Student van de Maand: Jan Schrik

door | 24 sep, 2018 | Columns, Spotlight, SvdM | 0 Reacties

Nieuw jaar, nieuwe studenten. Dit keer een immer vrolijke kwart-indo, vers overgetreind uit Stakkacity (c.q. Stadskanaal) woont hij nu in het Zwolse Assendorp. Hij verloor zijn kidsshirt, likte schoenen en was eigenlijk gedoemd tot strafcorvee. Dit gebeurde allemaal een aantal weken geleden tijdens de intro, maar wie is nou eigenlijk de jongen achter deze veelal dronken acties? Dit keer is Jan Schrik de Student van de Maand.

Jan, mijn research naar jou voorafgaand aan dit interview liep al snel vast. Je bent niet vindbaar op het internet, op Instagram na. Geen Facebook, niks. Waarom is dat?

“Omdat ik al drie jaar denk dat het volgende maand afgelopen is met Facebook. Ik heb daar gewoon geen zin in, je ziet er alleen maar onzindingen op voorbij komen. Moet zeggen dat ik wel een account heb waarmee ik bijvoorbeeld Waltertje in de gaten hou, maar ik doe verder niks met mijn profiel.”

  Dat is best creepy.

“Ja klopt, ik heb ook geen profielfoto ofzo en voeg nooit mensen toe. Dat is ook omdat dat ik niet precies weet hoe het werkt allemaal. Ik merk wel dat het nu op de studie wel handig is, dus misschien dat ik het wel officieel ga aanmaken binnenkort. Verder ben ik dus wel actief op Insta (Instagram, red), heb daar 1300 volgers.”

Best een fandom dus.

“Ja man, sicke fanbase heb ik.”

Maar goed, ik kon je dus niet echt online natrekken. Kun jij eens vertellen wie Jan Schrik nou eigenlijk is?

”Naja goed, ik ben dus Jan Schrik en ik ben 18 jaar oud. Mijn vader heet ook Jan, vet origineel. Heb op de middelbare school havo gedaan in zes jaar. Verder heb ik mijn hele jeugd in Stadskanaal gevoetbald maar op m’n 16e vond ik geld belangrijker worden dus ben ik gestopt. Ik vind sport nog wel steeds superinteressant. Ik gamede ook altijd veel en ik vind die hele wereld daar omheen ook echt boeiend.

Wil je na deze studie die hobby’s meenemen in je journalistieke carriére?

“Het zou echt supergaaf zijn als het lukt om bijvoorbeeld sportverslaggever te worden, of de presentatie te doen van een programma als VI (Veronica Inside, red.). De gamewereld is denk ik wel lastiger te verwerken in de journalistiek. Maar er zijn wel sites die schrijven rondom games en er zijn natuurlijk ook gameconventions, dus je weet maar nooit wat daar voor werk in kan liggen.”

Hoe zijn je eerste weken hier bevallen?

“Winkracht viel best wel tegen eigenlijk. Het presenteren in de week vond ik wel tof, kon lekker mezelf zijn met de improvisatiestukjes. Maar verder was die week niet wat. Afgelopen week hebben we voor het eerst echt kennis gemaakt met kleine schrijf- en montageopdrachten. Ik merkte direct dat dat me in ieder geval goed ligt, dus dat was wel chill.”

Je bent direct al op kamers gegaan, voor de intro al. Ben je al een beetje gesetteld?

“Het plan was om ieder weekend naar huis te gaan, maar ik voel die behoefte nu al niet echt meer. Ik ga nog wel want ik werk nog thuis, maar ik mis Stadskanaal niet. Heb m’n draai al best wel gevonden hier. Het klinkt misschien wat arrogant maar ik vind mezelf ook wel volwassen genoeg om hier gewoon op mezelf te zijn. Het was eigenlijk ook de bedoeling om vorig jaar al op kamers te gaan, alleen toen zakte ik voor m’n eindexamen havo dus schoof dat plan een jaar vooruit. Zeker omdat ik er toen eigenlijk al klaar voor was denk ik dat het me nu zo goed af gaat.”

Dilemma’s

Thuis of Zwolle?

“Ik mis Stadskanaal dus niet echt, en ik vind Zwolle echt fantastisch. Zelfs al zou ik stoppen met de studie, dan zou ik hier alsnog blijven wonen denk ik.”

Gamen of sporten?

“Ik vind sporten prima, maar het is eigenlijk nog leuker om over sport te praten. Dus ik kies dan voor gamen, omdat dat wel echt m’n passie is. En je kan prima lullen over sport zonder het zelf te beoefenen, dus dat is ideaal.”

Discotheek of kroeg?

“Sowieso kroeg, lekker gezellig drankjes doen en af en toe dansen. Ben wel een feestbeest, maar als het er echt op aankomt hang ik liever vijf dagen per week in de kroeg.”

Dat jij een feestbeest bent hebben we tijdens de intro gemerkt ja. Je was eigenlijk constant in the picture, onder andere door het likken van schoenen. Vanwaar die actie?

“Ja nou, als Eva (Heijne, de Willie van Jan, red.)  je indoctrineert met ‘ALS JE GERINKEL VAN DOPPEN HOORT WIL IK JE ZIEN DUIKEN, CAPICHE?!’ ga je toch wel je best doen om zoveel mogelijk doppen te verzamelen. Dus als zij jou dan vraagt of je een schoen wil likken voor de roemrijke kroonkurken dan doe je dat gewoon met je dronken harses.

Overigens doe ik zulke dingen verder nooit, maar hey: no shame hier.”

 

Als je nooit zulke acties uithaalt, hoe kan het dan dat jij onder andere bijna strafcorvee te pakken had en je kidsshirt tot op heden verdwenen is?

“Kijk, ik doe nooit zulke dingen, tot ik zat ben. Ik raakte gewoon mijn shirt kwijt toen ‘Shirt uit en zwaaien’ op kwam aan het eind van de kroegentocht in het Paard. Je gooit in al je enthousiasme gewoon dat shirt de menigte in en voor je het weet is hij voor altijd kwijt. Je zou denken dat je een spuuglelijk, knalgeel shirt wel terugvindt maar nope, nergens te bekennen.

Die bijna-strafcorvee was oprecht wel onzin. Ik had maandagnacht gewoon honger, want ja, drank doet dat, dus ik ging ff langs Hawai. Loop ik tevreden terug, lekkere lahmacun in mn hand, dus ik keek waarschijnlijk gewoon vet gelukkig. Komt er ineens iemand van Bruis naar me toe, zegt ‘ie: “Volgens mij ben jij te dronken. Ik maak een notitie en je gaat zo snel mogelijk terug naar de camping.” Dus ik kijk hem aan met m’n bakkes vol knoflook en zeg: “Huh maar waarom, ik ben helemaal niet dronken”, maar hij wilde er niks van weten. Toen ben ik maar naar Eva en Diego gelopen en die zeiden “Ja weetje, ga maar gewoon want anders krijg je nog meer gezeik”, en daar zit ook wel wat in natuurlijk.

Kom ik een uur later ofzo op de camping, krijg ik te horen dat ik corvee moest doen de volgende dag. Ik zag mezelf al prikken met zo’n ding, had daar helemaal geen zin in. Toen ben ik naar Romée en volgens mij Frank gegaan, en helden dat ze zijn hebben ze er toen voor gezorgd dat ik niet meer hoefde. Dat was wel echt maximaal chill.”

Uit betrouwbare bron hoorde ik ook dat je zat was toen je zei dat je wel penningmeester wilde worden.

“Klopt ja, dat is een beetje geëscaleerd allemaal. Zoals vaker was ik bezopen en toen gooide dat er uit. Diego hoorde dat toevallig. Die werd toen helemaal hyped en vertelde dat tegen iedereen die hij tegenkwam en nu denkt iedereen dat ik het sowieso word, terwijl de selecties überhaupt nog moeten komen.”

Want je gaat wel schrijven op die functie?

“Ik ga in ieder geval wel reageren op de oproep voor nieuwe bestuursleden. Het lijkt mij echt heel gaaf om mee te draaien in het hart van de vereniging en daar dan ook echt voor te gaan. Ik weet alleen nog niet precies in welke functie, want ik hoorde dat er een paar vrij kwamen. Ik hoop gewoon dat ik uitgenodigd word voor gesprek en dan zie ik wel bij welke functie het bestuur denkt dat ik het beste pas.”

Vind je het niet wat ambitieus om gelijk in je eerste jaar al in het bestuur te gaan?

“Ja sowieso wel, maar zonder uitdaging zou het hier ook niet leuk zijn. Ik heb nu nog best veel tijd om handen omdat ik nog niet hier werk en sport bijvoorbeeld. In de latere jaren van de studie word je eigenlijk alleen maar drukker, dus dan kan ik er net zo goed nu vast voor gaan. Wat ik net al zei, het lijkt me gewoon gaaf om met zo’n kleine groep te strijden voor een zo’n goed mogelijk draaiende vereniging.

Heb jij verder nog iets toe te voegen aan alles wat al besproken is?

“Ik was vroeger een sicke fanboy van Ariana Grande. Heb ooit 300 euro betaald voor een meet en greet met haar. Heb daar best wel spijt van nu, had ik nu dat geld maar! Heb nog wel steeds een poster van haar op m’n kamer hangen, maar hey: no shame.”

 

Door: Mirna Wiggers

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *