UITGEKATERD: Algemene Ledenvergadering

door | 29 nov, 2023 | Uitgekaterd | 0 Reacties

‘The Joy’, de ruimte in het Vliegende Paard, loopt vol met kakelende leden. Iedereen probeert zo snel mogelijk een goed plekje te claimen, het liefst een stoel met een rugleuning of op zijn minst een kruk bij de bar. Bier, wijn en fris worden gehaald. “Doe mij maar een halve liter want we zitten hier nog wel even”, zegt iemand. Het bestuur kijkt gespannen maar tegelijkertijd enthousiast de inmiddels bloedhete ruimte in. De foto van Dieuwertje Blok op de beamer verdwijnt en de presentatie wordt getoond op het scherm. De ALV begint.

De vergadering wordt geopend om 19:05. “Wat ontzettend lief dat jullie zijn gekomen bij deze laatste vergadering van bestuur McGivern.” Niemand kan lezen wat er op de beamer staat (bingo!), dus wordt er verzocht of iedereen de agenda er even bij kan pakken op de telefoon. Nog voordat Jonatan kan beginnen met praten, roept een eerstejaars: “Zo snel mogelijk de aftermovie alsjeblieft!” De notulen van de vorige ALV worden doorgelezen, niemand heeft vragen. “Wat een grote verrassing.”

Vanaf hier begint het jaarverslag, het ellenlange stuk van de ALV. Mensen zuchten stiekem, rechten hun rug en proberen moed te vinden. Er wordt van alles besproken: de vernieuwde nieuwsbrief, de koers van het aankomend bestuur, de verlaging van de contributie, de nieuwe sponsoren, de afgelopen introductie, de hoge werkdruk van het afgelopen bestuur. Inmiddels zijn we op het punt gekomen dat mensen hun zithouding om de minuut veranderen omdat ze een houten rug krijgen. Truien worden uitgetrokken en huishoudelijk reglementen worden omgetoverd tot waaiers omdat het zo warm is geworden in de ruimte. Als Jonatan vraagt of er nog vragen zijn, zegt iemand: “Ja, mag de airco aan?”

De eerste pauze is aangebroken. Iedereen loopt opgelucht naar het toilet of naar buiten om even een luchtje te scheppen of een peuk te roken. De rij bij de bar wordt steeds groter. Na de pauze is het tijd voor de toelichting van het CDA en de kascommissie. Het CDA komt eerst naar voren. Ze zijn overwegend positief over de zeven leden van bestuur Mcgivern en geven advies aan het aankomend bestuur. Ivo zegt namens het CDA: “Van fouten kun je leren, deze hoeven niet nog een keer gemaakt te worden.” Dan volgt de toelichting van de kascommissie. Marijn en Helen komen naar voren met de brief in hun handen. “Geen zorgen, we gaan niet de hele brief voorlezen”, zegt Helen. De toegankelijkheid van de liftwedstrijd en de herziene statuten worden onder andere besproken. Terwijl ze teruglopen naar hun plek, zegt Marijn: “We zijn in het zicht van de haven!” Het refrein van het lied van Wimmie Bouma wordt verder gezongen door de leden.

Dan kan de begroting worden getoond om vervolgens ingestemd te worden. Het scherm valt even uit. “Oh nee, technische problemen!” Iemand roept ondertussen dat hij bingo heeft. Tijdens de begroting wordt duidelijk dat er Waltertje-kersttruien zullen komen. Grady, de grootste kerstfanaat van Waltertje, is op dit moment onvindbaar in de ruimte. Als hij binnenkomt, roept Tolunay: “Grady, Waltertje-kersttruien!” Met een glimlach van oor tot oor gaat Grady weer zitten. Als de begroting is doorgenomen, is het tijd om middels handen opsteken te stemmen. “Even centraal (bingo!)”, zegt Jonatan. De begroting wordt met 51 stemmen ingestemd. Ook de herziene statuten moeten ingestemd worden. “Wel binnen de lijntjes kleuren, maak er geen kleurplaat van.” Terwijl de stemmen worden ingevuld, gaat de airco aan. Iedereen slaakt een zucht. Tijd voor een tweede pauze.

Na de pauze wordt bekendgemaakt dat de statuten zijn ingestemd. De telcommissie, bestaande uit Indy en Serena, heeft 49 stemmen voor en 2 tegen geteld. Inmiddels is het al half elf, wat betekent dat een aantal eerstejaars de ALV moet verlaten om de laatste trein te halen. Ze vinden het jammer dat ze de aftermovie niet kunnen zien vanavond. Nu moet het huishoudelijk reglement nog worden ingestemd. Terwijl deze besproken wordt, breekt er een periode van rust aan. Het lijkt wel alsof iedereen langzaam in slaapmodus komt. Er worden dan ook geen vragen gesteld over het reglement. Er worden 44 handen geteld voor het instemmen van het huishoudelijk reglement.

Het is tijd voor de leuke onderdelen van de ALV. De vertrouwenspersonen Mandy en Roland komen naar voren en worden ingestemd. Roland eindigt zijn praatje met: “Je kunt me bereiken via postduiven, rooksignalen, doe maar wat.” Er moet ook een nieuwe kascommissie (in het vervolg: controlecommissie) ingestemd worden. Het duurt enige tijd voordat er handen omhoog gaan. Iedereen kijkt om zich heen om te zien wie het gaat doen. Dan steken David en Levi tegelijkertijd voorzichtig hun handen op. Ze kijken gespannen maar tegelijkertijd trots en ze knikken bevestigend naar elkaar. Een luid applaus volgt.

De commissievoorzitters komen naar voren om zich even kort voor te stellen. Dan volgt de voorstelronde voor het kandidaat-bestuur. Als iedereen geweest is en de vragen aan de kandidaten zijn gesteld, worden de stembriefjes rondgedeeld om het oude bestuur uit te stemmen en het kandidaat-bestuur in te stemmen. Deze briefjes worden bij de deur in ontvangst genomen door de telcommissie. Het is weer tijd voor een pauze.

Moe, maar ook enthousiast voor de aftermovie komen de overgebleven leden de ruimte weer binnen. Iedereen van bestuur Çoban is ingestemd en iedereen van bestuur McGivern is uitgestemd. Het nieuwe bestuur knuffelt elkaar en deelt een moment van vreugde en trots. Ook het oude bestuur is emotioneel en trots op wat zij hebben neergezet afgelopen jaar.

We zijn er bijna! Een aantal leden hebben nog ideeën voor de WVTTK, zoals een hoogtepunt op de Instagram pagina voor kamers die vrijkomen in Zwolle en Waltertje mokken. Als er gevraagd wordt of iemand nog iets heeft voor de WVTTK, wordt er gevraagd: “Ja, kunnen we de engelbewaarder inzetten voor de bingo?” Je raadt het al, Engelbewaarder wordt inderdaad gezongen. Er volgt nog een moment om het bestuur McGivern te bedanken. De ALV is afgelopen om 00:08. Er wordt luid geschreeuwd en geapplaudisseerd.

Iedereen pakt zijn stoel om een goed plekje te claimen voor de beamer. Het is tijd om de aftermovie te kijken. Hier heeft iedereen op gewacht. “Vijf, vier, drie, twee, een…” In een knusse zetting kijkt iedereen vol verwachting naar een terugblik op de afgelopen introductie. Het mediateam heeft maandenlang gewerkt aan dit pronkstuk. En dat is te merken. Het mediateam wordt beschoten met complimenten. Na de aftermovie wordt de vergaderruimte opgeruimd en vertrekt iedereen moe maar voldaan richting huis. Bedankt bestuur McGivern en heel veel succes bestuur Çoban het komende jaar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *