COLUMN: Eén twee drie vier vijf zes zeven, waar is mijn motivatie gebleven?

door | 1 jun, 2021 | Columns | 0 Reacties

Aan het begin van het schooljaar heb ik de smaak altijd goed te pakken. Nieuw collegeblok gekocht, mapjes gemaakt op mijn laptop, oude producties uitgezocht, volgeschreven notitieboekjes weggegooid, en mijn studentenkamer een grote schoonmaak gegeven. Helemaal klaar voor een nieuw schooljaar. Dat hou ik dan best goed vol… voor een week. Daarna is het chaos, met kleine pieken waarin ik m’n shit weer together heb. En dan weer chaos, maar het werkt.

Dan komt het einde van het jaar. Ik weet het, het is vrij onhandig dat alle motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt exact op het punt dat alle deadlines eraan komen, maar ik kan het niet helpen. Het is lekker weer en de vakantie komt eraan. En wat wil Gertjan dat ik doe? Tien minuten free writing over melk. Of Gonnie? Een fact check over koeien.

Wie heeft er nou nog zin om binnen achter een laptop naar Stijntjes geneuzel te luisteren, wanneer buiten de zon schijnt?

Hier een paar tips om je op weg te helpen met de laatste loodjes!

Tip 1: Alles op een rijtje

Zet alle vakken die je nog moet halen en alle herkansingen die je hebt uitgesteld nog even op een rijtje. Wat moet je allemaal nog doen? Breek het op in microtaken. Dan is het misschien wel meer, maar kun je je wel meteen goed voelen over hoe productief je bezig bent geweest wanneer je ELO geopend hebt om te kijken waar je het ook alweer moest inleveren.

Tip 2: hou je hoofd koel met een zon op je smoel

Geniet er lekker van dat je niet in een klaslokaal zit en zet je laptop buiten neer. Zo geniet je van het lekkere weer en hoef je geen colleges te missen. Nog een dik pluspunt: door de zon op je scherm hoef je niet naar het gezicht van je docent te kijken.

Tip 3: have a break, have a KitKat

Nu alle motivatie en concentratie weggesijpeld is in het asfalt, gun jezelf pauzes tussendoor. Het gaat je heus niet beter lukken door drie uur naar een leeg Word-document te staren. Ga na een uurtje werk even lekker een rondje lopen, schenk een glas ijsthee in, doe een dansje, bak een ei, doe in ieder geval iets waardoor je heel even niet aan school hoeft te denken.

Tip 4: we hebben een heel zwaar leven

Onthoud dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Zelfs die klasgenoot die het wel allemaal voor elkaar heeft ziet nu ook zijn motivatie langzaam in rook opgaan. Na een heel jaar online school, geen kroegen, geen feestjes, geen reizen en geen uitweg, zijn we allemaal moe. Je bent niet alleen en je bent niet de enige bij wie het allemaal tot hier zit. Dus ga er lekker over zitten bitchen met elkaar. Niks voelt beter dan al je frustratie er samen uitgooien, om er dan weer tegenaan te gaan.

Het is bijna voorbij! Hou nog even een maandje vol! En of je nou het jaar gaat halen of niet, maak je niet te veel zorgen. Over een paar maanden kom je weer vol goede moed op school, klaar voor de chaos van nog een jaar.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *