Student van de Maand: Fleur Rutenfrans

door | 26 jun, 2019 | Ongecategoriseerd | 0 Reacties

Door Luuk Wesselo

Het collegejaar 2018/2019 zit er bijna op, ook voor Fleur Rutenfrans. Deze Twentse eerstejaars kreeg dankzij haar Youtube-account een eervolle vermelding op het Gala der Journalistiek. Dat en nog veel meer lees je in de allerlaatste Student van de Maand van dit collegejaar!

Deel 1

Fleur, je hebt na dit interview nog een tentameninzage. Is dat je laatste schoolverplichting voor de vakantie?

Nee, ik heb dus nog wel wat herkansingen… Ik ben nu eigenlijk al maximaal aan het chillen, ook omdat er behoorlijk wat tijd tussen zit. Het is dan lastiger om je er weer toe te zetten, dus ik heb zoals altijd een planning gemaakt. Eén hoofdstukje per dag, dan komt het vast wel goed.

“Ineens stond ik aan de rode loper, tussen de microfoons van RTL Boulevard en het AD”

Ook buiten het X-gebouw ben je druk. Zo onderhoud je een eigen Youtube-account, ‘Fleurige Uitjes’. Hoe is dat ontstaan?

Ik wilde tijdens een praktijkweek graag een item maken over het Televizier Gala. Daar heb ik me toen naar binnen gebluft met een jongerenperskaart. Ineens stond ik aan de rode loper, tussen de microfoons van RTL Boulevard en het AD. Ik zat vijf weken op de opleiding en had geen idee wat ik op dat moment moest doen. Uiteindelijk heb ik wat winnaars kunnen spreken en heb ik het eindresultaat op Youtube gezet. Vanaf dat moment ben ik pas na gaan denken over wat ik er nog meer mee zou kunnen en willen doen.

Tijdens Fleurige Uitjes spreek je regelmatig BN’ers. Dat lijkt me af en toe best spannend.

Het blijft raar, maar op een gegeven ben je er op voorbereid. Ik bluf mezelf iedere keer naar binnen, door mails naar de organisatie te sturen. Dan zeg ik dat een jong en groeiend platform heb. Als ze vragen naar een website, zeg ik dat die met problemen kampt. Meestal stuur ik dan een ander Fleurig Uitje op, waarna ik vaak gewoon welkom ben. Langzamerhand begint dat een beetje te wennen.

Je zond ook een Fleurig Uitje in voor een van de awards van het Gala der Journalistiek. Laat je graag aan de buitenwereld zien wat je maakt?

Klasgenoten hadden inderdaad een video van de Musical Awards ingestuurd. Ik vind het leuk als anderen het leuk vinden, maar ik loop er niet mee te koop. Het is voor mij vooral een manier om ervaring op te doen.

Je dacht even te hebben gewonnen. Helaas zijn er geen beelden van…

Ja… De uitreiking was begonnen en ik was niet echt aan het opletten. Ik hoorde niet dat Roel Maalderink (de gastheer en prijsuitreiker, red.) het had over een ‘eervolle vermelding’. Terwijl ik naar voren liep dacht ik: “Kom maar hier met die prijs”. Ik stond al bijna klaar om die award te pakken! Later kwam Roel nog bij me. Het was vrij ongemakkelijk, daar waren we het wel over eens.

“Ik wil mezelf niet anders voordoen dan ik ben”

Wat maakt jouw video’s anders of uniek?

Ik probeer niet de standaard vragen te stellen. Dat vind ik saai en dat lijkt me ook minder leuk voor de kijker. Ik wil mezelf ook niet anders voordoen dan ik ben. Op dit moment doe ik het puur en alleen omdat ik het leuk vind, dus ik trek m’n eigen plan.

Dilemma’s

Denekamp of Zwolle? Voor nu zeg ik Denekamp. Ik zit op kamers in Zwolle, maar ben nog best vaak thuis. Mijn vriendinnen wonen nog in Denekamp en ik werk er nog. Lekker rustig daar, mooi dorpie. Ik heb er alles, dus Zwolle is voor mij nog niet echt the place to be.

Geschreven of audiovisuele journalistiek? Ik denk audiovisueel. Ik vind schrijven ook leuk, maar ik leg liever iets vast op beeld. Op audiovisueel gebied heb ik ook sneller in mijn hoofd hoe ik iets wil maken.

Freelancen of vast contract? Vast contract. Ik hou niet zo van onzekerheid… Als freelancer zou ik denk ik een stuk meer stress hebben.

“Als ik iets verzin, wil ik het ook zelf uitvoeren”

Met een camera aan de rode loper of achter een bureau? Aan de rode loper. Ik heb een dag meegelopen bij EenVandaag, waar bureauredacteuren alles voorbereiden voor de verslaggevers. Misschien is dat iets voor later, maar voor nu lijkt dat me niets. Als ik iets verzin, wil ik het ook zelf uitvoeren.  

Interviewen of video’s maken? Interviewen. Ik vind het leuk om met mensen te kletsen en om met iets anders te komen dan alleen de saaie vragen. Monteren hoort erbij, maar dat vind ik eigenlijk het minst leuke van het hele proces.

Deel 2

Ik heb in de wandelgangen gehoord dat jij dit jaar een schandalig goede elevatorpitch hebt gemaakt. Had je er zo je best op gedaan?

Als ik in bed lig, heb ik altijd de beste ideeën. Ik heb voor die elevatorpitch een camera op mijn bureau gezet en een soort real-life slideshow gemaakt. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Je kunt ook kiezen voor de eenvoudige weg, maar ik gebruik dan liever mijn creativiteit. Ik wist trouwens niet dat mensen het zo goed vonden!

Je was vorige jaar de allereerste kid die zich inschreef voor de intro. Hoe heb je die vier dagen beleefd?

Echt waar? Ik vond het in het begin wel spannend, want je komt er toch alleen naartoe. Als je niet gaat loop je een week later alsnog alleen het gebouw binnen. Het scheelt dan wel als je al wat mensen kent. Ik vond slapen in de tent wel erg kut en was aan het eind ook echt wel overleden, maar het was een leuke week.

Zie je voor jezelf een actievere rol binnen de vereniging weggelegd? Of ben je hier vooral voor je diploma?

Ik had dit jaar nog niet de behoefte om me ergens voor aan te melden. Ik wilde eerst even afwachten hoe de opleiding zou bevallen. Misschien moet ik ook iets meer connecten met andere leden, maar ik vind het zeker leuk dat we een eigen vereniging hebben.

“Eigen wil ik alles een beetje kunnen, zodat ik meer een all-rounder word”

Waar wil je jezelf nog in verbeteren?

Ik wil in ieder geval beter leren monteren. Je kunt er heel veel mee, maar ik weet misschien 1% van het totaalpakket. Ook vind ik het soms nog lastig om goede vragen of ideeën te verzinnen voor de Fleurige Uitjes. Eigenlijk wil ik alles een beetje kunnen, zodat ik meer een all-rounder word. Dan kun je alle opties openhouden.

Waar zien we jou over tien jaar?

Ik neig naar RTL Boulevard. Ik zou het erg boeiend vinden om bijvoorbeeld als reporter alle evenementen langs te mogen, of er in ieder geval stage te mogen lopen. BN’ers staan toch wat verder van ons af en het lijkt me erg leuk om anderen een kijkje in hun leven te geven. Ik heb wel het idee dat dat mijn roeping is.

 

Check hier het YouTube-kanaal van Fleur!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *