TIPRUBRIEK: THUISQUARANTAINE VERVELINGS

door | 21 mrt, 2020 | Ongecategoriseerd | 0 Reacties

Tja, de titel spreekt een beetje voor zich. Door het coronavirus zitten heel veel mensen nu in thuisquarantaine. Ondanks het feit dat dit natuurlijk heel belangrijk is, is de verveling na slechts een paar dagen thuis zitten al toegeslagen. Wat gaan we nou doen de komende drie weken, nu we onszelf sociaal moeten distantiëren? Dat vraagt natuurlijk om een nieuwe tiprubriek. Bij deze.

 

TIP 1
Laat ik meteen beginnen met de minst creatieve oplossing: Netflix (of Disney+, Videoland, Ziggo of wat je dan ook kijkt). Er zijn talloze nieuwe series en nieuwe seizoenen uitgekomen op Netflix. Films ook natuurlijk, maar lettend op lange-termijn-verveling geef ik alleen een paar goeie serie-tips. Ik ga er even vanuit dat jullie Friends, How I Met Your Mother en Stranger Things inmiddels wel gezien hebben. Er staan wel wat clichés in dit lijstje, maar ik heb geprobeerd om ook wat minder populaire series te noemen.

Comedy

 • Brooklyn Nine Nine:
  een politieserie die werkelijk nergens op slaat, maar wel hilarisch is.
 • Grace & Frankie:
  van de makers van Friends, gaat over twee bejaarde stellen waarvan de mannen op hun 80ste ineens uit de kast komen. Echt een hele goede serie.
 • Rita:
  Een Deense serie over een lerares die schijt heeft aan alles en iedereen.

Stand-up

 • Dave Chappelle
 • Amy Schumer “Growing”
 • Seth Meyers “Lobby Baby”
 • Ricky Gervais “Humanity”

(comedy is moeilijk samen te vatten, gewoon allemaal kijken)

Documentaireserie

 • Making A Murderer:
  Dit is het waargebeurde verhaal van Steven Avery, die achttien jaar onschuldig heeft vastgezeten voor een verkrachting. Twee jaar na zijn vrijlating werd hij gearresteerd voor een moord, waarvan de documentairemakers proberen te bewijzen dat hij ook hier onschuldig aan is. Heel aangrijpend en vooral bizar.
 • Last Chance U:
  Hele schattige serie over een aantal jongens in Amerika die overal zijn afgewezen en nog één kans krijgen op een carrière in een football-team. Het zijn vooral jongens die een moeilijke jeugd en slecht onderwijs hebben gehad, die nu alles moeten geven om toch nog iets van hun leven te kunnen maken.
 • Cheer:
  Deze serie heeft een beetje dezelfde sfeer als Last Chance U. Het gaat over cheerleaders op hoog niveau op een Amerikaanse school. Je leeft heerlijk mee met de levens van deze jongeren.

Actie/thriller

 • La Casa De Papel:
  Een Spaanse serie over een groep criminelen die de grootste bankoverval ooit willen plegen. Héél spannend.
 • Elite:
  Ik ben nogal into de Spaanse series de laatste tijd, alles klinkt gewoon spannender in het Spaans. Deze gaat over een moord op een rijke school, na de komst van drie arme leerlingen.
 • Orange Is The New Black:
  Oké, deze is niet echt eng, maar wel super spannend. Het gaat over een witte rijke vrouw die jaren na haar rebelse fase ineens de gevangenis in moet. Het eerste seizoen is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wederom het kijken waard.

Anime

 • Pokémon
 • Pokémon
 • Pokémon

(Ik heb geen verstand van Anime, dus deze informatie heb ik van betrouwbare bronnen verkregen)

Drama

 • The People vs. OJ Simpson:
  Deze serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van OJ Simpson, een wereldberoemde American Footballer die zijn ex-vrouw en een vriend van haar vermoordde. De rechtszaak die hier het gevolg van was, wordt ook wel de “Trial of the Century” genoemd.
 • When They See Us:
  Wederom een waargebeurd verhaal (ik begin een patroon in mijn kijk-tips te ontdekken) over vijf jongens die jarenlang onterecht vast hebben gezeten voor een verkrachting in New York. Echt hartverscheurend maar zeker een must-see.
 • The Crown:
  De hype rondom deze serie is volledig en 100% terecht. Het gaat over het Britse Koningshuis, met heel veel gebeurtenissen uit de geschiedenis die – ik durf het bijna niet te zeggen – echt zijn gebeurd.

Misdaad

 • Broadchurch:
  Een Britse serie over de moord op een klein jongetje in een dorp. Super meeslepend en méga goede acteurs.
 • Quicksand:
  Dit is een Zweedse serie over een schietpartij op een middelbare school. De hoofdpersoon heeft door de serie heen steeds korte flashbacks, maar je komt er pas op het einde achter wat er is gebeurd. In het begin kijkt dat nogal irritant omdat je dus niet weet wie er dood gaat of wie er heeft geschoten, maar wel heel spannend.
 • Lucifer:
  Deze serie lijkt totaal niet op de andere series in dit lijstje, maar moest toch even genoemd worden. Hij had ook best bij comedy gekund. Het gaat over de duivel die op vakantie gaat naar de aarde. Hij neemt even vrij van mensen straffen in de hel en gaat samen met een knappe vrouwelijke rechercheur misdaden oplossen.

Romantiek

 • Gilmore Girls:
  Een heeeeerlijke ‘begin 2000’-serie over een moeder en dochter. Ze hebben relaties en ze eten heel veel junkfood. Dat is eigenlijk alles wat je moet weten.
 • Jane the Virgin:
  Dit is een nogal aparte serie, over een vrouw die door een medische vergissing zwanger wordt, terwijl ze nog maagd is. Echt een fijne binge-serie.
 • Sex Education:
  Oké, deze kun je bijna niet gemist hebben. Maar niet zonder reden! Het is een super vermakelijke en ontroerende serie.

Natuur en wetenschap

 • Our planet:
  Een natuurdocumentaireserie met David Attenborough als verteller. Ik houd zelf niet eens echt van natuurdocumentaires, maar bij deze heb ik meerdere keren hardop gelachen.
 • Babies:
  Over deze serie raak ik niet uitgepraat. Het gaat over de ontwikkeling van baby’s op verschillende gebieden zoals slapen, eten en kruipen. Ze laten hele interessante onderzoeken zien met beelden van heel veel schattige baby’s.
 • Explained:
  Voor wie niet zoveel zin heeft om een hele lange documentaire te kijken. Dit zijn afleveringen van minder dan 20 minuten, over allerlei verschillende onderwerpen. Ideaal dus als je het leuk vindt om ergens iets meer over te weten! Er staan inmiddels nog twee aanvullende minseries van Explained op Netflix: Mind Explained en Sex Explained. Die zijn minstens net zo leuk.

Disclaimer: aangezien ik natuurlijk (nog) niet heel Netflix uit heb kunnen kijken, mis ik misschien wel één of twee series in dit lijstje. Sorry. Daarbij is mijn mening natuurlijk ook nog eens vrij subjectief, maar ik werd heel vrolijk van deze series en ik hoop jij ook.

Extra tip: Je kunt nu ook samen met je vrienden iets op Netflix kijken, inclusief een chat! Is wat te ingewikkeld om uit te typen hoe dat precies moet: even googelen dus ????

TIP 2
Je kamer Marie Kondo-en (nee dat is geen werkwoord maar dat zou het wel moeten zijn)! Deze staat niet op het Netflix-lijstje, maar is zeker wel een aanrader. Voor het geval je de hype gemist hebt: Marie Kondo is een lief Japans vrouwtje dat je gaat leren hoe je je hele huis (of gewoon je slaapkamer) kan ordenen of herordenen! Ze heeft voor het uitkiezen welke spullen je moet bewaren en welke je moet weggooien een duidelijke methode: eerst gooi je al je spullen van de categorie die je wilt uitsorteren op 1 hoop: kleren, boeken, cd’s, wat dan ook. Vervolgens pak je ze allemaal één voor één vast en stel je jezelf de vraag “does this spark me joy?”. Is het antwoord ja? Dan gooi je het op de “houden” stapel. Zo nee? Dan gooi je het weg, geef je het aan iemand anders of doneer je het. Verder heeft ze nog veel meer goede tips om je kamer/huis er super netjes uit te laten zien.

Als je dan toch de hele dag binnen zit, is het in ieder geval fijn als je niet in een bende hoeft te leven.

 

TIP 3
Leer een nieuwe taal! Oké, toegegeven, dit is meer een tip voor de taalliefhebbers. Duolingo (dat schattige groene uiltje weet je wel) en Babbel zijn echte aanraders. Je kunt deze apps gratis downloaden en ze zijn extreem makkelijk te gebruiken. Het enige nadeel is dat ze alleen in het Engels te gebruiken zijn, maar dit is best te doen, ook als je Engels niet super goed is. In drie weken tijd kun je, mits je elke dag even oefent, de basis skills van een taal leren!

 

TIP 4
Oefen leuke recepten! Nu je waarschijnlijk weer even thuis bent, kun je mooi allerlei makkelijke gerechten leren maken. Als je nu een aantal lekkere en makkelijke dingen leert maken, kun je daar straks wanneer het studentenleven weer doorgaat van genieten! Af en toe je Masterchef-pasta afwisselen kan vast geen kwaad. Op Allerhande staan heel veel makkelijke en betaalbare recepten. Wil je jezelf meer verdiepen of een beetje uitdagen? Volg dan een leuke foodblog (zoals bijvoorbeeld die van mede-journalistiekstudent Paul Kaiser: snaccable.com).

Ben je meer van het bakken dan koken? Ga dat dan vooral doen! Leer een cheesecake bakken! Of eetbaar cookie dough maken (dat is super makkelijk en zooo lekker). De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb met een paar vriendinnen geskypet, terwijl we allemaal tegelijkertijd cup cakes aan het bakken waren. Zo heb je toch een beetje het gevoel dat je iets samen doet! Dat klinkt misschien heel sneu, maar is wel gezellig.

 

TIP 5
Ga lekker wat sufs doen. Puzzelen, breien, Minecraften, boeie. Help je ouders met schoonmaken. Ga tuinieren. Een Harry Potter filmmarathon houden. Haal alle spelletjes uit de kast, ga de auto wassen. Probeer er even van te genieten dat je, naast het niks mogen doen, even lekker niks hoeft te doen. Desnoods google je een keer “10 leukste hobby’s voor binnen”. Weet ik veel. Succes!

Hopelijk vermaken jullie je een beetje de komende tijd. Wees lief voor elkaar en blijf dus zoveel mogelijk binnen waar dat kan!!

En hou in godsnaam op met wc-papier hamsteren.

Groetjes xoxo Indra

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *