COLUMN: Valentijnsdag is zinloos en dat moeten we vieren

door | 14 feb, 2022 | Columns | 0 Reacties

Door: Indra Mobach

Het is je vast niet ontgaan: het is Valentijnsdag vandaag! Sommige mensen vieren deze feestdag net zo uitbundig als ieder ander, sommigen noemen het commerciële onzin. Naar mijn mening heeft laatstgenoemde heus wel een punt, maar dat is geen excuus om Valentijnsdag niet te vieren.

Ten eerste, welke feestdag is in wezen géén commerciële onzin? Tegenwoordig weet niet iedereen meer wat we nou eigenlijk vieren met Pasen (en wat het verschil is met Hemelvaartsdag en Goede Vrijdag) en dat is ook logisch. Niet iedereen die Pasen viert is christelijk. Hetzelfde geldt voor kerst. Waar is Halloween of SintMaarten nou eigenlijk goed voor? Bovendien zijn de mensen die Valentijnsdag commerciële onzin noemen vaak dezelfde mensen die keihard inslaan met Black Friday, als echte strijders tegen het kapitalisme.

Ten tweede, als we Valentijnsdag zouden afschaffen zit er drieënhalve maand tussen kerst en Pasen. Dat is toch saai?! Als bedrijven geen Valentijns spul meer kunnen verkopen, liggen de paaseitjes dus al sinds januari in de schappen. Denk daar maar eens over na. Bovendien zijn de hartvormige chocolaatjes ná Valentijnsdag altijd in de uitverkoop, wat op zichzelf al een goed argument is om Valentijnsdag erin te houden.

Nu hoor ik je denken; allemaal leuk en aardig, maar ik ben single als een pringle. Je hoeft geen liefdespartner te hebben om Valentijnsdag te vieren. Het gaat om de liefde (vind ik), dus vier Valentijnsdag met de mensen van wie je houdt! Vrienden, familie, partners, klasgenoten of je favoriete collega (14 februari valt immers op een maandag). Is het niet altijd leuk om te horen dat mensen van je houden of je lief vinden? Om een bloemetje te krijgen of bonbons, of een lief kaartje. Vooral voor de mensen die het niet elke dag uitspreken, is 14 februari een mooi excuus om de mensen die je liefhebt even in het zonnetje te zetten.

Samengevat, Valentijnsdag is zinloos maar dat is geen excuus om het niet te vieren. En als je tegen het kapitalisme bent, pluk dan een bloemetje van straat of schrijf een leuk briefje. Lief zijn is gratis!!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *