Backstage: Robin bij 1Twente

door | 22 mei, 2024 | Backstage | 0 Reacties

Mijn eerste stagedag begint meteen met vertraging in de trein. Perfect. Doodsbang dat ik te laat kom, loop ik snel vanaf station Enschede naar het kantoor. Ik moet eerst de ingang zien te vinden, want die zit goed verstopt. Gelukkig ben ik nog op tijd. Als de schuifdeuren opengaan, besef ik het pas: mijn stage bij 1Twente begint.

Ik hoefde niet lang te wachten tot ik iets op mijn bordje kreeg. Twee uur nadat ik binnenkwam, kreeg ik meteen een onderwerp waar ik achteraan moest bellen. Ik mocht iets schrijven over raadsleden van de gemeente Enschede die gingen speeddaten met deelnemers van een cursus. In diezelfde week ging ik nog de straat op om mensen te interviewen. Ik wist meteen dat ik een drukke maar leuke periode tegemoet zou gaan.

Wat een leven!

Het duurde niet lang voordat ik gewend was aan een nieuw ritme. Mijn dagen beginnen om 7:20 uur, dan gaat de wekker. Ik pak de sprinter van 8:22 naar Enschede en ik ben om 9:45 op de redactie (wat een tijden, wat een leven). Als eerste hebben we een ochtendvergadering waarin we de dag bespreken. Hier zitten de beeldredactie en de schrijvende redactie aan tafel. Dit gaat vaak over het vullen van 1TwenteVandaag (ons dagelijkse liveprogramma tussen 16:00 en 17:00) en over het bijwerken van de site. Na een uurtje rondgedraaid te hebben in mijn stoel en koffie te hebben gedronken, weet ik hoe de dag eruitziet: schrijven, gasten regelen voor de show of met de beeldredactie op reportage gaan. Geen enkele dag is hetzelfde.

Heen en weer

Het ene moment van de dag zit ik rustig achter mijn bureau een stukje te typen en het andere moment zit ik in de auto onderweg naar een camping om daar een voxpop op te nemen. Ik denk elke dag in de trein een duidelijk beeld te hebben van hoe mijn dag eruit gaat zien, maar dat is nog geen enkele keer uitgekomen. Ik heb nog geen dag gehad waarop ik niks te doen had. Soms zie ik op tegen iets wat ik moet doen, zoals het praten op camera. Ik heb daar altijd al een verschrikkelijke hekel aan gehad. Ik sta bekend als een snelle en onduidelijke prater, en geloof me, op beeld is dat nog erger. Toch geven ze mij de opdracht om voxpop-interviews te doen. Tot mijn verbazing vind ik het echt leuk om zoiets te doen, een beetje stoken bij de mensen op straat en ze aan het praten krijgen. Schrijven is ook iets dat ik niet heel leuk vind (althans, dat dacht ik sinds het eerste jaar). Maar deze stage heeft mij daar een hele andere kijk op gegeven. Als je eenmaal weet wat je moet doen en hoe je het moet doen, is het gesneden koek.

Ik heb ondertussen al zoveel verschillende onderwerpen en thema’s behandeld, dat ik soms vergeet wat ik allemaal heb geschreven. Ik leer Enschede langzamerhand een beetje kennen. Een paar onderwerpen waar ik al mee bezig ben geweest zijn: een modeontwerpster die duurzame kleding maakt, het betrekken van Enschedese jongeren in de politiek, musea-acties en verbouwingen in de omgeving. (Op naar nog veel meer!)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *