HIHNM: Harmke de Vries

door | 17 apr, 2023 | Hoe is het nu met? | 0 Reacties

Harmke de Vries, die in 2017 afstudeerde, is alweer een aantal jaren met haar carrière aan de slag. In deze zeven jaar heeft ze bij meerdere news outlets gewerkt en maakte ze onder andere een eigen videoserie over het vinden van starterswoningen in Zwolle. In deze nieuwe HIHNM vertelt Harmke over haar tijd in Waltertje en geeft ze diverse tips om je baankansen te vergroten.

Waarom heb je voor de opleiding journalistiek gekozen?
Toen Harmke in 2012 op Windesheim kwam, had de opleiding journalistiek niet bepaald een glanzend imago. Meer dan 200 studenten hadden in een paar jaar tijd onterecht hun diploma’s ontvangen. Die moesten toen allemaal stuk voor stuk onderzocht worden om te zien of ze wel legitiem waren. Dit heeft toen voor drastische veranderingen op de opleiding gezorgd. Harmke heeft daar het een en ander van gemerkt. ‘’Eigenlijk wou ik eerst in Utrecht gaan studeren, maar de zomer voordat ik mijn opleiding ging kiezen was het jaar waar er allemaal gedoe was met de diploma’s die niet correct waren. Windesheim had toen besloten om gewoon iedereen aan te nemen die zich aanmeldde voor de opleiding, dus toen ik niet in Utrecht was aangenomen was dit eigenlijk de logische keuze.’’ Dit zorgde wel voor een heel groot aantal nieuwe studenten in haar jaarlaag. ‘’Toen ik begon aan de opleiding dacht ik überhaupt niet dat ik ooit een baan in de journalistiek zou krijgen. Bij mij werd gezegd dat een baan krijgen in de journalistiek moeilijk zou worden.’’ Dat vond ze best spannend, omdat het onduidelijk was of ze later wel een baan zou kunnen krijgen. Nu ze erop terug kijkt is ze alleen maar positief en is ze blij met wat ze tot nu toe allemaal gedaan heeft.

Wat ben je na je opleiding gaan doen?
Tijdens haar opleiding heeft Harmke stage gelopen bij het AD. Na die stage periode keerde ze terug als freelancer voordat ze de opleiding afrondde. Ondanks haar verwachtingen kon ze in 2015 na de opleiding terecht bij de Stentor. Daar sloot ze zich aan bij de online redactie. In die tijd heeft ze onder andere ‘Harmke zoekt een Huis’ gemaakt, waarin ze op zoek gaat naar een woning in een markt die muurvast zit. In 2021 is ze teruggegaan naar haar oude stageadres, waar ze eerst als video-samensteller werkte en gaandeweg online journalist werd. Eén van de opvallendste dingen waar Harmke aan werkt is ‘Over de liefde’, een podcast van het AD die op zoek gaat naar liefde, seks en relaties in alle soorten en maten. De podcast is te vinden op Spotify.

Wat was je rol binnen Waltertje?
Harmke heeft nooit bij een commissie gezeten, maar was wel een bekend gezicht. ‘’Ik ging altijd mee met de feestjes en kende iedereen, maar ik ben nooit begeleider geweest.’’ Dat zou ze wel een keer doen, maar toen kreeg ze een blindedarmontsteking en is ze uiteindelijk toch niet met de intro meegegaan.

Welk advies zou je willen geven aan studenten die nu aan de opleiding beginnen?
Harmke heeft natuurlijk ook nog wat tips voor ons! Als eerste raadt ze aan om een goede stageplek te vinden! Op school leer je best veel, maar volgens Harmke is de praktijk de beste docent die je kan vinden. Mocht je een bepaald onderwerp in de journalistiek interessant vinden die niet in het programma staat? Dan is volgens Harmke het beste om naar een docent te stappen en vragen of het mogelijk is om daar een gastcollege over te krijgen. “Nee heb je, ja kun je krijgen.” Over gastcolleges gesproken: stap gewoon op die persoon af en vraag of je hun nummer of mailadres kan krijgen. Zo heb je meteen een nieuw nummer voor je netwerk én kun je in de loop van de opleiding vragen of zij een stageadres weten. Wat netwerken betreft; dat gaat vanzelf, zegt Harmke. Dus als je een interessant iemand tegenkomt, vraag gewoon om een nummer en schrijf op waar je ze van kent. Tot slot vindt Harmke het slim om te gaan freelancen! Ze neemt zichzelf als voorbeeld, waar ze via haar stageadres alsnog werk heeft kunnen vinden in een periode waar werken in de journalistiek minder vanzelfsprekend was.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *