HIHNM: Tessa Kraijer

door | 26 jun, 2023 | Hoe is het nu met? | 0 Reacties

Tessa Kraijer studeerde journalistiek van 2013 tot en met 2018 en heeft sinds het begin van haar opleiding veel bereikt. Van het oprichten van commissie Uitgelicht, tot een baan bij de Stentor en het vinden van haar echte passie. In deze nieuwe HIHNM vertelt Tessa over haar tijd bij Waltertje, haar ervaring met de opleiding en haar werk nu.

Waarom heb je gekozen om journalistiek te studeren?
Ik kon in eerste instantie totaal geen studiekeuze maken. Ik kwam bij journalistiek uit omdat het zo breed is, je kan er eigenlijk alle kanten mee op. Voor mijn gevoel leek het ook erg creatief en kon ik veel met mensen werken, dit leek mij erg leuk. Ik ben eigenlijk altijd al wel bezig geweest met video en fotografie. Van kinds af aan vond ik dit interessant en samen met mijn liefde voor verhalen bedenken kwam de optelsom uit op journalistiek. Ik vond het vroeger geweldig om met zo’n kleine camcorder op vakantie alles te filmen. De camera liet ik non-stop draaien, ik legde altijd alles vast. Na de vakantie verwerkte ik dan alles in een soort video met de hulp van Windows Movie Maker. Dit met de klassieke overgangen natuurlijk, de beelden liepen in elkaar over via sterretjes en andere fancy dingen. Dit werd dan altijd een half uur lang durende, veel te lange aftermovie.

Hoe ben je uitgekomen bij journalistiek aan Hogeschool Windesheim?
Ik ben in eerste instantie bij de Hogeschool Utrecht gaan kijken, maar ik vond de sfeer in Zwolle eigenlijk gewoon leuker. Ik woonde hier al wel, maar wilde juist graag weg. Ik wilde naar een andere stad om de ervaring van studeren meer mee te krijgen dan in mijn hometown. Maar toch, toen ik voor het eerst door het X-gebouw liep voelde ik me er gelijk heel erg thuis. Wat ik ook heel fijn vond is dat je op Windesheim veel mensen van de opleiding dagelijks tegenkomt. Je hebt al snel verbinding met andere jaarlagen. De school voelt echt een beetje als een klein dorp, en dan vooral de opleiding journalistiek.

Wat heb je gedaan binnen Waltertje?
Ik ben heel erg betrokken geweest bij het oprichten van Uitgelicht. Dit heb ik gedaan met Jermaine Ellenkamp, Jos Stolper en Joost Karreman. We waren de zogeheten eerste garde van Uitgelicht. Het voelt heel cool om een van de grondleggers te zijn van een commissie die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Ik heb geholpen met het vormgeven en uitdenken van het programma, en ben ook een jaar lang voorzitter geweest. Het hoogtepuntje voor mij was wel dat ik tijdens mijn periode Art Rooijakkers mocht interviewen. Het is heel machtig om als student zulke bekende mensen uit het medialandschap te spreken. Ondanks dat ik naast Uitgelicht niet bij een commissie of het bestuur heb gezeten, pakte ik wel alle feestjes en evenementen mee. Dit was altijd superleuk, zo met de mensen van de vereniging het hele Paard bezetten. Met zijn allen bij elkaar door de stad trekken zorgde wel echt voor een enorm mooi Waltertje-gevoel.

Wat ben je na de opleiding gaan doen?
Na mijn studie ben ik eigenlijk meteen bij de Stentor gaan werken, ik werk er nog steeds met veel plezier. Het is gewoon een hele fijne baan om ernaast te hebben. Eigenlijk kwam ik tijdens de stages op de opleiding achter dat journalistiek niet helemaal voor mij was weggelegd. In het derde jaar liep ik stage bij Koffietijd, omdat ik dacht dat ik live televisie

interessant zou vinden, maar dit bleek het niet helemaal te zijn. Hierna ben ik als stagiair aangenomen bij de NOS. Het doen van de pitches voor de toelating vond ik hartstikke leuk, maar toen het echte werk begon zag ik er steeds meer tegenop. Hoewel ik na journalistiek wel bij de Stentor terechtkwam, deed ik vrijwel meteen na het ontvangen van mijn diploma auditie bij de toneelschool in Tilburg, hier werd ik ook bij mijn eerste poging aangenomen. Nu focus ik me meer op toneel dan journalistiek, ik hoop hier op den duur mijn volledige inkomstenbron van te kunnen maken

Wat voor advies zou je eerstejaarsstudenten mee willen geven?
Ik zou vooral zo veel mogelijk met alles meekijken. Je moet je studententijd echt zien als een soort speeltuin. Juist omdat je studeert kan je overal binnenkomen, puur door te zeggen dat je geïnteresseerd bent kan je bij ieder bedrijf wel dagjes meekijken. Zo kan je je een beetje oriënteren en kijken wat je wel en niet ligt. Journalistiek is echt heel erg breed, maar omdat je alle kanten op kunt, kan het ook heel overweldigend overkomen. Mijn advies is dan ook, probeer alles uit, dat is de enige manier om erachter te komen wat je het leukst vindt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *