Waltertje Goes Local: Djoeke in Zwolle

door | 25 feb, 2021 | Waltertje goes Local | 0 Reacties

Toen ik mijn eerste stap zette binnen het centrum van Zwolle zag ik de prachtige kerken en authentieke kenmerken van de stad, maar ik voelde me niet gelijk thuis. De wat gereserveerde mensen en een provincie waar ik nog nooit een stap in had gezet gaven mij niet meteen een warm gevoel. Maar de opleiding die ik zo graag wilde volgen, was hier.

Ik ben geboren en getogen in Alkmaar, in Noord-Holland, of wat mensen hier altijd wat beter begrijpen; bij Amsterdam in de buurt. De opleiding Journalistiek was in Noord-Holland niet te volgen en die in Utrecht trok mij niet, dus ging ik naar Zwolle toe. Ik heb een aantal keer moeten hospiteren en na vier keer was het raak. Ik kreeg een prachtige kamer aan de Ossenmarkt, pal tegenover De Peperbus.

Daar zat ik dan, in een prachtige kamer, in een stad die ik niet kende en waar ik nog geen vrienden had. Ik besloot mijzelf meteen in te schrijven bij een dansschool, ben een baan gaan zoeken en heb me opgegeven voor de introductiedag: het Walternatief. Als je op kamers gaat raad ik dit iedereen aan! Verplaats je leven naar de nieuwe stad waar je gaat wonen en probeer contacten te leggen, niemand komt vanzelf naar je toe. Al snel werd mijn groepje van het Walternatief een vast vriendengroepje, ging ik een drankje drinken met iemand van de dansschool en kreeg ik een bijbaan in een sushirestaurant met hele leuke collega’s.

Het gereserveerde Zwolle werd al snel een plek waar ik mij volledig thuis voelde. Als ik naar Alkmaar ben geweest en weer in Zwolle aankom, voelt het heel vertrouwd. Ik wandel dan langs het water naar de binnenstad toe, richting de grote Peperbus. Het centrum is niet gigantisch groot, maar het voelt gezellig aan en het heeft alles. Ik kan zo vanuit mijn kamer het centrum inlopen en alles halen wat ik wil. De stad is prachtig met zijn grote kerken en oude binnenstad.

Binnen een paar weken werd ik echt close met mijn groepje van het Walternatief, we gingen dan ook samen naar het evenement in ‘t Beugeltje. Daar ontmoette ik ook weer nieuwe mensen en voor we het wisten hadden we een afterparty bij iemand.

Toen we naar zijn huis liepen door de binnenstad besefte ik dat het een goede keus was om het avontuur in Zwolle aan te gaan. Ik woonde denk ik twee weken in Zwolle toen ik een vriend van me hoorde kotsen op de afterparty. Het heeft er allemaal voor gezorgd dat we nog beter bevriend zijn geworden, mede door onze Willie Sebastiaan die ons bij elkaar heeft gebracht.

Mijn huisgenoten zijn ook meiden die mij een warm welkom hebben gegeven, ik mocht meteen mee met een kroegentocht en hoorde ook diezelfde avond mijn huisgenoot nog kotsen in haar kamer. Verbazingwekkend hoe kotsen je zo bij elkaar kan brengen he? Mijn vooroordeel over Zwolle en behouden mensen is in mijn opzicht niet helemaal waar. De mensen die ik heb ontmoet zijn ontzettend open en ruimdenkend. Ja, als je in Zwolle op straat loopt met fel gekleurd haar word je wel aangekeken. Waar je je in Amsterdam misschien wat anoniemer voelt is dat hier wel minder, maar met de juiste mensen is Zwolle echt een leuk avontuur.

Nu met corona kan ik helaas niet meer naar de bekende uitgaansbuurt achter mijn huis, maar Zwolle is ook mooi als het stiller is. Je kan door de stad lopen langs de kerken, je hebt verschillende parkjes waar je doorheen kunt lopen en in de avond is er een route met allemaal mooie lichtjes. De stad is ook groter dan ik dacht. Ik bezorg nu eten, omdat het restaurant dicht is door corona en ik fiets echt door heel Zwolle heen. Je hebt ook Zwolle-Zuid, Assendorp, AA-landen etc. Er is dus genoeg te ontdekken.

Het verhuizen naar Zwolle in mijn eentje heeft ervoor gezorgd dat ik nieuwe inspirerende mensen kon ontmoeten en mijzelf veel meer heb kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik wil zijn. Een opkomende studentenstad is Zwolle zeker, steeds meer studenten vinden hier hun plekje. Als je erover nadenkt om hier te gaan wonen raad ik je dat heel erg aan. Zwolle is een groot avontuur met leuke plekken, nieuwe mensen en gekke gebeurtenissen. Zelf kan ik niet wachten tot we weer feestjes kunnen hebben met z’n allen en ik Zwolle tot het uiterste ga ontdekken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *