COLUMN: Winkracht 2022

door | 18 sep, 2022 | Columns | 0 Reacties

Door: Lot Feringa en Indy Greven

En dan is het moment aangebroken, de eerste dag van de opleiding journalistiek. Sommige mensen komen kersvers van de middelbare school en zetten nu hun eerste stapjes naar volwassen zijn, sommige mensen hebben toch nog zin in meer school na al 4 jaar te hebben staan zwoegen op het mbo, en anderen hebben al een jaar of meer op een hbo-opleiding achter de rug maar die andere hbo-opleiding was het toch net niet. Wat je ook maar gedaan hebt het afgelopen jaar, deze maandag begint voor alle eerstejaars journalistiek hetzelfde: in de Apostolische kerk tegenover de campus van Windesheim.

Nadat iedereen een plekje had gevonden in de kerk was het officiële begin van Winkracht. Twee docenten van de opleiding begonnen uit te leggen wat we allemaal zouden gaan doen deze twee dagen. Vervolgens hadden we twee gastcolleges. De eerste werd gegeven door Jonna ter Veer van NOS stories op Instagram. Zij vertelde over haar carrière bij NOS en het verhaal achter het maken van het artikel op NOS op 3 over criminele nagelsalons. Het was interessant maar voelde wel heel erg volgens het boekje. Een verhaal wat nog twintig anderen ook zullen hebben.

Daarna kwam het gastcollege van Sakir Khader. Sakir had het over zijn carrière en hoe hij uiteindelijk documentairemaker in conflictgebieden is geworden maar ook over zijn ervaringen met zijn uiterlijk wat mensen snel verbinden met hoe een terrorist er stereotypisch uitziet. Zijn verhalen waren indrukwekkend. Hoe hij meemaakte dat een vriend en collega waarmee hij op reis was voor een documentaire werd neergeschoten was niet het soort verhaal wat ik verwacht had te horen. Ook was het heel mooi hoe hij alles vertelde wel volgens een plan maar niet volgens een ingestudeerde tekst die hij al vijftien keer heeft verteld. Als dit wel zo was viel dat niet te merken.

Maandagmiddag begon het grote middelpunt van Winkracht: de wedstrijd onder de klassen. Elke klas moest zelf een futuristisch hulpmiddel bedenken die vijf jaar in de toekomst gebruikt zou kunnen worden in de journalistiek. Deze hulpmiddelen moesten dinsdagmiddag gepresenteerd worden. Dus elke klas stapte in een tijdmachine om even vijf jaar in de toekomst een kijkje te gaan nemen. Maandag begon iedereen met brainstormen zodat er dinsdag een concreet idee gepresenteerd kon worden. Deze ideeën werden beoordeeld door een jury. Dit verliep niet vlekkeloos maar met een redelijk aantal technische problemen, maar desondanks was het niveau van de presentaties erg hoog en was het voor de jury moeilijk om een winnaar te kiezen.

Er kwamen veel verschillende futuristische hulpmiddelen terug: een groot aantal van de klassen had gekozen voor een app, maar elke klas had weer een eigen unieke manier van presenteren waardoor elke presentatie leuk was om naar te luisteren. Sommige klassen kwamen met mooie logo’s en anderen weer met promo video’s met uitstekend acteerwerk. Ook kwamen er ideeën voorbij zoals websites en virtual reality brillen. Uiteindelijk won klas-1E met hun app: Klicknieuws!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *