie neerzetten en monteren vind ik veel leuker.

Je hebt hiervoor vier jaar de Lerarenopleiding Geschiedenis gedaan, maar niet afgerond. Miste je daar iets wat je hier wel hebt gevonden?

Ik heb altijd het idee gehad dat ik het onderwijs in wilde. Maar het beeld van mezelf, voor een klas tot m’n 65ste, werd tijdens mijn vorige studie eigenlijk iedere stage kleiner. Dan ga je terugkijken en besef je dat je eigenlijk altijd al met journalistiek bezig bent geweest. Vanaf groep 5 maakte ik iedere twee weken een klassenkrant en met muziek deed ik ook al veel. Halverwege m’n vorige studie ben ik al bij een radioprogramma gaan werken, Echt Erik. “Het is maar een hobby”, dacht ik dan. Maar het is wel iets waar ik toen al heel veel plezier uithaalde en waar natuurlijk gewoon een studie voor is.

Zijn er overeenkomsten tussen de twee opleidingen?

Heel veel. Kijk alleen al naar de docenten die hier rondlopen. Egbert en Binne hebben bijvoorbeeld ook Geschiedenis gestudeerd. Ik heb ook veel vrijstellingen gekregen, want je hebt bij beide opleidingen te maken met religie, politiek en economie.

Ook bij de Lerarenopleiding Geschiedenis leer je goed te lezen, te nuanceren en kritisch te kijken naar je bronnen. De basisvaardigheden komen veel meer overeen dan mensen zullen denken.

Een terechte kanttekening bij deze opleiding is dat er creativiteit mist

Je bent dit jaar met een team eerstejaars begonnen met een nieuw journalistiek platform, genaamd Leuk Geprobeerd. Wat willen jullie maken en uitdragen?

Een terechte kanttekening bij deze opleiding is dat er creativiteit mist. De ruimte om creatieve ideeën uit te werken is er niet altijd, veel docenten hameren nog op wat je voorgeschreven wordt. Om die reden zijn een aantal mensen gestopt en dat vind ik heel erg jammer.

De vele ideeën die je hebt wil je uitwerken, maar dat doe je minder snel als je het nergens kunt publiceren. Egbert, onze SB’er, heeft ons als groep net zo lang gepusht tot we om de tafel gingen zitten. Dat ging eerst van een toneelstuk naar een Zondag met Lubach-achtig idee en uiteindelijk is het een online platform geworden. We willen met Leuk Geprobeerd gewoon alles maken wat we leuk vinden en wat we op school niet kwijt kunnen.  

Moest je er voor je gevoel per se iets naast gaan doen?

Ja, ik moet het druk hebben. Ik word depressief als ik twee dagen achter elkaar thuis op de bank zit en ik denk dat dat voor bijna iedereen binnen Leuk Geprobeerd geldt. Ik was hoe dan ook wel iets gaan doen, maar binnen een team word je wat meer creatief uitgedaagd.

Foto: Isa Hamstra

Dilemma’s

Beeld of geluid? Radio of televisie… Ik moet kiezen hè? Ik beleef heel veel plezier aan radio, maar dan ga ik toch voor beeld. Dat heeft de toekomst en daarin kan ik grote producties maken.

Ben jij heel erg bezig met de toekomst van de media?

Zeker. Radio zal crossmediaal en on-demand moeten worden. Met Echt Erik, een lokale omroep, hebben we met behulp van Facebook Live ooit een bereik gehad van 8.000 luisteraars. Je kunt nu zelf bepalen wat je luistert en het wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Dankzij Spotify ligt met een tientje per maand de hele muziekwereld aan je voeten. Daar gaat het in de radiowereld nu wel mis.

Zwolle of Groningen? Groningen, al ik ben daar minder te vinden dan ik zou willen. Ik word altijd een beetje droevig als ik ‘s nachts door Zwolle loop. Het houdt qua kroegen al vrij snel op, terwijl Groningen in de avond een bruisende stad wordt. Zwolle heeft wel mijn historische hart, maar Groningen leeft veel meer.

Kroeg of discotheek? Ik ben niet echt van het uitgaan. Met een grote groep naar een Waltertje-feest vind ik hartstikke leuk, maar ik zal toch altijd kiezen voor de kroeg.

Uitgelicht of Leuk Geprobeerd? Je gaat altijd voor datgene waar je zelf het meeste in kan leggen. Uitgelicht houdt voor mij over een jaar ook op, dan is het alweer klaar. Alleen om die praktische reden zou ik al voor Leuk Geprobeerd kiezen. Het zou ook raar zijn als je iets wat een ander heeft bedacht beter vindt dan iets wat je zelf hebt opgezet.

Freelancen of vast contract? Ik denk freelancen, maar als ik een vast contract krijg bij een ontzettend leuk programma… Ik vind het meenemen van de kijker naar een bijzondere plek heel erg leuk. Dan komt de docent Geschiedenis in mij ook weer naar boven.

Diepgaande docu of een vlog? Ik vind juist het voorbereiden heel leuk. Als jij een week van tevoren met een vlog bezig gaat, is het niet overtuigend meer. Ik heb liever een camera vast.

Ik heb het liever druk

We hadden van de week contact via Whatsapp. “Je bent veel te druk voor een student” is een opmerking waar jij een hekel aan zegt te hebben. Waarom?

Het impliceert dat ik het niet onder controle heb, maar ik kan er heel slecht tegen als ik niks te doen heb. Ik heb het liever druk.

Ben je niet bang dat je jezelf voorbij loopt?

Ik weet goed waar m’n grenzen liggen. Voor Echt Erik, waar het voor mij begon, deed ik ontzettend veel. Op een gegeven moment moet je keuzes gaan maken, dus van het radioprogramma heb ik wat meer m’n handen afgetrokken. Je kunt wel willen, maar het moet ook kunnen.

Is er nog iets wat je heel graag kwijt wil?

Het is natuurlijk leuk dat ik er nu als Student van de Maand wordt uitgetrokken, maar ik heb binnen Leuk Geprobeerd natuurlijk een keihard werkend team om me heen. Net als bij Uitgelicht denk ik dat we een topjaar tegemoet gaan. Ik heb heel veel zin om met de nieuwe organisatie samen te gaan werken.  

Kun je voor de laatste editie van Uitgelicht van dit jaar alvast een tipje van de sluier oplichten?

Het wordt eind mei, op een dinsdag. Op een ander moment in de week dan je van ons gewend bent, maar we wilden hem zo graag hebben en hij kon alleen op die dag…

Trouwens, op 5 mei zijn we ook nog te zien op het Bevrijdingsfestival. Met een speciale gast kun je ons dan vinden in het Windesheim Theater.

Ik weet niet wat het is, misschien dat studenten luier zijn geworden. Als ik zie hoe leeg het in de montageruimte is en hoeveel camera’s er ongebruikt bij de techniek staan. Start een blog, loop binnen bij een lokale radio-omroep. Als je Journalistiek echt leuk vindt, waarom doe je het dan niet?  

Foto: Jan Lenting

            

 

  

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *