Vijf dingen die je moet weten voor de ALV

door | 15 nov, 2018 | Columns, Spotlight | 0 Reacties

Door: Peter de Jager

Hoe zwaar kan een bestuursjaar zijn?

Nou, heel veel moeilijker dan het jaar van Bestuur Blom wordt het niet. Binnen 365 dagen moesten ze vechten voor de intro, dealen met financiële spoken en ondertussen gewoon de vereniging onderhouden. Als nieuw lid heb je hier natuurlijk geen weet van (en dat is logisch), daarom hebben we dit stukje voor jullie in elkaar geknutseld. Met deze vijf dingen die je moet weten over de ALV, ga je de vergadering in alsof je al zes jaar op de opleiding zit.

Follow the money

Met 1-0 achterstaan, als het al niet 3-0 was. Zo begon het financiële jaar van Bestuur Blom. En dat terwijl de schatkist juist het pijnpunt was van de ALV van een jaar geleden. Wat je in het kort moet weten: allereerst was de kas ruim kleiner dan de afgelopen vier jaar. Daarnaast zorgde een communicatiefout voor een flinke kostenpost. En als klap op de vuurpijl heeft de vorige penningmeester zijn werk niet fatsoenlijk gedaan.

Als je dit rijtje afloopt, zou iedereen ervoor tekenen om op z’n minst geen verlies te draaien. Laat staan de schatkist te spekken. Een blik op het jaarverslag laat de grootse prestatie zien die het bestuur heeft neergezet: er is geld bijgekomen. En er is een hoop bijgekomen. Ondanks dat de posten in de jaarrekening niet mega transparant zijn (kantine-exploitatie?), zie je dat de beleidsswitch van vereniging naar bedrijf zijn vruchten afwerpt. Betekent dat dat er nog gesleuteld gaat worden aan de contributie? Gaat dit bestuur het ‘nieuwe’ geld stashen of worden er nieuwe dingen geprobeerd? En wanneer zijn we definitief financieel gezond?

Maar waarom ligt de nadruk zo erg op geld deze ALV? Nou…

Money makes the intro go round

Waltertje krijgt van Windesheim rond de 5000 euro per jaar. Voorheen was dat om de intro te bekostigen en het hele jaar activiteiten te organiseren. Besef dat in de gloriejaren dit waarschijnlijk rond de 85% van onze inkomsten bedroeg. Als Windesheim (dus niet per se de opleiding!) bepaalt dat we voortaan best ‘mee mogen’ met de Bruisweken, dan hoef je geen raketgeleerde te zijn om het probleem van Waltertje’s positie te zien. Gooi daar nog eens bij bovenop dat steun van school niet alleen uit financiële bestaat… En je bent tientallen vergaderingen verder.

Wederom zeven dikke veren voor dit bestuur. De samenvoeging met Bruisweken was na drie jaar uitstellen niet te voorkomen. Desondanks hebben ze veel dealtjes en autonomie weten te behouden tijdens de introductieperiode. Nog belangrijker: ook deze intro hebben we met Waltertje harten veroverd. Maar wellicht wordt het ondertussen tijd dat het komende bestuur echt kleur gaat bekennen. Waar strijden ze voor dit jaar, wat zijn de keiharde breekpunten als het gaat om de intro? Hoe verliepen de evaluaties en wat is eruit te halen? Is dit bestuur de grondlegger van een onafhankelijke intro in één, twee, drie jaar tijd?

En met welk geld wordt dat mogelijk gemaakt? Want…

Het horecaperspectief

We gaan geen verlies meer draaien op Waltertje-evenementen en ik kan me niet voorstellen dat iemand hier bezwaar tegen heeft. Geld wordt hierdoor mogelijk op drie manieren verdiend: via een sponsor, via contributie en via winst van merchandise of evenementen. Een jaar lang heeft het bestuur de tijd gehad om winstgevende plannen op te stellen. Daarvoor is een speciale sponsorcommissie in het leven geroepen en hielden bestuursleden een extra oog in het zeil bij de kosten van evenementen. Over de contributie hebben we volledige openheid van zaken.

Volgens de nieuwe koers van het bestuur weten we dat na een volledig jaar een nieuwe sponsor onwenselijk is, omdat het de vereniging weer afhankelijk maakt. Er is niets concreets opgezet qua merchandise of andere ‘evenementen en producten’. En dat terwijl de begroting al tijdens de vorige ALV als rooskleurig werd bestempeld en de ALV daarvoor was afgekeurd. Ook geen goede hulp: een belangrijk en geliefd evenement als de liftwedstrijd kon onverwachts niet doorgaan. Mocht er weer zo’n incident plaatsvinden, hoe erg wordt de vereniging dan geraakt in misgelopen inkomsten? Zijn er in het afgelopen jaar plannen bedacht voor evenementen en producten en zo ja, waarom zien we daar nog niets van terug? Is de 1500 euro vrijgemaakt voor nieuwe projecten daar onderdeel van?

Hoe dan ook, het komend bestuur geeft al aan open te staan voor ideeën. Zowel intern, als extern…

Journalisten zijn echt… anders

Jarenlang was Waltertje een eigenwijs en eenzaam kindje in de Zwolse klas. Ergens ook vanzelfsprekend: we zijn geen algemene studentenvereniging, enkel journalistiekstudenten kunnen zich aanmelden. Voorgaande besturen tekenden dan ook niet de Rules of Engagement (RoE, lijst met afspraken over brassen en dergelijke) en ook op constitutieborrels waren we niet of nauwelijks aanwezig.

We weten allemaal dat we de leukste vereniging van Zwolle zijn, dus het is fantastisch dat het vorige en komende bestuur ervoor zorgen dat iedereen dat ook weet. En aan den blote lijve op de bar ondervindt. De ambitie houdt hierbij niet op, want ook mediabedrijven moeten volgens de plannen ons kennen. Voor geld, maar ook zeker voor contacten. Gaat het komende bestuur de eerste zijn die de RoE ondertekent? Welke grote externen liggen in het vizier? Wat gaan we als Waltertje-lid merken van de aanwezigheid van andere Zwolse verenigingen en zijn zij ook een beetje nuttig voor ons?

Gelukkig staat volgens het komende bestuur de eigen vereniging en leden altijd op de eerste plek. Daarover gesproken…

Begin de ALV met een drankje, begin de ALV met een lach

De ALV is de meest formele bijeenkomst van het jaar. Soms is de vergadering een achterlijk woordenspelletje, soms is het een hartstochtelijke discussie (over het feit dat je je enkel als man of vrouw aan kan melden en niet als iets anders, ik kijk naar jou Ruben). Maar als het goed is, zit iedereen daar om de vereniging vooruit te helpen.

Dus een beetje veel respect voor elkaar, maar vooral naar het vertrekkende en komende bestuur zijn erg gewenst. 35 jaar geleden begon Waltertje als een baggerballende introcommissie. Nu praten we over bedrijfs- en beleidsvoering. Pak dus een lekker speciaalbiertje voor de start. Geef de voorzitter je extra lieve glimlach als je dezelfde vraag voor de derde keer herformuleert. En alsjeblieft in de naam van de heilige Walterpaus Adrianus, houd je mond als iemand aan het woord is. Zo maken we er niet alleen een fijne ALV van, maar vooral ook een snelle. Tot vanavond!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *