HOE OVERLEEF IK… technologie

door | 20 feb, 2021 | Hoe overleef ik... | 0 Reacties

Het leven van een student gaat niet over rozen, dat weten we allemaal. Van uitvallende laptops tijdens de online les in coronatijd, tot kiezen tussen dat hoofdstuk uit je hoofd leren of toch naar een Waltertjefeest zodra het weer kan. Terwijl we alle sociale, studie gerelateerde en andere verplichtingen proberen vol te houden, levert dat hilarische situaties op. In Hoe overleef ik… checken we hoe studenten en docenten het studentenleven volhouden. Met deze keer: Hoe overleven ze technische problemen?

Gonnie Eggink

Of ik een column wilde schrijven over alles wat ‘technisch mis kan gaan’ met online onderwijs. Moeilijk hoor! Er lukt weleens iets niet, maar om nu te zeggen dat ik dag in dag uit zit te stuntelen in Teams. Nee, dat niet. Tot maandagochtend 8 februari 2021. De dag na die heerlijke sneeuwzondag. Het lukte niet om een break out room te maken. Ik moest 12 studenten een nieuwe uitnodiging sturen en m’n scherm sloeg op grijs toen ik een documentje in de chat wilde openen. M’n laptop wilde niet uit toen ik -in hemelsnaam dan maar- opnieuw op wilde starten. Een hele reeks missers in een tijdsbestek van amper tien minuten. Zonder vloeken, dat wel. Ik troost me met de gedachte dat ik studenten ook zie stuntelen als ze iets moeten delen. Hoewel…. de wandeling door de ijzige kou aan het eind van de werkdag. Die werkte pas troostend!

Ruben Brasjen

Je laptop, voor de meeste studenten is dit hun grootste vriend tijdens de studie. Helaas is dit bij mij zeker niet het geval, het is meer een haat-liefde verhouding, die bestaat uit 90% haat. Van updaten vlak voor belangrijke momenten tot het helemaal uitvallen op de laatste dag van de praktijkweek, het zit nooit mee.

Nu ben ik zelf ook zeker niet de handigste met de laptop, zo heb ik dit jaar pas geleerd hoe je mapjes maakt waardoor het toch allemaal wat georganiseerder is en niet alsof er een bom is ontploft in mijn bureaublad. Dit jaar werd ons ook geleerd te werken met de welbekende programma’s van Adobe, voor mij één grote ramp. Van niet weten wat je aan het doen bent tijdens het editen, tot je hele interview verwijderen; het is mij allemaal gelukt. Echt overleven lukt dus nog niet, maar ik doe mijn best. Ooit ben ik die laptop de baas, hopelijk voor ik afstudeer.

Spencer Buth

Op dinsdag 9 februari moest ik het eerste college Europese Politiek verzorgen in het kader van het semester ‘Over de Grens’ (jaar 2). Ik bleek echter niet te volgen zijn door blijvend haperende internetverbinding. Erg vervelend als je best moeilijke dingen wilt uitleggen voor zo’n 70 – 75 studenten… Uiteindelijk hebben we (al vrij snel) geconcludeerd dat dit niet werkte en heb ik het college moeten afbreken. De PowerPointpresentatie heb ik ingesproken. Bijkomend voordeel: zo kun je als student de uitleg zo vaak beluisteren als je wilt.

Ivo Spijkers

“Ben ik te horen/zien?”, “Zet je microfoon aan!” of “Mijn internet is kut!”. Een jaar geleden zouden deze zinnen nietszeggend zijn geweest, maar helaas brengen ze nu bij elke student horrorscenario’s naar boven. De grote boosdoener? Microsoft Teams.

Internet is mijn nieuwe geloof geworden, vóór elke Teams-vergadering bid ik dat ik zonder internetproblemen het belletje af kan maken. Helaas is dit negen van de tien keer hopeloos. Iets dat voor mij werkt is om alle apparaten die internet gebruiken uit te zetten. Mijn telefoon zet ik op 4G en mijn tv gaat uit. Als het dan nog niet lukt zet ik mijn laptop uit en schakel ik zo snel mogelijk over op mijn telefoon. Op magische wijze werkt het programma daarop altijd perfect. Het enige probleem dat ik dan nog op moet lossen is een pijnlijke arm.

Kirsten Huising

Hoe overleef ik technische problemen? Ik voorkom ze liever door vooraf uit te proberen hoe dingen werken. Wil ik iets nieuws uitproberen, zoals een Mentimeter quiz of een break-out room? Dan schakel ik mijn gezinsleden in als ’proefstudent’. Mijn man en ik hebben samen een ‘test Teams-omgeving’ en mijn dochters staan gelijk klaar om te testen of iets werkt. Op knopjes drukken vinden ze altijd leuk! Voor Economie vraag ik mijn collega Liesbeth om even mee te kijken of Peergrade of de interactieve omgeving doet wat ik voor ogen heb. En ook met de jongens van ICT heb ik al de nodige nieuwe dingen uitgetest. Een onverwachte stroomuitval of laptopcrash kan ik ook niet oplossen, maar veel problemen zijn te voorkomen met een tijdige voorbereiding. Moet je wat nieuws doen? Wacht dus niet tot de laatste avond, maar test op tijd of je eruit komt…

Door: Aron Gorter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *