SvdM: Tessa Reitsma

door | 19 jan, 2022 | SvdM | 0 Reacties

Hi! Ik ben Tessa, 19 jaar oud en eerstejaars journalistiekstudent. Ik maak deel uit van de werkplaatsklas (JOU1A) en samen met het team maken wij allerlei verschillende producties. Ik ben bezig met het maken van producties rondom Individuele Studietoeslag. Individuele Studietoeslag (IST) is een toeslag voor studenten met een medische beperking die niet kunnen bijverdienen naast hun studie. Die studenten hebben recht op een toeslag vanuit hun gemeente van ongeveer 300 euro per maand. Mijn gemeente, de gemeente Nijkerk geeft deze toeslag nog niet. Ik ben zelf een van die studenten dus vind het belangrijk om hier mee bezig te zijn. Samen met 2 raadsleden van de CDA en de VVD ben ik achter dit onderwerp aangegaan. Er is een motie ingediend namens verschillende partijen. Deze is goedgekeurd tijdens de begroting en wordt verstrekt vanaf 1 januari dit jaar.

Tessa’s stuk over de Individuele Studietoeslag in Nijkerk is in twee delen verschenen op www.UitDeWerkplaats.nl. Ook interviewde zij twee twintigers over de IST, deze interviews vindt je hier samen met haar andere producties.

De gemeente Nijkerk slaat de plank mis bij het niet verstrekken van de Individuele Studietoeslag. Individuele Studietoeslag (IST) is een toeslag voor studenten met een medische beperking die niet kunnen bijverdienen naast hun studie. Die studenten hebben recht op een toeslag vanuit hun gemeente van ongeveer 300 euro per maand. De gemeente Nijkerk verstrekt deze toeslag nog niet. 

Gemeenten mogen zelf de hoogte bepalen van deze studietoeslag of in sommige gemeentes is er nog helemaal geen regeling. Daarom krijgt niet iedere student met een medische beperking IST. De landelijke politiek vindt dat gemeentes dit allemaal moeten verstrekken. De wet hiervoor is echter nog niet doorgevoerd, daarvoor is het wachten op een nieuwe regering. Gemeenten zijn nu dus zelf aan zet.

Hoe is dit geregeld in de gemeente Nijkerk?

De gemeente Nijkerk werkt nog niet mee aan deze regeling. Studenten met een medische beperking, wonend in de gemeente Nijkerk, krijgen dus geen studietoeslag. Zij zijn altijd afhankelijk van anderen voor het betalen van rekeningen, uitjes etc. “Je wilt zo graag zelf een keer iets kunnen kopen. Het maakt mijn leven een stuk lastiger. Ik heb nu niets en die studietoeslag zou voor mij al zo veel meer zijn dan iets”, aldus Tessa (19). Tessa is een studente met een medische beperking wonend in de gemeente Nijkerk. Volgens haar moet er aan deze toeslag meer aandacht besteed worden.

Tessa vraagt hulp aan raadsleden van de CDA Nijkerk en VVD Nijkerk. Raadsleden Pam van de Weijer (CDA) en Jolanda Nijeboer (VVD) geven aan hier mee aan de slag te gaan. “Waar zit het hem in dat dit zo lang duurt? Jeugdhulp is veel gevraagde hulp waar we erg druk mee zijn, maar dit is landelijk vastgesteld dus hier moet wat mee gedaan worden”, zegt Pam van de Weijer. Raadsleden van de Weijer en Nijeboer kunnen ambtenaren informeren en kritische vragen stellen vanuit klachten en aandachtspunten van de burgers. Dit nemen zij mee in de raadsvergaderingen. “Het is belangrijk dat wij er op geattendeerd worden door burgers dat er aandacht besteed moet worden aan onderwerpen waar ‘nog’ niks mee gedaan is. De ambtenaren brengen in beeld hoe de wet loopt en welke veranderingen er kunnen plaatsvinden. De verordening moet dan gewijzigd worden en uiteindelijk neemt de raad een besluit”, aldus Jolanda Nijeboer.  Studente Tessa gaat er samen met de raadsleden alles aan doen om er een motie van te maken en deze door te voeren.

De Gemeente Nijkerk sloeg de plank mis bij het niet verstrekken van de Individuele Studietoeslag (IST) voor studenten met een medische beperking die niet kunnen bijverdienen naast hun studie. In een vorig nieuwsbericht kwam naar voren dat studente Tessa (19) contact heeft gezocht met raadsleden van de Weijer (CDA Nijkerk) en Nijeboer (VVD Nijkerk).

Samen zijn ze in gesprek gegaan over deze kwestie en gaven gehoor aan Tessa haar verhaal. Van de Weijer en Nijeboer zijn hier mee aan de slag gegaan en hebben andere partijen er van overtuigd dat de studietoeslag verstrekt moet gaan worden vanaf 1-01-22. “Het heeft even geduurd maar het is gelukt om dit onderwerp op de agenda van de begroting te krijgen. Dan wordt er door de raad een besluit genomen. Daar mag je erg trots op zijn!”, vertelt Pam van de Weijer.

Afgelopen donderdag, 4 november, vond de begroting plaats in Nijkerk. De burgemeester, alle wethouders, de raad en de fracties kwamen bijeen om alle plannen en keuzes voor het komende jaar te bespreken. Pam van de Weijer en Jolanda Nijeboer hebben namens hun partijen de motie ingediend om de Individuele Studietoeslag te verstrekken in de gemeente Nijkerk. Deze motie werd ook ondertekend door de partijen: CU-SGP, PRO21 en de Lokale Partij. De motie werd door alle vijf partijen unaniem aangenomen.

Voor nu is het de bedoeling dat de IST wordt verstrekt vanaf 1-1-2022 met terugwerkende kracht. Het kan namelijk nog 4-5 maanden duren voordat alles geregeld is. In de gemeente Nijkerk gaat het om ongeveer zeven personen die naar de IST hebben gevraagd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *