Waltertje Goes Global: Laura in Zweden

door | 29 nov, 2019 | Ongecategoriseerd | 0 Reacties

Hej hej!

Groetjes vanuit de poolcirkel, Saariselkä om precies te zijn. Na twaalf uur hobbelen in een oncomfortabele bus en een bezoek aan Santa Claus Village, ben ik hier met mijn medestudenten eindelijk aangekomen.

 

Ik weet nog hoe ik drie maanden geleden huilend op de trappen in gebouw X stond. De introductie was ten einde en de volgende dag zou ik vertrekken naar Växjö, in het zuiden van Zweden. Of ik er klaar voor was? Dat gevoel had ik toen totaal niet. Ik was ontzettend bang. Bang voor heimwee, bang voor een nieuwe omgeving.

Maar daar vertrok ik dan de volgende ochtend, in de auto met mijn ouders. Helemaal dood van de intro en redelijk nerveus en verdrietig. Maar eenmaal een paar flinke kilometers onderweg viel de druk van mijn schouders en kreeg ik er eindelijk echt zin in.

Aangekomen in het stadje Växjö ontmoette ik mijn huisgenoot en werd ik meteen uitgenodigd voor een barbecue met alle studenten in hetzelfde appartementencomplex. Ik voelde me direct op mijn plek en zo betrokken. Het was echt een warm welkom en al mijn zorgen ebden weg.

Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet, want dit had ik nooit willen missen.

 

 

 

Het land van Ikea, Volvo, knäckebröd en de gehaktballen. Maar vooral ook van de dure alcohol die je maar op één plek kan kopen: de Systembolaget. Vaak krijg ik de vraag van vrienden of ik überhaupt nog studeer. Ze ontvangen vooral filmpjes en foto’s van drank, dronken mensen en clubs. Het antwoord: ja, ik studeer! Jag studerar Svenska och svensk historia. Maar het beeld klopt behoorlijk. Elke week is er wel wat te doen: feestjes, gezelligheid, tripjes. Zo heb ik Gdańsk en Tallinn bezocht. En nu zit ik dus in Lapland!

 

Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Op sommige momenten mis je je vertrouwde omgeving, je vrienden en je familie. En dat is af en toe zeker doorbijten, maar het is het waard. En videobellen maakt heel veel goed.

De vrienden die ik heb gemaakt zijn heel tof en ze komen uit heel Europa. Maar naast alle nieuwe vrienden en gezelligheid leer je ook veel over jezelf. (Ik ben er hier achter gekomen dat ik tonijn heel lekker vind.)

Als je de mogelijkheid hebt: ga studeren in het buitenland. Je zal geen spijt krijgen.

Wij trekken de fles weer open. Ik drink er een op jullie.

Puss puss,

Laura

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *