COLUMN: Waltertje, een thuis weg van huis

door | 10 dec, 2023 | Columns | 0 Reacties

De middelbare school kan aanvoelen als een doolhof van uniformiteit, waar afwijken van de norm met argwaan wordt bekeken. In de gangen word je geconfronteerd met blikken van onbegrip, met vragen die onbeantwoord blijven en de druk om in een mal te passen die nooit voor je werd gegoten. Maar juist deze innerlijke strijd, dit gevoel van anders-zijn, leidde me naar een plek van acceptatie en persoonlijke groei. Het markeerde het begin van een reis waarvan ik nooit had durven dromen.

En dan was daar het nieuwe begin, de opleiding. Een plek waar de wereld plotseling veel groter werd, waar de horizon van mogelijkheden zich uitstrekte tot aan de einder. Hier, te midden van gelijkgestemde zielen, leerde ik dat de kostbaarste schatten vaak verborgen liggen in de schatkist van uniciteit. Hier ontdekte ik mezelf en vond ik een thuis weg van huis. Thuis is namelijk meer dan een fysieke locatie; het is een gevoel van acceptatie en verbondenheid. Thuis voelen betekent weten dat er altijd een plek is waar je welkom bent, waar je gewaardeerd wordt voor wie je bent. En precies dit gevoel van een thuis begon voor mij hier, binnen de muren van Waltertje.

Het begon op de introductiedag. Een bonte mix van opwinding, onzekerheid en de belofte van nieuwe vriendschappen vulde de lucht. Het was als een deur die open ging naar een wereld vol nieuwe gezichten, gelach en avonturen. De eerste ontmoetingen voelden aan als het uitpakken van cadeautjes. Het was een welkom waar je niet op had kunnen hopen, maar wat je nu niet meer zou willen missen. Een dans van vreugde en verwachting, waarbij de kids, de willies, walters, free willies en het bestuur als de sterren aan de hemel schitterden. Het was hier dat ik besefte dat het gevoel van thuis niet alleen draait om fysieke plekken, maar ook om de mensen die je omringen. Een omgeving die eerst vreemd en overweldigend leek, werd al snel een tweede thuis.

Vanaf dat moment begon de herinneringenfabriek te draaien. Elke activiteit, elk gesprek en elke lach werd een kostbare herinnering, als parels geregen aan de ketting van je studentenleven. In de ogen van medestudenten vond ik begrip, in hun lach voelde ik warmte en in hun woorden ontdekte ik een gedeelde passie voor kennis en groei. Samen vormden we hechte banden, gedreven door nieuwsgierigheid en een onstilbare honger naar avontuur. Zo ontstonden vriendschappen tijdens de lange nachten van studeren en de nog langere nachten van feesten.

Het gaat niet slechts om het begrijpen van leerstof, maar ook om het begrijpen van jezelf en van je medestudenten. Deze gevoelens kunnen overal ontstaan. Tussen de regels van een studieboek, tijdens een gesprek op de picknickbanken, X4 of in de stilte van de bibliotheek waar de enige geluiden de bladzijden van een boek zijn die worden omgeslagen. Deze gevoelens dansen op de trappen van het X-gebouw en vieren het leven tijdens de feestjes bij het Beugeltje of het Vliegende Paard.

Wat Waltertje zo bijzonder maakt, is dat het verder reikt dan enkel een studievereniging. Hoewel het vaak wordt omschreven als een cult, voelt het voor mij als een hechte familie. Het is een thuis zonder begrenzing door muren of geografische afstand. Het is een plek waar je niet alleen je academische passie deelt, maar ook je leven en je liefde. Het is de plaats waar je mensen ontmoet, die jou begrijpen, die dezelfde passies delen, en die je aanmoedigen om te groeien. Hier kun je volledig jezelf zijn, je eigen identiteit uiten en het gevoel hebben dat je echt ergens thuishoort. Het is geruststellend te weten dat deze vereniging, deze mensen altijd voor je klaarstaan, door dik en dun, in geluk, verdriet en alles ertussenin. Dit is waar vrienden familie worden.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waar je thuishoort, kijk dan niet alleen naar de fysieke plekken, maar kijk naar de mensen om je heen. Want soms, in een studievereniging genaamd Waltertje vind je een thuis dat geen adres nodig heeft.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *