3x vrouwelijke journalisten die je moet/wil kennen

door | 8 mrt, 2021 | Columns | 0 Reacties

Het is vandaag internationale vrouwendag! Een dag die voor de één heel veel betekent en voor de ander misschien niet, maar het is hoe dan ook een feestdag. Een dag om even stil te staan bij vrouw-zijn, alle geweldige vrouwen om je heen en wat vrouwelijkheid voor hen en jezelf betekent. Ik zou een essay kunnen schrijven over alle narigheid waar feminisme nog voor nodig is, maar ik hou het even optimistisch vandaag. Hierbij 3 inspirerende vrouwen in de journalistiek die je misschien nog niet kende.

 

  1. Clara van de Wiel – winnares de Tegel 2020

Clara heeft in 2020 de Tegel gewonnen, in de categorie ‘achtergrond/duiding’. De Tegel is de belangrijkste prijs in de journalistiek. Clara won deze prijs samen met Hugo Logtenberg voor hun artikel in de NRC over ‘hoogleraar B.’. Dit artikel uit 2019 ging over een hoogleraar van de UvA, die jarenlang grensoverschrijdend gedrag vertoonde naar zijn collega’s en studenten. “Het heeft ons een half jaar gekost om het verhaal te maken en vertrouwen te kweken”[1], vertelde Clara in radioprogramma Kunststof.

Er zijn natuurlijk meerdere vrouwen die een Tegel hebben gewonnen, maar ik vind dat Clara een plek op dit lijstje verdient. Ze heeft namelijk een kijkje gegeven in de ‘angstcultuur’ op een universiteit, iets waar #metoo voor staat. Ze is een voorbeeld van hoe journalistiek kan bijdragen aan de maatschappij.

 

  1. Aaf Brandt Corstius – schrijfster van het boek ‘Handboek voor de moderne vrouw’

Aaf is columniste, vertaalster, schrijfster, publiciste en redactrice. Je kent haar misschien van haar columns in de Volkskrant of van haar deelname aan Wie is de Mol in 2014. Ze heeft meerdere boeken geschreven, haar ‘Handboek voor de moderne vrouw’ is een absolute aanrader. Ze schrijft op nuchtere en humoristische manier over allerlei zaken waar vrouwen tegenwoordig mee te maken hebben. Ze staat in dit lijstje omdat ik haar een geweldige journalist (en schrijfster) vind. Haar columns in de Volkskrant maken me regelmatig hardop aan het lachen. Aaf is voor mij een voorbeeld omdat ze altijd zo lekker zichzelf is.

 

  1. Henriëtte van der Mey – eerste vrouwelijke journalist van Nederland

Henriëtte was de eerste vrouwelijke journalist in loondienst bij een dagblad. Ze is geboren in 1850, overleden in 1945 en ze kwam uit Harderwijk. Ze was ook het eerste vrouwelijke lid van de Nederlandsche Journalisten-Kring. Henriëtte woonde samen met een vrouw (schokkend) en ‘baarde opzien’ door samen met deze vrouw bij zomerconcerten aanwezig te zijn, zonder mannelijk gezelschap. Dat is misschien niet relevant voor haar carrière maar ik vond het een grappig feitje.

Ze was feministe, sociaaldemocraat en ze streed voor vrouwenrechten op het gebied van arbeid en onderwijs. Uiteraard had ze het niet makkelijk als vrouw in haar tijd, dit citaat uit een artikel over haar leven schetst een mooi beeld: “Van der Meij moest, omdat ze vrouw was, toestemming vragen om de vergaderzaal van Provinciale Staten binnen te mogen om daar de vergaderingen te kunnen verslaan. Later zei ze hierover: ‘Ik hoef u niet te zeggen hoe de heeren mij telkens opnieuw vol verbazing aanstaarden als … feministisch phenomeen’[2].” Henriëtte is een stukje geschiedenis die we niet moeten vergeten en haar strijdlustigheid (tot op hoge leeftijd) is iets waar ik naar wil streven.

 

Fijne internationale vrouwendag iedereen!

 

Door: Indra Mobach

 

 

[1] Bron uitspraak Clara van de Wiel: https://www.nporadio1.nl/onderzoek/24191-tegel-winnaars-onderzoek-en-achtergrondjournalistiek

2 Bron informatie Henriëtte van der Mey: https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/henriette-van-der-meij-een-vroege-feministe-in-zeeland

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *