Mijn seizoensboom

door | 23 dec, 2020 | Columns | 0 Reacties

Mijn favoriete ding in mijn studentenhuis is onze kerstboom. Die staat er nu sinds oktober vrolijk bij, met traditionele rode en gouden versieringen, met van die lelijke vogeltjes erin. De boom staat er het hele jaar lang, in de zomer hang ik er zonnebrillen en een Hawaii poppetje in. Mensen vragen altijd “waarom staat jullie kerstboom er nog?” waarop ik dan standaard antwoord dat het geen kerstboom maar een ‘seizoensboom’ is. Ok, toegegeven, dat heeft deels met luiheid te maken. Maar dat is niet mijn punt.

Ik denk dat we in deze tijden, waarin we sinterkerst en nieuw niet kunnen vieren zoals we zouden willen, een voorbeeld moeten nemen aan onze seizoensboom.

Daarmee bedoel ik dat we flexibel en creatief zullen moeten zijn. Geen traditioneel kerstdiner met de familie? Prima, dan vieren we dat wel met Pasen. Dan laten we de kerstbomen staan, hangen we er paaseitjes en (neppe) gele kuikentjes in, eten we een Paasbrunch én vieren we ‘Paasavond’. En als dat niet doorgaat, verzinnen we een nieuwe feestdag voor in de zomer. Dan maken we de dag dat Nederland officieel corona-vrij is een nationale feestdag. Dat kunnen we ieder jaar vieren door de hele dag je handen niet te wassen en uit principe niet te gaan wandelen.

Ik weet dat het allemaal kut is nu. We hadden ons zo verheugd op een gezellige kerst en het voelt oneerlijk dat deze ons wordt afgenomen. Ik zag op het nieuws dat de tweede lockdown mogelijk tot nog meer depressies en andere mentale problemen gaat leiden dan de eerste lockdown. Mensen van alle leeftijden voelen zich eenzaam. Dat is verschrikkelijk en belangrijk om bij stil te staan. Maar: mensen zijn ook veerkrachtig. We slepen onszelf en elkaar er doorheen. Vier kerst met je gezin/huisgenoten. Stuur een kaartje, ga videobellen! En als je je familie toch even op afstand gaat bezoeken, zal ik je niet veroordelen. We hebben een rottijd achter de rug en we moeten lief zijn voor elkaar. Ik ben ook boos op de mensen die grandioos schijt hebben gehad aan de maatregelen, maar daar lossen we nu niks mee op.

Kortom, wees creatief dit jaar! Als je kerstfamilietradities dit keer niet doorgaan: verzin een nieuwe traditie (zelfgemaakte kerstkaartjes opsturen, iets maken voor in elkaars kerstboom? Pinterest er lekker op los). Zet je eigen seizoensboom neer! Pro-tip: met Valentijnsdag kun je er hartjes en andere commerciële onzin in hangen.

Met een beetje mazzel zien we elkaar allemaal gauw weer. Tot die tijd: hou vol, maak er wat leuks van en iedereen hele fijne feestdagen gewenst! <3

Door: Indra Mobach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *