COLUMN: Na zonneschijn komt: sneeuw?

door | 12 apr, 2021 | Columns | 0 Reacties

Het was drie dagen boven de 20 graden, heel Nederland vierde feest, and I loved it! De zomerjurkjes werden uit de kast getrokken, de barbecues werden aangestoken en ik was sinds de versoepeling van de vorige lockdown niet zo vrolijk geweest. De lentekriebels vlogen letterlijk door de lucht in Nederland. En toen kwam er sneeuw. Nu een week later zien de straten wit van de enorme hoeveelheden sneeuw en hagel. Alle lentekriebels in Nederland zijn in één klap weggewaaid door de grote windvlagen in het land. Omdat bij iedereen zijn humeur compleet is omgeslagen vind ik het belangrijk om de lentekriebels nog een beetje vast te houden, het is ondanks de sneeuw nog steeds lente (*zucht*, Nederland…). De afgelopen dagen heb ik een paar dingen gedaan om de lentekriebels weer terug te brengen. Ik noem een paar leuke ideeën op, wie weet haal jij hier inspiratie uit!

  1. Bloemen

De eerste optie: haal de lente letterlijk in huis. Haal een grote hoeveelheid tulpen, narcissen en/of andere lentebloemen in huis en wees creatief. Zet ze allemaal in één grote pot of snijd ze kort (en schuin) af en verdeel ze in kleine bosjes in bijvoorbeeld wijnglazen of kleine vaasjes. Je kan één kleur bloemen kopen om ze te matchen met het kleurschema van je kamer of juist allemaal verschillende kleuren bloemen halen; super vrolijk!

  1. Picknick

Wat altijd supergezellig is om te doen in het park, kan ook binnen! Terwijl het buiten superhard sneeuwt zitten jij en je vriend(in) of huisgenoot op een picknickkleed in jouw kamer, omringd met lekkere hapjes en drankjes. Zet een natuurgeluiden-playlist aan en doe net alsof je in het stadspark zit. Hoe gezellig?!

  1. Schrijven

Veel medestudenten zullen zich in mij herkennen. Ik schrijf alles op: ik maak bucketlists of ik schrijf woede of irritatie van me af. Op papier kan ik mijn gedachtes kwijt. Wat ik ook vaak doe is lichtpuntjes opschrijven. Hierbij maak ik een lijstje met kleine dingen die mij gelukkig maken. Het weer in Nederland zorgt nogal voor moodswings en irritaties. Deze lijstjes geven mij altijd lentekriebels. Hier een paar voorbeelden:

  • Het gezicht van iemand die jouw cadeau uitpakt;
  • Het eerste briesje wind als je je raam opent;
  • De geur van een nieuw boek of tijdschrift;
  • Net geschoren benen onder schone frisse lakens;
  • Als iemand iets wat jij hebt gekookt heel lekker vindt.
  1. Samen schrijven

Wat ik hierboven heb laten zien kan je ook samen doen. Met mijn vriendinnengroep deel ik sinds kort een notitieboekje waarin we één voor één een verhaal schrijven over onze week of over andere dingen zoals onze favoriete muziek. Heb je erin geschreven, dan geef je het boekje weer door aan de volgende. Zo krijg je uiteindelijk een heel boekje vol met leuke verhalen en houd je elkaar op de hoogte van elkaars leven, niks is te gek. Zie je elkaar niet zo vaak om het boekje door te geven? Dan kan je dit eventueel ook online in een gedeeld document doen. Het is erg leuk om alle verhalen na een tijdje terug te lezen: “Omg, ik kan niet geloven dat ik toen nog zo met … bezig was!”

  1. Ga naar buiten

Op het moment dat het even droog is: ga naar buiten. Het is superbelangrijk om elke dag even naar buiten te gaan, hoe weinig motivatie je ook hebt. We zitten nu al een jaar met dit nare virus en zoals we allemaal hebben gelezen en gemerkt in onze eigen kring gaat de mentale gezondheid van jongeren massaal achteruit. Door even naar buiten te gaan maak je je hoofd leeg en krijg je frisse lucht binnen. Neem een huisgenoot of vriend(in) mee als je geen zin hebt om alleen te gaan, of vraag je Walterbuddy om samen te wandelen. Onze klas heeft zelfs een wandel-groepsapp aangemaakt om elkaar te motiveren te gaan wandelen, hoe moeilijk het ook is.

Door: Sanne Roes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *