Column: De verlaten paraplu

door | 26 mrt, 2019 | Ongecategoriseerd, Spotlight | 0 Reacties

Door: Mirna Wiggers

pa·ra·plu: (de; m; meervoud: paraplu’s) uitklapbaar scherm waarmee je je tegen de regen beschermt; figuurlijk: bescherming, bedekking.

Sinds een maand of twee ben ik dagelijks te vinden op het station. Het was een regenachtige maandagochtend in maart toen ik er weer één zag: een Verlaten Paraplu. Omgeknakt in de harde wind die er die ochtend niet om loog, gepropt in de hoek van een bankje. ‘Zonde’, dacht ik. De trein komt aan, het perron stroomt leeg. Ik kijk nog een keer naar de paraplu. Hij blijft waar hij is, ongeroerd. Onderweg naar mijn bestemming bleef ik denken aan de paraplu. Waarom wist ik niet, maar de regenweerder bleef in mijn gedachten rondspoken.

Rondom station Amsterdam Zuid begon mij iets te dagen. Kijk eens om je heen. Iedereen is op zijn manier iedere dag bezig met zich staande houden in de wind. Iedereen probeert de regen te weren. Ik denk dat de Verlaten Paraplu mij deed denken aan hoe ondankbaar wij kunnen zijn. Hebben we de hulp bij het schuilen, de bescherming tegen de regen even niet meer nodig? Kunnen we het weer zelf, zonder de hand vast te houden van een weerder? Dan laten wij hetgeen ons beschermde vaak zonder pardon achter. Zonder dat we er erg in hebben laten wij de plu, die ooit zoveel te bieden had, links liggen.

Is dat eerlijk? Is het eerlijk om, wanneer jouw belang bij de paraplu verdwenen is, deze ook zomaar te laten gaan? Wat nou als de rollen omdraaien, en de paraplu jou ineens nodig blijkt te hebben. Waar ben je dan? Er komt een moment dat hij of zij je nodig heeft en de momenten dat jij hem of haar nodig hebt zullen ook terugkomen. Koester daarom je plu. Zorg ervoor dat hij niet eindigt zoals de plu in de hoek van het stationsbankje: alleen, gekrenkt, verscheurd door de wind. Zorg goed voor hem of haar, laat hem nooit zomaar achter. Uiteraard kan het zijn dat je paraplu toe is aan vervanging, maar ook dat dient weloverwogen gedaan te worden. Opdat het mooie weer mag winnen van de regen, maar dat op het station desondanks mooi gekleurde, hele, uitgeklapte paraplu’s te zien zullen zijn.

Liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *