Student van de Maand: Martijn Driessen

door | 6 feb, 2019 | Spotlight, SvdM | 0 Reacties

Door Luuk Wesselo

Stilzitten is niks voor hem, eigenlijk al sinds zijn achtste niet meer. Eerstejaars Martijn Driessen runt al jarenlang zijn eigen videoproductiebedrijf en is naar eigen zeggen zeker nog niet uitgeleerd. Dat en nog veel meer lees je in een nieuwe Student van de Maand!

Martijn, je bent alweer halverwege je eerste jaar op de opleiding. Is het je tot nu toe meegevallen?

Ik had verwacht dat de theorievakken saaier zouden zijn, maar als je het een beetje interessant vindt komt dat eigenlijk allemaal wel goed.

En qua praktijk?

Ik heb les van Egbert, wat superfijn en heel vrij is. In het begin van het eerste jaar kreeg je de opdracht om kleine artikeltjes te schrijven, maar ik heb veel meer met video. Daar probeerde ik dan meteen wat meer de nadruk op te leggen en het is heel fijn als dat kan en mag.    

Wat dat betreft is een initiatief als Uit de Werkplaats voor jou ideaal. Hoe is dat tot stand gekomen?

We kregen in de zomervakantie een vaag mailtje van Geert. Daarin stond iets als: “Weet je al heel lang dat je Journalistiek wilt studeren? Meld je dan aan voor de Werkplaats!” Ik wist niet goed wat ik daarmee aan moest, maar ik weet al wel sinds m’n achtste dat ik de journalistiek in wil. Toen heb ik me aangemeld, maar zelfs Egbert wist in de eerste collegeweek nog niet wat het in zou gaan houden. Uiteindelijk heb ik er heel veel aan, juist omdat Uit de Werkplaats zo vrij is en er in een praktijkweek veel meer ruimte is voor eigen ideeën.

“Ik ben altijd wel een nieuwsgierige ramptoerist geweest”

Op je LinkedIn-pagina staat dat je al sinds de basisschool een passie hebt voor de journalistiek. Toch vrij bijzonder op die leeftijd, waar komt dat vandaan?

Ik ben altijd wel een nieuwsgierige ramptoerist geweest. Als er iets aan de hand was, wilde ik altijd precies weten hoe het zat. Op de basisschool gaf mijn klas me op voor de Jeugdjournaal Presentatiewedstrijd. Ik kwam tot de finale en mocht toen in hun studio presenteren, dat was heel vet.

Hoe heb je je passie voor journalistiek in die periode verder ontwikkeld?  

Ik gebruikte een kleine fotocamera met videofunctie en maakte filmpjes over van alles en nog wat. Het maakte me niet eens uit waar het over ging. Ik filmde bomen of ging langs de deuren om mensen om hun mening te vragen. Ze werden vast helemaal gek van me. Op die manier maakte ik op mijn kamer dan ook eigen journaaltjes.   

Dilemma’s

Freelancen of vast contract?

Vast contract denk ik… Eigenlijk lijkt het me allebei wel wat. Als freelancer heb je meer ruimte voor afwisseling, maar een vaste kring van collega’s lijkt me ook erg leuk. Ik vind het fijn om alleen te werk te kunnen gaan, maar samenwerken vind ik ook prettig. Het moet ook gezellig zijn en als freelancer ben je toch wat eenzamer.

Eerbeek of Zwolle?

Zwolle. Eerbeek is een vrij groot dorp, maar ik heb er helemaal niks mee. Ik heb het ook altijd leuker gevonden om in een stad te zijn. In dit geval is het ook een voordeel om bij een vereniging als Waltertje te zitten, dan ken je iedereen en is het automatisch altijd gezellig.

“Ik zou willen dat ik wat meer kon bankhangen”

Bankhangen of erop uit?

Ik zou willen dat ik wat meer kon bankhangen, maar ik ben gewoon te actief. Ik maak eigenlijk weinig tijd vrij om echt even rust te nemen.

Je hebt ook al een jaar of zeven je eigen bedrijfje, Beleving van Media.

Ik vind het erg leuk dat ik dat naast mijn studie kan doen.

Maar heb je soms wel eens spijt als je in je vrije tijd aan de slag moet voor een opdrachtgever?

Als ik dan onderweg ben besef ik wel eens dat ik af en toe misschien te veel wil. Maar als ik eenmaal bezig ben, heb ik nooit spijt. Ik krijg er dan ook weer energie van.

AJ of GJ?

Dan ga ik voor audiovisueel. Ik vind schrijven ook heel leuk, maar ik heb meer met video. Ik laat graag in beeld zien wat er gebeurt, al vind ik ook juist de combinatie van tekst en beeld heel mooi. Het kan elkaar versterken.

Voordat je aan deze studie begon heb je een jaar in Frankrijk op school gezeten. Je had ook direct aan deze opleiding kunnen beginnen.

Na het behalen van m’n havodiploma wilde ik ook heel graag aan deze opleiding beginnen, maar een tussenjaar speelde al langer in mijn hoofd. Niet omdat ik niet wist wat ik wilde doen, maar op dat moment vond ik mezelf nog wat jong om te gaan studeren. Ik wilde graag naar het buitenland en de liefde voor Frankrijk en de taal is er altijd al geweest.

Wat is de grootste les die je dat jaar hebt geleerd?

Ik heb daar ingezien hoe snel de tijd gaat. Een jaar leek vooraf heel lang, maar het is voorbij gevlogen. Het klinkt nogal filosofisch, maar ik besef wel hoe erg je moet genieten van wat je doet.

Is dat misschien ook de reden waarom bankhangen jou niet zo ligt?

Ja, ik denk het wel. Ik werk ’s avonds ook altijd te lang door. Ik wil dan nog zoveel dingen doen en dan vind ik het zonde om in bed te gaan liggen. Ik gebruik m’n tijd graag goed, niks doen vind ik niet echt wat.

“Ik probeer niet te veel bezig te zijn met de toekomst”

Je bent wat dat betreft geen doorsnee student en je kiest niet voor de ‘makkelijke’ of ‘saaie’ weg. Wat staat er nog op je lijstje?

Ik ga rond de Provinciale Statenverkiezingen met een paar klasgenoten een live debatprogramma maken. Ik heb niet specifiek iets met de politiek, maar het organiseren van een tv-uitzending lijkt me gewoon heel vet. Verder zie ik wel wat er op m’n pad komt. Ik probeer daarin niet te veel bezig te zijn met de toekomst.

Wat hoop je de komende jaren nog te leren op deze opleiding?

Je bent als journalist denk ik nooit helemaal uitgeleerd. Ik heb laatst een Syrische vluchteling geïnterviewd en daar een stuk over geschreven. Ik maak bij interviews altijd gebruik van opnameapparatuur, zodat ik het terug kan luisteren. Ik besloot dat eens een keer aan de kant te leggen en het interview met een kladblok en een pen te doen. Ik merkte dat het dan veel lastiger is om écht naar iemand te luisteren en vervolgens meer op gevoel een mooi verhaal te schrijven. Zo zullen er altijd onderdelen zijn waarin je jezelf kunt verbeteren en ontwikkelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *