Student van de Maand: Bram Cannemeijer

door | 30 okt, 2019 | SvdM | 0 Reacties

Door: Matthijs Koudijs

Student van de maand Bram Cannemeijer is als kersverse eerstejaars gelijk in het diepe gesprongen en probeert in de eerste praktijkweek al heftige onderwerpen aan te snijden. Hij zit naar eigen zeggen volledig op zijn plek en is van plan deze stijgende lijn het hele jaar vol te houden.

Je zit nu twee maanden op de opleiding, hoe bevalt het?

Echt een kutopleiding. Nee grapje, ik heb het echt hartstikke naar mijn zin, superleuke klas en geweldige mensen om me heen. Ik vind het vooral superchill dat ik gewoon lekker de deur uit kan tijdens de praktijkweek en niet de hele dag achter mijn computertje zit.

Is dit wat je verwachtte toen je je inschreef?

Ik vind een inschatting maken altijd lastig, ik heb dan een dagje meegelopen en gekeken hoe het was, maar dan zie je toch niet echt de opleiding goed. Ik heb hiervoor ook civiele techniek gedaan en toen had ik ook een bepaalde verwachting die totaal niet klopte. Maar bij journalistiek ben ik eigenlijk blij verrast.

Ik heb gehoord dat je in je eerste praktijkweek vluchtelingen hebt geïnterviewd, hoe was dat?

Ja klopt, we zijn naar Deventer gegaan omdat we op de website zagen dat er een nieuwe bed/bad/broodvoorziening kwam. Dat is voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit is natuurlijk best wel een actueel onderwerp, maar wel intens man. De eerste keer zijn we er zonder camera naartoe gegaan met het idee dat we niet gelijk iemand een camera in het gezicht drukken, even onze gezichten laten zien en kennis maken met de mensen die daar zitten. Het is wel lastig want je wilt persoonlijk worden met iemand en dat is moeilijk in een hele formele setting. Maar daarna zijn we teruggekomen en hebben we vier interviews gehouden.

 

“Naast mezelf verbreden wil ik toch wat kunnen betekenen voor mensen”

 

Dus dit ligt jou wel, dit soort humanitaire verhalen?

Ja zeker man, dit is waar ik journalistiek voor doe. Naast mezelf verbreden wil ik toch wat kunnen betekenen voor mensen. Ik had niet gedacht dat ik gelijk deze kant zou opgaan maar ik wilde gelijk goed binnenkomen zeg maar, door een gevoelig onderwerp aan te snijden. Je schrikt ook wel als mensen gelijk die persoonlijke verhalen aan je vertellen, je zit daar wel zo van “wow, dit is best wel heftig”.


D
ILEMMA’S

Arnhem of Zwolle?

Ik zou liever in Zwolle wonen, maar dat is meer omdat ik geen zin heb om vroeg op te staan. Uitgaan maakt me niks uit, Zwolle vind ik leuk omdat ik daar nieuwe mensen leer kennen met dezelfde interesses, Arnhem omdat het m’n hometown is en ik daar iedereen en de stad zelf ken.

Hardstylefeestje of Waltertje feestje?

Beste gewoon een hardstyle Waltertje feest, maar als ik moet kiezen ga ik toch wel voor een Waltertje feest.

Kickrollen of uit je plaat gaan?

Ik ga uit m’n plaat als ik kickroll hahaha.

Een joint of een biertje?

En ja toch wel een biertje.

 

“Ik ga uit mijn plaat als ik kickroll”

 


Hoe zie jij je de rest van het jaar voor je?

Ik hoop dit onderwerp verder te belichten, ik vind het heel zonde om zoiets te laten liggen maar het is wel groot voor een eerste praktijkweek waarin je eigenlijk alleen maar een paar nieuwsberichten hoeft te schrijven. Ik wil eigenlijk vooral doorgaan. Ik ben ook met Joost die in mijn groepje zit in de vakantie naar Apeldoorn gegaan om mensen te interviewen over het vuurwerkverbod, want dat wordt de eerste gemeente waar ze geen vuurwerk meer gaan verkopen aan particulieren. Toen hebben we gelijk zo’n tweedejaars camera meegenomen want Wim van de uitleen zei ‘fuck it neem maar mee’. Dat is wel hoe ik vind dat het moet gaan.

Wat vind je tot nu toe van Waltertje?

Ik merk gewoon de sfeer die hier hangt, die is echt fucking relaxed. Allemaal nuchtere mensen waar je mee kan lullen en er is altijd ruimte voor een grapje. Ik wil me wel eerst focussen op het eerste jaar en mijn P, daarna zou ik zeker wat meer tijd kunnen stoppen in bijvoorbeeld de vereniging. Ik ga ook eerst de stad verkennen, even een kamertje zoeken. Ik wil wel graag in een leuk studentenhuis anders verpest je het een beetje voor jezelf. Wel een geluidsdichte kamer want ik draai nogal harde muziek haha.

 

“Ik wil wel graag in een leuk studentenhuis anders verpest je het een beetje voor jezelf “

 

Het bevalt je hier dus ook in Zwolle?

Ja zeker, ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo leuk zou zijn hier. De mensen doen gewoon lekker normaal. Ik heb ook echt zin om mijn leven hier op te bouwen.

 

 

En je hebt je op de intro ook goed vermaakt zag ik, ondanks je incidentje?

Ja was echt heel leuk, en dat van die joint was gewoon stom, Ik had natuurlijk gewoon even moeten wachten. Het is ook niet zo dat ik nu anders word aangekeken, ze noemen me nu wel Jonko Bram. Maar tijdens mijn ‘straf’ heb ik wel lekker kennis kunnen maken met andere mensen. Dus eigenlijk kwam dat nog wel goed uit. Ik moest dus afwassen terwijl jullie de speurtocht deden, en daardoor kon ik wel vrijuit praten met een aantal mensen wat ik eigenlijk wel chill vond.

 

“Ik ben blij met het feit dat ik het allemaal wel zie zitten”

 

Waar zie jij jezelf na de opleiding terecht komen?

Geen idee, ik weet het echt niet haha. Ik kan me echt overal voor interesseren, ik vind het gaaf om te presenteren en ik vind het ook heel leuk om te schrijven. Maar achter de camera vind ik dan ook weer heel tof. Ik ben ook wel blij met het feit dat ik het allemaal wel zie zitten. Het is niet zo dat ik al weet wat ik wil gaan doen met mijn opleiding en dat vind ik wel goed zo.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *