Goes Local: Anne Sofie in Dronten

door | 26 feb, 2024 | Waltertje goes Local | 0 Reacties

Door: Anne Sofie Clay

Ik kom uit Dronten.

‘Rutten?’

‘Nee Dronten.’

‘Oh dat ken ik niet.’

‘Rechts van Lelystad.’

‘Ligt het in Flevoland?’

‘Ja’

‘Huh nog nooit van gehoord.’

Dat is meestal hoe een gesprek gaat over Dronten, uit vergeten Flevoland, de polder die er nog maar een paar jaar ligt, drijft, staat. Vol met nieuwbouw, architecten steken niet veel aandacht in deze vergeten stad in vergeten Flevoland. Het symbool van Dronten is groen, maar hoe verder je naar het centrum toe gaat hoe minder dat te zien valt. Kenmerkend aan Dronten zijn ook de slechte kunstwerken, ik weet dat elke leerling op de basisschool wel een keer een uitje heeft gehad om al de kunstwerken te bezoeken. Core memory.

Ik kom oorspronkelijk uit Swifterbant totdat ik op mijn 6e verhuisde naar Dronten met mijn ouder en mijn zus. Dronten en Swifterbant liggen praktisch naast elkaar en vallen ook allebei onder de gemeente Dronten. Dus ik kan zeggen dat ik hier mijn hele leven heb geleefd. Dronten is klein, is wat iedereen zegt. Technisch is Dronten niet klein met een inwoneraantal van bijna 45.000 inwoners, maar toch is Dronten een dorp. Opgroeien in Dronten vond ik vreselijk toen ik jong was, iedereen kent elkaar dus onopvallend zijn bestaat niet. Misschien komt het omdat Dronten groter is geworden, maar nu vind ik het een leuk dorp om in te wonen. Het is nog steeds niet groot en iedereen kent elkaar, maar daardoor is het ook makkelijk om vrienden te maken.

Dronten heeft twee kanten. Als ik thuis zit, ver van het centrum, denk ik al snel dat Dronten geen actie heeft. Om de minuut rijdt er misschien één auto langs en soms een wandelaar, maar meer dan dat gebeurt er niet. Soms denk ik dat Dronten onder één grote steen leeft, maar als ik naar buiten ga wordt het tegendeel snel bewezen. Zoals elk dorp of elke stad bloeit het pas als je richting de supermarkten gaat, opeens is Dronten niet meer zo saai, niet meer zo klein als dat ik dacht.

In Dronten heb je drie van zulke bloeiplekken, en dus drie gedeeltes die wij opsplitsen aan de hand van windstreken: noord, west en zuid. Oost bestaat niet in Dronten, geen vragen, antwoorden heb ik niet. Dronten-west en Dronten-zuid hebben een plaatselijke supermarkt, een snackbar, een haarsalon en een chinees. Meer dan dat is er ook niet echt, meer heeft men ook niet snel nodig. Het verschil tussen west en zuid is alleen de veiligheid, laten we zeggen dat opgroeien in west minder trauma oplevert dan in zuid. Dan heb je Dronten-noord, maar iedereen noemt het gewoon het centrum. Sommigen noemen het een stad, maar iedereen weet dat Dronten die naam nog niet kan dragen. In het centrum valt er toch wel iets meer te beleven. Sinds kort is er een basic-fit, waardoor nóg meer mensen Dronten een stad gingen noemen, wat het nog steeds niet is.

Er zijn twee dingen in het centrum van Dronten die het centrum naar mijn mening uniek maken: meerpaalplein en Döner-King. Meerpaalplein is dé plek in Dronten waar je letterlijk alles kan meemaken. Er is een markt, kermis, meerpaaldagen, hangjongeren, politie, dodenherdenking en nog veel, heel veel meer. Als mensen Dronten niet kennen, kennen ze de meerpaaldagen wel. Het grootste evenement van Dronten. Elke zomer, drie dagen lang. In de middag zijn er verschillende activiteiten en in de avond tovert het zich om tot een festival. Entree is geheel gratis, waardoor je letterlijk iedereen kan tegenkomen. Döner-King is de plek waar iedereen in het weekend na een goed feestje weer terugkomt. Legende bestaat dat hier broodje döner wordt verkocht voor €1,75 contant na 00:00.

En dan heb je de golfresidentie. De rijkste, de mensen die zich liever niet associëren met Dronten maar wel willen wuiven met hun rijkdom. Het uiterste zuiden hoekje van Dronten, een gesloten gemeenschap met de grootste huizen die je afschrikken en tegelijkertijd aantrekken naar de plek. Ik ben er een keer geweest, het is absurd. Het beeld wordt vooral geschetst door het feit dat ze zich zo afwenden van Dronten terwijl ze in Dronten wonen. Eigen regels, het is bijna een eilandje met een eigen wetboek.

Meer interessante dingen heb ik ook niet echt te vertellen over Dronten, naast het feit dat de mensen het leuk maken in dit dorp waar bijna niks gebeurt. Mijn aanrader is; als je hier wil wonen, dan moet je hier niet heen gaan voor de evenementen en de actie, maar voor de mensen en de rust. Want dat maakt uiteindelijk het grootste deel van het jaar uit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *