Student van de Maand: Matisse de Boer

door | 2 dec, 2020 | SvdM | 0 Reacties

Wat doe je als je na jaren studeren toch nog niet op je plek zit? De 27-jarige Matisse de Boer koos ervoor om opnieuw aan de opleiding journalistiek te beginnen waar hij zeven jaar geleden mee is gestopt. Naast eerstejaars werkt hij als eindredacteur bij Dagblad van het Noorden.  Daarom is Matisse deze keer onze Student van de Maand.

Zou je je even kunnen voorstellen?

Ik ben geboren in Sneek en ben opgegroeid in een dorpje een beetje ten zuiden daarvan. Ik ben half Frans, mijn moeder is Française en mijn vader is Fries. Sporten doe ik graag, zowel actief als passief. Ik doe zelf aan voetbal en ik deed eerder veel aan squash en wielrennen. Hardlopen doe ik ook af en toe. Net als biljarten en darten. Ik werk als eindredacteur van de sportredactie bij het Dagblad van het Noorden . Verder ga ik graag op stap met vrienden afspreken en vind ik het leuk om te reizen.

Je hebt 7 jaar geleden ook al journalistiek gestudeerd op Windesheim. Waarom heb je ervoor gekozen om weer de opleiding te doen?

Ik ben zeven jaar geleden gestopt met de opleiding, omdat ik toen nog veel te verlegen was. Ik voelde me niet op mijn gemak met het stellen van brutale vragen. Ik was toen negentien. Mijn hart lag altijd al bij sport, dus ben ik de ALO gaan doen. Door een blessure moest ik daarmee stoppen. Toen heb ik een aantal studies uitgeprobeerd en heb ik bij een paar besturen gezeten van studentenorganisaties in Groningen. Ik heb al die tijd ook in Groningen gewoond. Na dat ene jaartje journalistiek ben ik wel als eindredacteur begonnen bij de krant. Afgelopen zomer zat ik te denken: ja, wat moet ik eigenlijk met mijn leven. Mijn bestuursjaar zat er net op en ik wist niet zo goed wat ik wilde qua studie. Toen ik nadacht wat ik de afgelopen jaren het leukst vond, kwam ik toch wel weer terug bij journalistiek. Dus heb ik me weer ingeschreven.

Zie je een groot verschil tussen de opleiding toen en de opleiding nu?

Met de opleiding zelf niet zo heel veel. Het studeren natuurlijk wel, maar dat komt door het coronavirus. Ik mis wel heel erg de fysieke lessen die we vroeger gewoon elke dag in de week hadden. Dat vind ik wel een groot gemis. Qua opleiding zelf is het niet heel anders. Een paar docenten die ik leuk vond zijn er niet meer, maar gelukkig is Egbert er nog steeds. Daar heb ik een paar jaar terug veel les van gehad.

Zijn er ook dingen die helemaal niet zijn veranderd?

Ik had laatst dat ik letterlijk dezelfde opdracht kreeg als zeven jaar geleden. Die heb ik woord voor woord weer kunnen inleveren. Het was een simpele schrijfopdracht in de tweede les van het jaar over een brand waarbij de papegaai de buren waarschuwde. Die kent iedereen denk ik nog wel.

Hoe is het om in een klas te zitten met allemaal jonge studenten?

Ik vind het zelf niet heel raar eigenlijk. Ik verbaas me er wel keer op keer over dat ik klasgenoten heb die tien jaar jonger zijn dan ik. Ik zou me niet kunnen inbeelden om met mijn broertje in de klas te zitten en hij is maar zeven jaar jonger dan ik. De afgelopen jaren heb ik wel meer samengewerkt met jongere mensen, net zoals ik vroeger heb samengewerkt met mensen die ouder zijn dan ik. Ik heb daar niet zo veel moeite mee. Nu met de online lessen ken ik niet al mijn klasgenoten, omdat je heel veel in subgroepen werkt. Ik zit eigenlijk dus steeds met dezelfde mensen samen te werken. Het zijn leuke mensen gelukkig.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Waltertje te gaan?

Zeven jaar geleden zat ik er ook al bij. Nu ben ik er weer bij, omdat ik studieverenigingen heel belangrijk vind en heel erg waardeer. Twee jaar geleden heb ik in het bestuur gezeten van de studievereniging logopedie in Groningen. Daarna was ik een jaar bestuur bij de overkoepelende organisatie van alle studieverenigingen aan de Hanzehogeschool. Wij maakten dan beleid over studieverenigingen en ondersteunden ze. Ik zie het belang van studieverenigingen erg in en ik moedig ook zeker iedereen aan om lid te worden van Waltertje.

Dilemma’s:

Zwolle of Sneek?

Mag ik ook antwoord C: Groningen, kiezen? Ik woon namelijk al zes jaar in Groningen. Daar heb ik mijn sportvereniging, voetbal, mijn werk en mijn vrienden. Ik woon in een fantastisch leuk studentenhuis. In Zwolle is ook nog van alles te ontdekken, dus dat vind ik ook leuk. In Sneek heb ik eigenlijk alles al wel gezien.

Geschreven journalistiek of audiovisueel?

Dat vind ik een hele lastige. Ik verdien mijn geld in de geschreven journalistiek, maar mijn droom is toch om bij de radio werken. Het liefst zou ik sportverslaggever willen worden op de radio. Lekker uren langs de lijn staan. Ik luister daar zondag de hele dag naar. Met audiovisueel kan ik toch nieuwe dingen ontdekken, geschreven journalistiek doe ik nu al een tijdje.

Bier of wijn?

Bier. Wijn heb ik wel afgeleerd na alle constitutieborrels van studentenverenigingen.

Liever sportief bezig of chillen op de bank?

Ik ben liever sportief bezig. Ik doe heel veel aan sport, omdat ik het liefst altijd bezig ben. Ik lig ook zeker graag op de bank, maar dan kies ik toch om actief bezig zijn. Vroeger heb ik ook aan topsport gedaan. Ik deed aan hoogspringen en deed mee met de nationale top van mijn leeftijdscategorie. Uiteindelijk haalde ik geen plezier meer uit de sport en kwamen de blessures waar ik nu nog steeds mee zit. Toen ben ik gestopt met atletiek.

Je werkt als eindredacteur bij Dagblad van het Noorden. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Via mijn vader! Vier en een half jaar geleden zochten ze voor de amateurvoetbalpagina’s op zondag wat jong taaltalent die wel wat affiniteit hadden met sport en nieuws. Ik ben samen met drie anderen daaraan begonnen. Twee van die drie werken daar nog steeds! In eerste instantie was het alleen elke zondag een paar uur bezig zijn met de amateurvoetbal, maar later ben ik doorgegroeid naar de vaste invalkracht. Als er ergens een gat ontstaat ben ik eindredacteur van regiopagina’s of economie en cultuur. Het in elkaar zetten van de pagina’s, nakijken van stukken en zorgen dat de krant eruit ziet zoals de krant eruit hoort te zien.

Kan je de opleiding goed combineren met je baan als eindredacteur?

De amateurvoetbal ligt stil, dus werk ik niet zo heel veel meer. Daarom is het op dit moment zeker goed te combineren. Op de opleiding leer ik wel heel veel nieuwe dingen die ik niet echt kan toepassen op mijn werk. Bij de krant werken we namelijk met heel andere programma’s.

Wat is tot nu toe jouw leukste ervaring binnen de journalistiek?

Dat is er een van zeven jaar geleden tijdens een praktijkweek waarbij we een audiobericht moesten maken. De viral hit ‘What Does The Fox Say’ van Ylvis was net uitgekomen en was in één klap razend populair. Ik heb toen een boswachter geïnterviewd over wat een vos nou echt zegt. In het interview heeft hij het geluid van een vos nagedaan. Dat was heel grappig om te horen en één van de leukste dingen die ik heb gemaakt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *