Nieuwe ronde, nieuwe kansen

door | 13 jan, 2021 | Columns | 0 Reacties

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat is wat mijn vader tegen me zei, een paar minuten na middernacht op 1 januari. Het is de gedachte waarmee veel mensen het nieuwe jaar ingaan. De gedachte dat alles weer gaat veranderen in 2021, in de hoop dat het allemaal beter wordt.

Het komt er eigenlijk allemaal op neer dat mensen moe zijn van 2020. Het was een jaar van vele tegenslagen en dramatische gebeurtenissen wereldwijd. Het coronavirus spant natuurlijk de kroon, maar we hadden altijd nog de kans op een derde wereldoorlog, de bosbranden, protesten, complottheorieën en gevechten. Voor bijna iedereen was het een heftig jaar vol gemis en pijn.

Het is natuurlijk naïef om te denken dat dat in 2021 allemaal plotseling afgelopen is, maar er zijn nog genoeg redenen om niet op te geven en toe te werken naar positieve gebeurtenissen. De eerste vaccins zijn al ingespoten. Langzamerhand zullen steeds meer mensen gevaccineerd worden en kunnen we dus ook de maatregelen afbouwen. De winkels gaan weer open en op den duur ook de cafés en restaurants. Met een beetje geluk kunnen we dit jaar elkaar weer knuffelen en kunnen feesten weer doorgaan en laten we eerlijk zijn, daar zijn we allemaal wel een beetje aan toe.

Hier houdt het nog niet op; er is nog meer om naar uit te kijken dit jaar. Vanaf 20 januari is Joe Biden officieel de president van de Verenigde Staten. We hebben natuurlijk met z’n allen de afgelopen week het nieuws gevolgd, wat er gebeurde bij het Capitool was voor veel mensen een shock. De bestorming heeft voor discussie gezorgd over de hele wereld en is een perfect voorbeeld van de gigantische verdeling die is ontstaan tussen mensen van verschillende partijen. Het zal ongetwijfeld niet makkelijk worden voor Biden om mensen bij elkaar te brengen in Amerika, maar een nieuwe president zal misschien zorgen voor meer begrip voor elkaar. Gesprekken voeren in plaats van vechten.

We hebben altijd nog de kleine dingen waar we blij van kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de oneindige oplossingsgerichtheid waar we allemaal toe in staat zijn. Winkels dicht? Dan gaan we massaal online. Geen mondkapjes te koop? Dan maken we ze zelf. Heb je een verjaardag die je niet kan vieren met een feest? Dan houd je die online. Mensen zijn massaal gaan bedenken hoe we alles een klein beetje beter kunnen maken en dat is gelukt. Onze wereld is helemaal veranderd, maar we kunnen er ook heel veel van leren. Blijkbaar kunnen we veel meer online dan we dachten, van een vergadering naar een verjaardagsfeest met een pubquiz. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan online. Daar zullen we dit jaar ongetwijfeld nog meer van ontdekken.

Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan. We moeten nog even volhouden in een tijd waarin we heel weinig kunnen en heel weinig weten, maar dat is geen reden om op te geven. Hoe donker de wereld ook is, er is altijd licht in de duisternis. Er is altijd reden voor hoop. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Door: Femke Straub

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *