BACKSTAGE: Noor bij Buitenhof

door | 1 mei, 2022 | Backstage | 0 Reacties

Door: Noor Mekel

En toen was het een druilerige avond in november en kreeg ik de vacature voor de stage bij Buitenhof doorgestuurd. ‘Is dit niet wat voor jou?’ Ik zag dit bericht en dacht maar één ding: ik móét solliciteren. Ik zou dit semester eigenlijk moeten afstuderen, maar ik kon deze kans niet links laten liggen. En zo geschiedde, sinds februari loop ik mee op de redactie van hét journalistieke instituut Buitenhof.

Ik viel meteen met mijn neus in de boter. Van woensdag tot en met vrijdag loop ik mee op de ‘gewone’ redactie. Daar help ik de redacteuren met de research. Die eerste week was dat meteen voor het gesprek met Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. Zaterdag bereid ik alles voor de uitzending online voor en zondag tweet ik tijdens de uitzending de belangrijkste quotes. Dat de eerste tweet die ik schreef viral zou gaan, had niemand kunnen bedenken.

Na nog maar amper drie weken op de redactie begon de oorlog. De eerste drie dagen heb ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat alleen maar nieuws gekeken, gelezen en geluisterd. Ik raakte wel een beetje overdonderd door alle feiten die ik wist over de oorlog en mijn vertrouwen in de mensheid werd met het uur minder. Maar om met de woorden van de eindredacteur te spreken: ‘Gelukkig hebben wij de mogelijkheid om hier iets moois van te maken in de vorm van een goede uitzending.’ En gelijk heeft ze, dit ga ik absoluut nooit vergeten.

Tijdens de stage word je ontzettend in het diepe gegooid, wat ik zelf erg fijn vind. Zo mocht ik me de derde week al door een ruim driehonderd pagina’s tellend rapport heen werken en volgde een paar weken terug het nieuwste IPCC-rapport als basis voor het gesprek met Minister voor Energie en Klimaat Rob Jetten. Ook zet je vaak samen met een van de redacteurs het interview in elkaar en zit je bij de voorgesprekken. Het is gek hoe snel het went dat je zulke prestigieuze gasten wekelijks ziet. Al moet ik zeggen dat ik hem wel een beetje kneep toen Jaap de Hoop Scheffer ineens voor mijn neus stond.

Op zondag is het dan tijd voor het echte werk: de uitzending. Meestal beginnen we vanaf een uur of 9 ’s ochtends op de Veemvloer in Amsterdam met het draaiboek bijschaven, zodat de gesprekken zo actueel mogelijk zijn. Daarna druppelen de gasten langzaam binnen en maak je een praatje met ze, mits ze niet te druk zijn met het doornemen van het draaiboek met de desbetreffende redacteur. Vanaf 12 uur beginnen de opnames van de uitzending en ben ik met de webredacteur druk aan het tweeten. Na de uitzending zit ik meestal met de online redacteur tot een uurtje of 6 nog in Amsterdam om de video’s en foto’s voor de socials, de nieuwsbrief en de podcast in elkaar te zetten.

Naast dat de stage inhoudelijk enorm uitdagend is, doe ik bij Buitenhof ook mijn afstudeeronderzoek om zo mijn studievertraging zo min mogelijk te maken. Hier onderzoek ik hoe Buitenhof via Instagram een jongere doelgroep kan bereiken, want de gemiddelde kijker is toch wel echt ouder dan 50… Dus schroom vooral niet om een kijkje te nemen op de Instagrampagina van Buitenhof en ons te volgen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *