Waltertje Goes Local: Titus Couzijn

door | 7 dec, 2020 | Waltertje goes Local | 0 Reacties

‘Er gaat niets boven Groningen.’ Dat is wat de mensen die in Groningen wonen veelal rondschreeuwen. Groningen is massaal maar hecht, multicultureel maar tolerant en helemaal in het noorden maar toch perfect te bereiken. De stad wordt gezien als misschien wel de meest bruisende studentenstad in Nederland, en dat is niet voor niets.

Eigenlijk ben ik geboren in Apeldoorn, maar al snel verhuisden we naar het hoge noorden. Terwijl ik opgroeide in Groningen ontwikkelde de stad zich tot een van de populairste steden onder studenten. Je komt er niet onderuit. Al snel kreeg ik te maken met het uitgaansleven. Op 14-jarige leeftijd ging ik namelijk naar schoolfeesten in hartje centrum met een fake ID. De lengte op het identiteitsbewijs vormde een probleem. Zelfs als je vijf extra centimeter door de vingers zag, was ik geen 1,86… Natuurlijk werd iemand met rood haar en nauwelijks gezichtsbeharing staande gehouden om zichzelf te identificeren. Trots haalde ik het neppe identificatiebewijs een keer uit mijn broekzak en voordat ik het wist belde een bewaker de politie, die op dat moment in het centrum aanwezig was. Ik kon gelukkig mijn stapavondje vervolgen met een verbod op de Drie Gezusters en (wonderbaarlijk maar waar) mijn neppe ID-kaart.

Met Noorderzon heeft Groningen ook een jaarlijks festival. Aan het eind van de zomervakantie is er volop muziek, gezelligheid en zijn er vele culturele verrassingen te vinden. Alle Groningers willen daar niks van missen en staan dan ook in groten getale in de rij voor een hapje en drankje in het Noorderplantsoen.

Het verbaast me dan ook niks dat de treinen richting het oosten, westen en zuiden altijd zo vol zitten wanneer het weekend aanbreekt. Veel studenten zijn niet in Groningen geboren, maar zijn er naartoe gekomen vanwege de identiteit van de stad. De Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool zorgen voor veel nationaliteiten in de stad en de Bloemetjesmarkt zorgt voor een jaarlijks bezoek van onze buren uit het oosten. De openingstijden van kroegen en clubs zijn een walhalla voor studenten én alles wat je nodig hebt is op fietsafstand. O ja, van fietsen houden Groningers wel. Dagelijks worden er enkelen uit de grachten gevist en is het op alle kruispunten in Groningen een chaos.

Van de Martinitoren tot de FC, en van het uitgaan naar het bijkomen op het gras van het Noorderplantsoen: Groningen is de gezelligste stad van Nederland. ‘Er gaat niets boven Groningen.’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *