Door Luuk Wesselo
Hij kreeg tijdens het Windesheim Verkiezingsdebat de eervolle taak om als debatleider de politieke woordenstrijd in goede banen te leiden en zelfs in zijn vrije tijd is het journalistiek wat de klok slaat. Eerstejaars Thijs Hoek doet niets liever dan interviewen, maar als nieuwe Student van de Maand zat deze nieuwsjunkie voor de verandering een keer aan de andere kant van de tafel!
Deel 1
Thijs, de laatste fase van dit collegejaar is aangebroken. Ben je al toe aan zomervakantie?
Ja, eigenlijk wel. We hebben de afgelopen maanden met De Werkplaats heel veel gedaan en we hebben veel gepiekt. De meivakantie had van mij ook wel tien weken mogen duren, met wat citytrips en terrasbezoekjes hier en daar… Als je in een bepaald tempo zit en maar lange dagen blijft maken merk je verschil het niet zo, maar afgelopen week besefte ik wel dat het allemaal behoorlijk veel is geweest.
Eén van jouw hoogtepunten van dit jaar is ongetwijfeld het Windesheim Verkiezingsdebat, waar we jou als debatleider volledig in je element zagen. Had je zoiets ooit eerder gedaan?
Nee, ik was nog nooit debatleider geweest. Mede daarom was ik ook enorm zenuwachtig. Je hebt er met een heel team maandenlang aan gewerkt en er zitten ontzettend veel uren in. Anderen binnen het team hadden voor een heel groot deel hun taken al volbracht, maar het was mijn taak om de debatten goed te laten verlopen. Ik wilde het niet verneuken, want dan zou het werk van anderen ook ineens een stuk minder waard zijn.
“Politicus wil ik niet worden, want ik vind praten óver politiek veel leuker”
Deed je het puur voor de journalistieke ervaring of wilde je de debatten ook leiden vanwege je interesse voor de politiek?
Ik ben echt een politiek dier. Op mijn negende verjaardag wilde ik niets weten van een kinderfeestje, want diezelfde dag waren de Tweede Kamerverkiezingen. Ik zat liever voor de tv om te zien hoeveel zetels iedereen zou krijgen. Politicus wil ik niet worden, want ik vind praten óver politiek veel leuker dan meedraaien in die molen.
Hoe kan de politiek volgens jou interessanter worden gemaakt voor jongeren?
Dat heeft heel veel met je invalshoek te maken. Als je thema’s kiest die jongeren echt raken, zoals legalisatie van softdrugs en het leenstelsel, wordt het voor hen ook interessanter. Politiek moet de burger raken.
Helemaal nieuw was de spotlight van het verkiezingsdebat voor jou niet, want je bent al bijna vier jaar werkzaam bij RTV Hattem. Hoe ben je daar ingerold?
Ik moest op de middelbare school een snuffelstage doen. Ik wilde echt iets doen wat me leuk leek en mijn overbuurvrouw schonk de koffie bij RTV Hattem. Zij bracht me op het idee om twee dagen rond te gaan lopen bij de lokale radio. Het klikte enorm goed met de presentator en ik merkte dat live praten op de radio me een enorme kick gaf. Het radiovirus bestaat echt en zodra je het hebt, heb je het denk ik voorgoed.
“Interesse kan ook een knop zijn die je in kan drukken”
Ik kan me voorstellen dat je bij RTV Hattem zo langzamerhand alles en iedereen wel een keer voorbij hebt zien en horen komen. Verveelt het nooit?
Ja, in de voorbereiding wel eens. Toch zou ik iedereen aanraden om bij een lokale omroep te beginnen, want je traint jezelf om geïnteresseerd te zijn en te blijven. Het laat je zien dat interesse ook een knop kan zijn die je in kan drukken, ook al ligt verveling soms op de loer.
Je bent halverwege dit jaar geswitcht van klas, zodat je je aan kon sluiten bij Uit de Werkplaats. Miste je uitdaging of was er een andere reden?
Ik had in mijn reguliere klas al vrij snel spijt van de keuze om me niet voor De Werkplaats aan te melden. Ik vond dat er te weinig ruimte was om buiten de lijntjes te kleuren en hoewel dat zeker goed is voor degenen die nog niet zo goed weten wat ze willen, was dat voor mij frustrerend. In de praktijk moet je ook zelf met verhalen komen en wordt ook niet alles voor je uitgetekend. Je moet zelf initiatief tonen en dat is lastiger als je achter de wagen van het reguliere programma moet aanrennen.
Dilemma’s
RTL of NOS? *lange stilte, tjirpende krekels* Als ik echt moet kiezen, ga ik hoe gek het ook klinkt misschien wel voor RTL. Ik vind het heel interessant om te zien hoe RTL echt een andere doelgroep bereikt die veel minder met nieuws heeft. Ze weten het iedere dag toch zo te verpakken dat er 1,3 miljoen mensen afstemmen op het nieuws van 19:30. De NOS-kijker krijgt het nieuws denk ik toch wel mee, dus de uitdaging zou voor mij eerder bij RTL liggen.
Bier of wijn? Wijn. Ik heb behalve voetbal eigenlijk weinig dingen die mijn mannelijke imago omhooghouden… Alle jongens die ik ken vinden bier lekkerder, maar daar snap ik helemaal niks van. Ik vind bier ook lekker hoor, dit is meer een pro-wijnpleidooi dan een anti-bierpleidooi!
“Mijn eerste liefde is de radio, maar geef me nu maar een leuke talkshow”
Radio of tv? Die vind ik heel moeilijk… Mijn eerste liefde is de radio, maar geef me nu maar een leuke talkshow. Ik denk dat je op tv ook makkelijker de grote gasten van de dag kan strikken. Sven Kockelmann moet voor Radio 1 een stuk meer moeite te doen dan Jeroen Pauw voor zijn talkshow, terwijl hij echt geen slechtere interviewer is. Het liefst zou ik het combineren.
Interviewen of presenteren? Interviewen vind ik echt het leukste wat er is. Ik wilde vroeger psycholoog worden en bedacht me laatst dat ik er inmiddels eigenlijk niet heel ver vanaf zit. Tot de kern van mensen komen, erachter komen hoe iemands brein werkt. Die interesse uit zich op journalistiek vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Al ben ik in persoonlijke kringen dan ook wel weer iemand die over zijn eigen problemen kan zeiken.
“Ik heb vaak het gevoel dat ik een Randstedeling ben die in de verkeerde streek is geboren”
Hattem of Zwolle? Zwolle. Ik heb er ook tot mijn veertiende gewoond. Hattem is bruisend voor 60+’ers, al bruist Zwolle ook niet enorm. Ik denk dat ik uiteindelijk naar de Randstad trek, want ik heb vaak het gevoel dat ik een Randstedeling ben die in de verkeerde streek is geboren. Bij het hier heersende ‘ons kent ons’-gevoel heb ik me nooit zo prettig gevoeld. Het is dan moeilijk om jezelf te zijn, met al die mensen om je heen die wat van je vinden.
Deel 2
Wat doet Thijs Hoek eigenlijk als hij niet journalistiek bezig is?
Dan word ik de nieuwsconsument en zet ik tijdens het uitlaten van de hond bijvoorbeeld een podcast van de New York Times op. Dan blijf ik als nieuwsjunkie wel in het wereldje hangen. Ik kijk ook naar South Park en Veronica Inside, maar nieuws vormt een heel groot deel van mijn leven. Ik blijf altijd journalist, dat is gewoon hoe ik in elkaar zit.
Wie in de mediawereld is voor jou een voorbeeld?
Weinig mensen zullen hem kennen, want hij is in 1995 overleden aan een hartaanval. Ischa Meijer was als interviewer erg geestig, zat er kort op en gebruikte nooit een blaadje. Als ik een avond thuis ben, zet ik soms oude en inmiddels gedateerde radioprogramma’s van hem op. Dan gaat het soms over de oorlog in Joegoslavië, maar dan vind ik het geweldig om te horen hoe hij interviewt.
Een ander zet dan misschien een show van Jochem Myjer of Hans Teeuwen op…
Ik vind Ischa Meijer de grappigste van de drie.
“Je moet vandaag de dag alles beheersen, dus ik wil meer een all-rounder worden”
Waar denk je nog beter in te kunnen worden?
Ik heb al mooie stappen kunnen maken op het gebied van interviewen en presenteren, maar ik wil me de komende jaren wat meer gaan verbreden. Als je me nu voor een item naar een voetbalclub stuurt, kom ik echt terug met rotzooi. Je moet vandaag de dag alles beheersen, dus ik wil meer een all-rounder worden.
Waar zien we jou over tien jaar?
Weet je dat ik eigenlijk geen idee heb?
Maar wat zou je wíllen?
Ik wil eigenlijk een beetje de Twan Huys-route bewandelen. Dus eerst een correspondentschap en daarna meer de interview- en presentatiekant op, hopelijk met een iets succesvollere talkshow…
0 reacties