BACKSTAGE: Brechtje bij 3FM Human

door | 16 nov, 2020 | Backstage | 0 Reacties

De eerste keer dat ik op het Media Park kwam, was begin augustus en middenin een hittegolf. Ik zou gaan lunchen met mijn toekomstige collega’s. Helemaal bezweet ging ik op zoek naar het VPRO-gebouw. En dat is nog niet zo makkelijk als je daar voor het eerst bent. Mijn Google Maps wist de ingang van het gebouw niet te vinden, maar gelukkig liep er een vrouw langs. “Mag ik wat vragen? Weet je waar het VPRO-gebouw is?” vroeg ik. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het Eva Koreman was. ‘Oeps, heb ik dit nu echt aan haar gevraagd?’ dacht ik. Gelukkig was ze heel behulpzaam, liep ze met me mee naar de receptie en wenste me succes met de ontmoeting. Vanaf toen wist ik het zeker: dit is mijn plek.

Ik loop inmiddels tweeënhalve maand stage bij 3FM Human. Dat is de sociaal-maatschappelijke redactie van 3FM, voorheen 3FM Tussenuur. Toen ik in mei te horen kreeg dat ze me aan wilden nemen als stagiair sprong ik een gat in de lucht en kon ik mijn tranen niet in bedwang houden. Het is mijn droom om te schrijven voor een jong publiek, over thema’s die hen bezighouden zoals seksualiteit, diversiteit en psychische gezondheid. Nu ik hier daadwerkelijk mee bezig ben, is mijn passie meer en meer bevestigd.

De eerste maand van mijn stage was erg wennen en niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Van tevoren was de hoop dat we inmiddels wel twee keer per week naar Hilversum mochten, maar dit werd al snel bijgesteld naar één keer in de week. De rest van de week zat ik dus in Zwolle op mijn kamertje van twaalf vierkante meter te werken, zonder mensen om me heen. Ik woon hier ook pas sinds eind augustus, dus dit is best een uitdaging. Daarom besloot ik dat het beter was als ik vaker bij mijn ouders zou werken. Ik ging twee dagen bij mijn ouders werken, één dag in Hilversum en twee dagen in Zwolle.

Op de redactie werd ik gelijk in het diepe gegooid. Ik mocht meteen een artikel schrijven over starten met je studie in coronatijd, en mocht research doen voor de 3FM Special. Dat laatste is een radio-uitzending in samenwerking met de EO en Human over een maatschappelijk thema. Hierdoor leerde ik vanaf dag één al om ideeën te pitchen, gewoon de telefoon te pakken en mensen te bellen – dit vond ik eerder best lastig – en om te schrijven voor een nieuwe doelgroep. Ik kreeg wel de benodigde begeleiding natuurlijk, maar ik heb in alles veel vrijheid. Dat helpt zeker nu om gemotiveerd te blijven. Ik kan eigenlijk gewoon maken waar ik zin in heb, zolang het maar enigszins actueel is en bij 3FM Human past.

Vanaf half oktober mochten we helemaal niet meer naar Hilversum. Ik heb hier enorm van gebaald, maar ik besef ook dat de situatie even niet anders is. Nu werk ik al ongeveer een maand vanuit huis. Ik doe de interviews telefonisch, heb vergaderingen via Teams, en pitch mijn ideeën online. Omdat ik merkte dat ik het contact met collega’s miste stelde ik voor om dagelijks een koffiemomentje te houden. Nu bel ik elke dag om 11:00 uur ’s ochtends met mijn stagebegeleiders en de andere stagiaire. Het is fijn om op die momenten samen te kunnen sparren, ideeën in te brengen of om gewoon even te kunnen ventileren en te praten over hoe het gaat met iedereen.

Hoewel het thuiswerken verre van ideaal is, heeft het ook een paar voordelen. Zo kan ik zelf mijn dag inplannen en heb ik geen reistijd. Daardoor heb ik nu meer tijd om Zwolle te ontdekken. Ik dacht altijd de stad vrij goed te kennen, maar als ik een wandeling maak kom ik toch iedere keer nieuwe plekjes tegen. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt soms ook om wat ruimte in je hoofd te krijgen. A wandeling a day keeps the doctor away!

Voor nu lijkt de situatie nog even zo te zijn en lijk ik het nog even vanuit mijn studentenkamertje te moeten doen. Maar ook zo is stagelopen een fantastische ervaring. Ik heb leuke mensen leren kennen, mooie dingen mogen maken en ik mag nog een aantal hele toffe dingen doen. Serious Request komt er bijvoorbeeld aan!

Ik heb er zin in!

Door: Brechtje de Lange

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *