HIHNM: Aäron Loupatty

door | 12 okt, 2022 | Hoe is het nu met? | 0 Reacties

Door: Lot Feringa en Eline Jansen

Toen Aäron Loupatty twee jaar geleden afstudeerde vond hij vrijwel meteen een plekje bij zijn eigen stagebedrijf BNR. Sindsdien heeft hij al veel bereikt: twee succesvolle podcasts en een samenwerking met Tim Hofman’s Boos. Een goede reden om deze Gelderlander onder de loep te nemen in deze nieuwe ‘Hoe is het nu met?’

Waarom heb je in eerste instantie gekozen om journalistiek te gaan studeren?
Toen ik op bezoek was bij mijn zus, die al 20 jaar in Egypte woont, was er een tweede burgeroorlog gaande. Ik maakte dit toen zelf mee. Wat mij eigenlijk inspireerde was hoe buitenlandse media anders reportage deed over de burgeroorlog dan de media in Egypte zelf. Dit zorgde ervoor dat er bij mij de droom ontstond om correspondent in het Midden-Oosten te worden. Nu doe ik uiteindelijk iets heel anders, maar dit was voor mij wel de aanleiding om Journalistiek te gaan studeren.

Hoe is je eerste podcast ‘Afvallen en opstaan’ tot stand gekomen?
Ik moest bij mijn afstudeerbegeleider ideeën brengen voor een afstudeerproject. Hiervoor wou ik het liefst iets met mijn afvallen doen, ik woog toen nog 150 kilo. Dit idee ging ik met mijn afstudeerbegeleider overleggen en uiteindelijk heb ik besloten om mijn weg naar een gezond leven vast te gaan leggen in een podcast. BNR, waar ik toen al werkte, vond mijn afstudeerproject een goed idee en uiteindelijk mocht ik daar mijn podcast gaan maken.

Hoe is je tweede podcast ‘crypto cowboys’ tot stand gekomen?
Het begon eigenlijk toen ik zag dat rapper Boef iemand aan het bedreigen was over crypto en niemand daar echt veel aandacht aan schonk. Dit vond ik vreemd, dus ik bracht een stel tweets over het onderwerp uit die best wat aandacht begonnen te trekken. Hierdoor ontstond er bij mij een soort obsessie met het onderwerp en ik ging er steeds meer onderzoek over doen en ik vond steeds vreemdere dingen. Tijdens mijn onderzoek heb ik te maken gehad met verschillende doodsbedreigingen. Hier ben ik mee naar de politie gegaan, maar die konden niets voor mij betekenen. Deze gebeurtenissen hebben mijn obsessie niet gekweld en ik bleef maar onderzoek doen. Op gegeven moment kwam Tim Hofman in mijn dm’s. Hij zei dat hij meer wou weten over deze crypto scam. We spraken af bij ons op kantoor en hebben we erover gepraat. Tijdens dit gesprek vroeg hij om samen te werken aangezien Boos een aflevering wou maken over XPOSE en de makers ervan wilde confronteren. We hebben zusterbedrijf FD er toen bijgehaald om de situatie te analyseren en om te kijken hoeveel winst er door deze scam is behaald. BNR zelf zou een podcast maken. Het duurde een aantal maanden voordat dit allemaal uitkwam, en BOOS zat tegelijkertijd midden in het drama met de Voice. Na het schuiven met een aantal deadlines is de aflevering over XPOSE een week voor de aflevering over de Voice uitgekomen. Ik gok dat de aflevering van XPOSE mede daardoor een groot succes is geworden.

Welk advies zou je willen geven aan studenten die nu beginnen aan de opleiding?
Ik denk dat je het beste al zoveel mogelijk moet proberen om praktijkervaring op te doen bij lokale of regionale media. Dat gaat op het begin misschien heel zwaar zijn naast je studie, maar als je later ergens aan de bak wilt dan wordt het meest naar je ervaringen gekeken en niet naar je cijferlijst op de opleiding of welke producties je op school hebt gemaakt. Neem daarom ook gewoon tijd voor die ervaringen. Het is dan ook helemaal niet erg om daardoor langer over je studie te doen, want je verdient lekker aan en je leert meer in de praktijk dan dat je leert in de collegebanken, naar mijn ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *