HIHNM: Roy Zwier

door | 25 feb, 2024 | Hoe is het nu met? | 0 Reacties

Door: Floor Deen & Djenell Kroes

Waarom heb je ervoor gekozen om journalistiek te studeren?
“Ik heb eerst
Media en Entertainment gedaan in Leeuwarden. Ik wilde een beetje de ‘John de Mol’/televisieproductie kant op en het managen van een team. Dat leek me heel leuk, alleen bleek ik daar toen toch niet zo klaar voor te zijn. Ik was zeventien toen ik begon met HBO, dat geldt denk ik voor veel studenten zo. Nou, dat vond ik veel te vroeg. Ik vond andere dingen veel te leuk. Ik heb die studie niet gehaald en ik vond het ook niet superleuk. Toen dacht ik: ik wil iets anders met media gaan doen. Ik vond journalistiek wel interessant. Ik ben vroeger opgegroeid met de radio en het regionale nieuws dat altijd aanstond. Ik was altijd wel geïnteresseerd in wat er in de buurt gebeurde. Ik kom uit een dorpje naast Groningen, dus ik dacht: let’s give it a try. Ik ga het gewoon doen. En zodoende, na zes jaar was ik afgestudeerd.”  

Hoe ben je uitgekomen bij journalistiek aan Hogeschool Windesheim?
“Zwolle ligt dicht bij Groningen, dus dan kom je daar als eerste uit en dan ga je vergelijken. Ede was geen optie want dat vond ik te christelijk. Het is wel een hele goede opleiding. Leuke mensen daar, maar ik ben niet christelijk. Dus dan pas ik daar denk ik niet. Dan kom je in Zwolle uit. En toen dacht ik: Zwolle, dat is een mooi midden. Waltertje sprak me ook wel meteen aan. Ik weet nog dat ik hier op de open dag kwam en dat ik meteen werd aangesproken door een van mijn betere vrienden inmiddels. Hij begon tegen mij over Waltertje en toen dacht ik: wat een leuk clubje mensen. Lekker los en niet te studentikoos. Toen zaten we in een tijdperk zonder smartphone. Ik kon via een forum alvast chatten met andere mensen die zich ook hadden ingeschreven voor de introductie. Dat vond ik al gelijk heel leuk, want toen ging ik mensen opzoeken die ook in Groningen woonden. Met die mensen ging ik samen naar de introductie. Je moest je fiets meenemen in de trein, dat was allemaal heel spannend. Maar eigenlijk was de kennismaking meteen goed bij de open dag. Ik wist het meteen al. Toen dacht ik: nou, hier ga ik aan beginnen.” 

Wat heb je gedaan binnen Waltertje?
“Ik ben twee jaar voorzitter geweest bij Waltertje. Toen stond het nog niet vast hoe lang je voorzitter mocht zijn. Er waren mensen die wel vier jaar achter elkaar voorzitter waren. Ik vond twee jaar zelf wel de max eigenlijk. Het is leuk om het stokje door te geven aan iemand anders. In mijn jaren als voorzitter wilde ik Waltertje vooral gewoon een hele gezellige club mensen houden. Dat de sociale cohesie binnen de vereniging goed was, dat iedereen zich veilig voelde en dat we geen elitaire club zouden worden. En ik wilde natuurlijk dat die introductie goed geregeld werd en dat de financiën op orde waren. Ook moest er door het jaar heen genoeg te doen zijn voor studenten. Toen ik voorzitter was, kwam er weer een herstart van SOOZ, het
Studenten Overleg Orgaan Zwolle. Het contact met de andere verenigingen moest worden onderhouden. Hiermee leerden we als het bestuur ook weer nieuwe verenigingen kennen. We konden van elkaar leren en te weten komen wat er allemaal speelde in andere verenigingen.”  

Wat ben je na de opleiding gaan doen?
“Na het afstuderen dacht ik: wat moet ik nu gaan doen? Ik vond het afstuderen al heel wat en dat heeft een lange tijd gekost. Ik keek toen tegen mensen op die al zeven/acht jaar aan het studeren waren, dat was toen cool. Het werd steeds minder cool, want het werd steeds duurder. Toen werd ik door HJK (de Hogeschool Hoofddocent Journalistiek) geattendeerd op een vacature bij RTV Oost. Ik heb toen tegen Henk-Jan Karsten gezegd dat het mij wel tof leek. Hij heeft een belletje gedaan naar RTV Oost en even later kon ik komen solliciteren.  

 

Toen ben ik dus bij RTV Oost gaan werken. Eerst een jaar voor het project ‘Mooi Overijssel’, en daarna als freelance verslaggever. Na een jaar hield dat contract op, want het was een werkervaringsplek. Dan mag je een jaar van alles uitproberen. Toen ben ik gaan freelancen en ben ik een bedrijfje gestart samen met een collega van RTV Oost. NoordOost Media is mijn eigen bedrijf. In het begin hebben we daar journalistieke video’s gemaakt voor RTV Oost als freelancer. Daarna zijn we commerciële dingen gaan doen en op den duur zijn we toe gaan werken naar journalistieke documentaires die we konden gaan maken. Dat is steeds verder uitgegroeid, dat gaat een beetje in een golfbeweging. De ene keer heb je het heel druk en de andere keer een stuk minder. Ondanks dat ik niet meer vast werk voor RTV Oost, freelance ik er nog wel. Ik heb net een documentaire plan ingediend, om weer wat te kunnen maken. Een documentaire die mensen kunnen kennen is Manifest Stenenkoorts voor BNNVARA. Dat bevat vier afleveringen over de woningmarkt. Ik heb de regie, montage, interview en film hiervoor gedaan samen met mijn collega Manne Havinga en Elizabeth van Kleef. Toen mochten we dus echt een documentaire maken met Geertjan Lassche, een regisseur die met zijn documentaires (‘Zwart IJs’ en ‘Hemelbestormers’) mijn interesse had gewekt tijdens de studie. 

Ik werk natuurlijk ook hier op Windesheim. Dat doe ik twee dagen in de week. Ik ben hier terecht gekomen door Wim. Dinsdag was mijn vaste kroegavond met mijn journalistiekvrienden in de Singel, die kroeg bestaat helaas niet meer. Wim werkte daar altijd achter de bar op dinsdagavond. Ik zei toen tegen Wim van: als je me ooit nodig hebt voor klusjes op het Windesheim, bel me maar een keer. Twee à drie jaar later belde hij mij inderdaad, toen hadden ze hier wat ruimte vanwege ziekte, dus vroegen ze of ik wat op Windesheim kon komen doen. Eerst ging ik dat freelance doen en zodoende is dat verder gegroeid en nu werk ik hier al zeven en een half jaar.”

Wat voor advies zou je eerstejaarsstudenten mee willen geven?
“Mijn advies is altijd, ga zoveel mogelijk doen en proberen. Dan hoeft het nog niet super goed te zijn. Maar doe gewoon veel, maak uren, ga mensen interviewen, verzin een format, voer het uit. Eigenlijk een beetje op de manier waarop 1A dat doet, maar dan nog veel meer. Ik deed dat zelf niet in jaar 1 en 2, pas in jaar 3 ging ik bezig met video. Vanaf toen ging ik dat dus doen. Een bedrijfje starten, een debat organiseren. Deze dingen deed ik ook samen met vrienden. Hier en daar kon ik er wat geld mee verdienen. Dan heb je gewoon wat meer ervaring. Dat wil niet zeggen dat je het allemaal goed kan, maar dan leer je het wel kennen. Word ergens goed in!”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *