Vijf type leden op de ALV

door | 10 nov, 2020 | Columns | 0 Reacties

De key race alerts echoën nog in ons hoofd, het duizelt nog van de rode en blauwe staten en de dramatische toon van CNN doet ons nog bijkomen van lichte epilepsie. Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot een einde zijn gekomen is het tijd voor onze eigen elections! We zijn als vereniging aan het einde gekomen van een boekjaar, wat betekent dat een nieuw bestuur de paskamers mag bestormen om te kijken of het rode vest goed past. Dit gaat natuurlijk gepaard met de ALV, oftewel de Algemene Leden Vergadering waarbij we terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar dat wat nog komen gaat. Om een beetje de sfeer te pakken te krijgen hier vijf type leden tijdens de ALV.

De Strijder

Het jaarverslag, de begroting, de nieuwe en de oude koers, alles is gelezen. De vragen zijn opgesteld en de oorlogsvegen zijn op het gezicht geschminkt. De strijder zit woensdag meer dan ready klaar om de ALV te bestormen met zijn of haar visie. Dit mega betrokken lid zal er alles aan doen om het bestuur het hemd van het lijf te vragen. Uit pure liefde voor de vereniging of toch gewoon om zelf een lolletje te beleven? God mag het weten. Eigenlijk zou iedereen een klein beetje de Strijder moeten zijn voor de ALV, aangezien dit lid op de hoogte is. Kennis is macht. Ben je nou niet een typische strijder, lees dan de stukken van de ALV nog eens goed door.

De Twijfelaar

Spreken voor een groep kan best lastig zijn, maar helaas is dit een groot punt binnen de ALV. Leden kunnen vragen stellen aan het bestuur over alles wat er behandeld wordt. De Twijfelaar is dan ook dégene die niet helemaal goed uit zijn of haar woorden komt tijdens het stellen van een vraag. Ondanks dat hij of zij thuis meermalen de vraag geoefend heeft voor de spiegel lukt het maar niet om op het moment suprême ter zake te komen. Dan hangt daar ook nog het grote gevaar van de voorzitter die zegt: wat is je punt precies? Met knikkende knieën en zwetende oksels wordt het dit jaar voor de Twijfelaar extra moeilijk aangezien de ALV online is. Alle virtuele koppen zijn op dit lid gericht wanneer hij die ene vraag stelt. Toch overkomt dit lid zijn of haar angst door de schaamte voorbij te gaan en alsnog datgene te weten te komen waar hij of zij voor kwam. De Twijfelaar is een moeilijk type maar wordt binnen de vereniging toch gerespecteerd. Iedereen moet een kans krijgen.

De Accountant

Follow the money! Binnen de vereniging speelt geld natuurlijk een rol. Waar wordt het aan uitgegeven? Hoeveel komt er binnen en hoeveel wordt er gespaard? Als journalisten zijn we toch meer gericht op taal dan op de keiharde cijfertjes. De accountant is daarentegen dégene die elk klein foutje in de resultatenrekening of begroting zal opmerken, tot grote angst van het bestuur. Want waar vinden we het geld van de contributie terug en op welke manier is er dit jaar met de doekoes gestrooid. Is er nog sprake van een financiële onafhankelijkheid (waar Waltertje al meerdere jaren naartoe aan het werken was) en hoe gaan we die onder een nieuw bestuur behouden? Het lijkt saai maar zonder de accountant gaat een vereniging ten onder.

De Komiek

Ook al is de ALV het meest serieuze evenement van het jaar, toch is er ook altijd weer dat lid dat het allemaal niet zo heel nauw neemt. Lachen om de versprekingen, technische fouten en vermoeide gezichten. De Komiek is tijdens de ALV met niks anders bezig dan lol trappen. In theorie zou de Komiek natuurlijk ook een bingo kunnen maken voor tijdens de ALV. Aangezien de opperkomiek van de vereniging geen lid meer is omdat hij misschien al zes jaar studeert (R.I.P. Peter de Jager), hier dan toch op de valreep nog even dat ene stukje plezier voor bij de ALV.

De Genieter

Last but not least hebben we nog de genieter. De genieter pakt aanstaande woensdag een biertje en gaat achterover zitten. Hij geniet van het perfectionisme van de Strijder, heeft een zwak voor de Twijfelaar, kan de Accountant niet volgen en lacht om de Komiek. De genieter is daarentegen toch ook een beetje het luie lid. Zonder voorbereiding een ALV ingaan is natuurlijk niet heel handig. De Genieter kan het beste van alle andere types een klein stukje meepakken, dan kan het zo de grootste speler worden binnen het ALV-spelletje.

Welk type lid je ook bent, de ALV is belangrijk en een van de weinige momenten dat je als lid inspraak hebt in de toekomst van de vereniging. Woensdag is het moment om je kritiek te uiten, je complimenten te geven en nieuwe ideeën te opperen. Wees erbij en VOTE, VOTE VOTE!

Door: Sebastiaan Vaca

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *