Live a little!

door | 12 apr, 2019 | Columns, Spotlight | 0 Reacties

Hallo mooie mensen, je fave Eef hier. Back at it again with the inspirational lifelessons.

Afgelopen donderdag had ik een gastcollege van journalist Daniel Verlaan en hij herinnerde mij aan iets wat ik al heel lang tegen mezelf roep, maar soms even een beetje vergeet in alle hectiek.

Hij vertelde namelijk dat school niet alles is en dat je vooral heel hard moet gaan genieten van je studententijd. Ik ben niet bepaald de meest ijverige student en ben vrij goed in het verkloten van tentamens en portfolio’s. Ik ga dit op geen manier goed praten, maar wil wel zeggen dat school niet het belangrijkste is in je leven. Ook werk is niet iets waar je alles van af moet laten hangen.

Ik weet genoeg mensen die gaan studeren, bij hun ouders blijven wonen, hun punten halen, in vier jaar door de opleiding heen wandelen en afstuderen met een prachtig cijfer. Daar is absoluut niets mis mee, maar wat je vaak ziet is dat dit soort studenten alles doen voor school, misschien nog een baantje hiernaast hebben, maar vergeten ook nog een beetje te leven. Doodzonde als je het mij vraagt. We zijn journalistiekstudenten, over het algemeen donders creatieve mensen met een eigen mening over praktisch alles en een ondernemende geest, maar ook met interesses die de spuigaten uitlopen, ambities waar je u tegen zegt en talenten bij de vleet. Ga daar iets mee doen.

Wacht niet tot je klaar bent met studeren om je eigen bedrijfje op te zetten, die ene taal te leren, te doen waar je al jaren stiekem van droomt. Doe het nu. Nu ben je jong, nu heb je vrije tijd. Je kan je leven precies zo inrichten als je zelf wil. Voel niet te veel druk van de buitenwereld, je ouders, je vrienden en studiegenoten. Sommige mensen zijn klaar met studeren op hun twintigste, anderen wanneer ze de dertig passeren. Lekker boeiend?! Doe je shit op je eigen tempo en zorg ervoor dat je altijd met iets bezig bent waar je energie uit haalt en wat je puur doet voor jezelf. Dat kan al iets kleins zijn als privéconcerten geven voor je shampooflessen onder de douche.

Ik probeer heel hard zo mijn studentenleventje te leiden en dat gaat soms heel goed en soms helemaal niet. Maar ik doe ALTIJD iets wat ik leuk vind, iets waar ik energie van krijg terwijl het me misschien wel dubbel zoveel energie en tijd kost, maar waar. Daarom ben ik mijn tekeningen gaan verkopen, muziek gaan maken, heb ik het toneelspelen weer opgepakt en ben ik langzaam maar zeker een paar woordjes Spaans aan het leren.

Tuurlijk zijn er mensen die voor hun twintigste al een hele muziekcarrière hebben opgebouwd, in tientallen films hebben gespeeld, de wereld hebben over gereisd en minstens vier talen vloeiend kunnen spreken. Maar het feit dat anderen misschien meer hebben bereikt op jongere leeftijd neemt niet het plezier weg van de dingen waar ik nu mee bezig ben.

Ik ben twintig, studeer al bijna vier jaar, school gaat soms bijzonder ruk, ik ben allesbehalve bijna afgestudeerd, maar ik doe wat ik leuk vind en ik weet zeker dat ik nog heel veel mega toffe shit ga doen, omdat ik energie krijg van de dingen die ik doe. Als je uiteindelijk komt waar je wil zijn en onderweg gelukkig bent, maakt het geen donder uit hoelang je erover doet.

Dank voor uw aandacht,

Was getekend, uw persoonlijke levensgoeroe die nogal wat fouten maakt, maar meestal wel gelukkig is,

Eva Heijne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *