BACKSTAGE: Noor bij JAN

door | 7 jun, 2021 | Backstage | 0 Reacties

Ik gok dat de meesten van jullie me vaag of misschien wel helemaal niet kennen. Ik ben nooit het actiefste lid van Waltertje geweest en ik heb inmiddels de campus in Zwolle al anderhalf jaar (!) niet meer gezien. Dat je de trappen van X kon missen leek tot vorig jaar onmogelijk, maar het is nu toch echt het geval.

Na het teleurstellende buitenlandblok van vorig jaar (lees: een reis naar Myanmar die niet doorging) besloot ik een half jaar Spaans te gaan studeren voor mijn minor. En daar komt het eerste probleem om de hoek: ik begon veel te laat met solliciteren voor een stage. Friendly reminder: begin op tijd, scheelt een hele hoop stress.

Begin januari had ik uiteindelijk mijn gesprek met Zoe (mijn stagebegeleider bij JAN) en werd ik vijf dagen voor de deadline aangenomen. Thank God. Vol enthousiasme begon ik de eerste drie dagen op de redactie in het gebouw van Hearst aan de Moermanskkade in Amsterdam. Een enorm gebouw en de redactie van JAN zit helemaal boven, op de vierde verdieping. Het was een surrealistische ervaring. Vier enorme verdiepingen waar de redacties van onder andere Quote, Glamour, Men’s Health, Cosmopolitan, Esquire en Vogue zitten. Bijna helemaal leeg. Als er vijf personen per verdieping aanwezig waren, was dat veel. Meteen merkte ik hoe vet het zou zijn om op de volle redactievloeren stage te lopen.

Helaas zijn die drie dagen tot nu toe de enige dagen op de redactie geweest. Tijdens de tweewekelijkse intervisies met Gabriëlle en vijf andere stagiairs van de opleiding merkte ik dat dat wel uitzonderlijk is. De meesten lopen in ieder geval een paar dagen op de redactie rond, anderen zelfs de hele week. Dat is dan misschien ook wel het nadeel – en tegelijkertijd ook wel een geruststelling – van stagelopen bij een groot bedrijf, ze zijn streng op de coronaregels.

Het is zo bizar. Tijdens een redactievergadering waar we met ongeveer twintig vrouwen sterk in zitten, heb ik alleen Zoe en één andere stagiair in het echt gezien. Maar goed, ik probeer er het beste van te maken. Ik vul mijn dagen met het schrijven van SEO-proof (zorgen dat je hoog komt te staan in Google) artikelen voor de site over de mooiste plekjes in Nederland, de leukste films en series die je gezien moet hebben en – zoals dat hoort bij een glossy – royals. Vraag me alles over de favoriete modelabels van koningin Máxima, de hobby’s van Kate Middleton of de honden van de koninklijke familie, ik weet inmiddels het antwoord.

Het stagelopen op de kleine online redactie biedt ook enorme mogelijkheden. Toen ik begon, zaten we nog vol in verkiezingstijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Samen met Zoe bedacht ik – de politiekjunk op de redactie van een glossy – het idee om vrouwelijke lijsttrekkers te interviewen voor de site. Esther, de hoofdredacteur, was meteen enthousiast en zodoende interviewde ik in de derde week van mijn stage al een lijsttrekker en staat de teller inmiddels op vijf. Zo ongelofelijk vet dat dat gewoon mogelijk is tijdens je stage! Nu interview ik moeders met een bijzonder verhaal, die hun verhaal graag met de wereld willen delen. Dat ik dan de persoon mag zijn aan wie ze het verhaal openhartig durven te vertellen en dat ik dat dan zo mooi mogelijk mag opschrijven, vind ik een hele mooie ervaring en ontzettend leerzaam.

Verder houd ik de Instagram-pagina van JAN nauwlettend in de gaten. Ik maak dagelijks de stories op in Photoshop en onderhoud contact met de volgers. Het is echt superleuk om berichten te lezen van mensen die het blad lezen en je soms zelfs complimenten geven voor je online artikelen. Ik ben overigens nog geen held in Photoshop, voor creatieve uitspattingen moet ik nog altijd bij Marijn zijn.

Ik ga nu nog tot 31 juli lekker door met de stage en heb dus bijna anderhalve maand langer om mezelf door te ontwikkelen dan de andere stagiairs. Hopelijk mag ik in die tijd nog een paar keer op de redactie komen, maar eigenlijk heb ik er een hard hoofd in. Daarna lekker vakantie vieren op mijn geliefde Terschelling en dan hopelijk in september – eindelijk – weer de trappen van X beklimmen, maar bovenal jullie allemaal weer zien. Tot snel!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *