Student van de Maand: Vera Heikens

door | 22 mei, 2020 | SvdM | 0 Reacties

Door Sanne Roes

Ze komt uit het Groningse Haren en kreeg het tot haar eigen verbazing voor elkaar om als eerstejaarsstudent haar reportage op NU.nl te krijgen. De 18-jarige Vera Heikens is deze keer de Student van de Maand!

Vera, hoe bevalt de opleiding tot nu toe?

“Goed! De opleiding is wel wat zwaarder dan ik vooraf had gedacht. Je moet veel aan zelfstudie doen, vaak op pad voor items en veel portfolio’s maken. Maar ik vind het wel een hele leuke opleiding.”

En hoe bevalt het leven als student?

“Ik vind het studentenleven heel leuk! Een stuk leuker dan de middelbare school. Je hebt meer vrijheid en je kan doen wat je zelf leuk vindt.”

Wat is tot nu toe jouw favoriete Waltertje moment?

“Ik heb niet een specifiek moment, maar ik vond de intro heel vet en dan vooral de kroegentocht. Verder vind ik gewoon alle Waltertje feestjes tot nu toe heeeel leuk en vooral gezellig. Ook met de mensen met wie ik er altijd heen ga en het dansen op de bar haha.”

Jij bent Student van de Maand omdat jouw productie op NU.nl geplaatst is. Straks gaan we het daar uitgebreid over hebben, maar zou je daar vast al iets over kunnen vertellen?

“Mijn vader is huisarts en hij heeft een eigen praktijk. In die tijd was er onder andere bij de huisartsen een groot tekort aan mondkapjes. Hij heeft toen een oproep op Facebook geplaatst en dat was de aanleiding voor mijn videoreportage.”


Dilemma’s

Heb je liever online les of les op de campus?

“Dan toch liever op de campus les. Dan heb je toch wat meer je aandacht erbij. Het is ook leuker om iedereen in het echt te zien dan om de hele tijd tegen zo’n schermpje aan te zitten kijken.”

Dus dan ben je toch liever om half negen op school dan dat je in je pyjama voor de laptop kan zitten?

“Hahaha, ja in de pyjama vind ik ook wel fijn, maar ik mis het nu toch wel om met de trein naar school te gaan.”

De kantine in het X-gebouw of de koffiedames bij T en C?

“Dan ga ik toch voor de kantine in het X-gebouw. Ik houd niet van koffie, en bij de kantine in X heb je genoeg lekkere broodjes en thee.”

Praktijkweek of gewone lesweken?

“Oei, even denken hoor. Ik denk toch praktijkweken. Ik vind het altijd heel gezellig met de klas. Je bent samen druk bezig met het neerzetten van een eindproductie, bijvoorbeeld de tv-uitzending laatst. Die vond ik heel leuk om te maken.”

Haren of Zwolle?

“Haren. Daar woon ik al mijn hele leven, al mijn vrienden zijn daar ook. Ik vind het uitgaansleven ook leuker in Groningen. Het is dé studentenstad van Nederland, daardoor is het ook wat groter en gezelliger dan Zwolle. Zwolle vind ik ook heel leuk hoor! Maar in Groningen ken ik wat meer mensen, dus dan kies ik toch voor Haren.

Ik kom even terug op je reportage. Hoe heb je je artikel op NU.nl gekregen?

“Nou, ik ben er zelf nog steeds verbaasd over. Ik had onze docente Ilse een mailtje gestuurd voor feedback op mijn video. Toen zei ze dat ik het gelijk moest opsturen naar regionale nieuwsmedia. Maar ik heb het toen ook naar allemaal landelijke nieuwsmedia gestuurd. En van NU.nl kreeg ik een reactie. Toen heb ik mailcontact gehad met de persoon die mijn video bij zijn artikel wilde hebben. Hij vond mijn reportage erg leuk. Het stond ook in Haren de krant, maar dat lezen niet zo heel veel mensen.”

Check hier het artikel op Nu.nl 
En hier het artikel in de Harendekrant

Wat is jouw favoriete productie die je tot nu toe hebt gemaakt?

“Ik denk mijn productie voor de tv-uitzending. Dat ging over hoe biologische boeren worden benadeeld door de stikstofregeling van het kabinet. Toen ben ik een ochtend bij de boer op stal geweest om te filmen, dat was heel leuk!”

Wat vind je tot nu toe het leukst aan de opleiding?

“Niet alle vakken zijn leuk natuurlijk, ik haat economie. Maar ik vind het heel leuk dat wanneer je reportage of artikel af is, je dan trots en tevreden kunt zijn. Dat is denk ik mijn voornaamste motivatie voor de opleiding. Verder zijn de mensen ook heel gezellig, en Waltertje is natuurlijk ook super leuk.

Wat hoop je nog te leren op de opleiding?

“Ik hoop nog wat meer zelfvertrouwen te krijgen. Als ik een interview afneem, kom ik soms nog wat onzeker over en dat wil ik niet. Belangst had ik ook, maar dat is al veel minder geworden.”

Waar zien we jou over tien jaar?

“Ik hoop in de journalistiek! Ik heb echt geen idee. Ik wilde eerst heel graag voor een tijdschrift werken, maar nu ik op de opleiding al zo veel dingen heb gedaan vind ik audio en video ook heel erg leuk. Het opent hele nieuwe werelden voor je.”

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *