Bestuursrollen

Een bestuursfunctie staat niet alleen mooi op je CV; je leert namelijk onwijs veel van de twee bestuursjaren die je bij Waltertje draait. Je leert op een professioneel niveau communiceren, verantwoordelijkheid dragen, je leert alle ins en outs van de vereniging kennen en je komt door je bestuursfunctie op plekken waar anders (bijna) nooit zou komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan borrels van andere verenigingen of gratis kaarten voor gala’s en feesten. Ook leer je veel verschillende mensen kennen van binnen én buiten de vereniging. Als kers op de taart ga je een heel jaar besturen met toffe mensen die stuk voor stuk een hart voor Waltertje hebben. Een te gek jaar waar je, samen met de zes andere bestuursleden, nog je leven lang op terug kijkt!

Heb je interesse in een bestuursfunctie of wil je gewoon weten wat alle bestuursleden doen? Hieronder staat iedere functie uitgelegd!

 

VOORZITTER:

Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van alle zaken. Je doet samen met de andere bestuursleden, maar de voorzitter neemt hier de leiding in. De voorzitter leidt de wekelijkse bestuursvergadering en je bent de persoon die de gesprekken voert met de opleiding journalistiek. De samenwerking tussen Windesheim en Waltertje is vaak onderwerp van gesprek. Daarnaast ben je de spreekbuis en het gezicht van het bestuur en de vereniging. Op een algemene ledenvergadering doe jij het woord en tijdens de introductie heeft de voorzitter het totaaloverzicht.

Als voorzitter ben je dagelijks bezig met Waltertje. Bij deze functie komt dan ook veel voorbereiding en planning kijken. Desondanks is de voorzittersfunctie zeker te combineren met je studie, maar daar heb je wel een goede planning voor nodig. Daarnaast kan de functie van voorzitter pas in het tweede bestuursjaar vervuld worden. Zo heb je al een jaar ervaring in je rugzak!

Heb je nog vragen? Mail dan naar voorzitter@waltertje.nl.

 

VICEVOORZITTER:

Als vicevoorzitter ben je de rechterhand van de voorzitter. Jouw taken zijn voornamelijk het ondersteunen en controleren van de voorzitter. Hier en daar neem je wat taken over van de grote baas, maar vaak ben je een extra hand om het bestuur te runnen. Samen met de voorzitter vorm jij een sterk team. Jullie hebben dan ook regelmatig contact met elkaar en zorgen samen dat het bestuur goed loopt.

Je ondersteunt de voorzitter bij belangrijke gesprekken, helpt de voorzitter bij het maken van plannen voor de koers, controleert of taken worden uitgevoerd en ondersteunt de andere bestuursleden bij hun taken. Daarnaast heb jij de leiding over de open dagen op Windesheim. Bij het werven van nieuwe Journalistiek studenten te werven sta jij (voor de verandering) aan het roer. Jij zorgt dat alle vrijwilligers op de juiste plek staan en dat de aspirant-studenten een te gekke dag hebben!

Nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Stuur een mailtje naar vicevoorzitter@waltertje.nl.

 

SECRETARIS:

Iedere week krijg je als secretaris van Waltertje appjes van je bestuursgenoten. Wat gaan we tijdens de volgende vergadering bespreken? Al deze punten verwerk jij tot een mooie agenda, die vlak voor de vergadering wordt rondgestuurd. Wil je zelf iets op de agenda zetten? Dan kan dat natuurlijk ook!

Tijdens de vergaderingen typ jij sneller dan het licht en notuleer je alles wat er gezegd wordt, zodat belangrijke dingen niet vergeten worden. Maar wees niet bang, ook jij kunt tijdens de vergaderingen je stem laten horen! Na de vergadering is het zaak dat de notulen zo snel mogelijk de deur uitgaan. Wees niet bang, dit hoeft écht niet dezelfde avond nog, maar hoe sneller hoe beter! Je vult de actielijstjes aan en zorgt dat je door de week heen je mail goed in de gaten houdt.

Maar wat leer je nu eigenlijk? Je leert om het overzicht te bewaren tijdens soms chaotische gesprekken en leert de belangrijke informatie uit deze gesprekken te filteren. Ook leer je om te multitasken: iets willen zeggen én tegelijkertijd blijven noteren wat je mede-bestuursleden zeggen is soms best een opgave. Maar bovenal leer je om samen te werken binnen een team dat niet zonder jouw overzicht en actielijstjes kan. Best belangrijk, toch?

Heb je nog vragen? Mail dan naar info@waltertje.nl.

 

PENNINGMEESTER:

Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de portemonnee van Waltertje. Je beheert de bankrekening en houdt goed bij wat erin en eruit gaat. Dit doe je door alle inkomsten en uitgaven te verwerken in ons boekhoudprogramma. Het systeem is hufterproof, dus geen zorgen! Je leert alles op zijn tijd kennen! Verder maak jij de jaarlijkse begroting en maak je de begrotingen voor verschillende grote evenementen van Waltertje. Last but not least stuur jij alle facturen de deur uit. Jij zorgt ervoor dat iedereen op tijd zijn/haar contributie betaald!

De functie van penningmeester klinkt misschien wat ingewikkeld, maar no worries: je hoeft geen ervaring te hebben in boekhouden of in het maken van begrotingen. Als je béétje kan rekenen én je hebt zin in een toffe uitdaging is deze functie perfect voor jou. Bovendien zijn de oud-penningmeesters altijd bereikbaar voor advies en tips en tricks.

Heb je nog vragen? Mail dan naar penningmeester@waltertje.nl.

 

INTERNUS:

Als internus ben jij de schakel tussen het bestuur en de commissies van Waltertje. Dit betekent dat je bij alle commissievergaderingen bent en om de vergaderingen heen geregeld contact hebt met de voorzitters. Je zult gemiddeld twee vergaderingen per week hebben: de bestuursvergadering op dinsdagavond en een commissievergadering op een andere doordeweekse avond. Daarnaast zul je ongeveer elke dag van de week wel appen met een of meerdere voorzitters om informatie te geven of te krijgen. Naast de functie van internus ben je natuurlijk ook algemeen bestuurslid en zul je naast de internustaken dus geregeld meer algemene dingen oppakken zoals teksten schrijven of het helpen organiseren van de introductieweek.

De rol van internus is prima te combineren met je studie. Omdat je bijna alleen maar ’s avonds vergadert en het contact met de voorzitters in te plannen is, houd je meer dan genoeg tijd over om naar school te gaan en je deadlines allemaal te halen.

Heb je nou nog vragen? Mail dan naar internus@waltertje.nl.

 

EXTERNUS:

Als externus onderhoud jij de voor Waltertje belangrijke externe contacten. Dit zijn Zwolse studie- en studentenverenigingen, maar ook alle partners en sponsoren. Met het bestuur vergader je iedere dinsdag, maar daarnaast bezoek jij iedere eerste maandagavond van de maand het Verenigingen Overleg Zwolle (VOZ). Terwijl je samen met alle andere extern vertegenwoordigers een biertje drinkt, heb je het over de gang van zaken binnen de verschillende verenigingen en praat je over zaken die relevant zijn voor de studentenstad Zwolle.

Daarbij ben je de contactpersoon voor het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) en het eerste aanspreekpunt voor partners en sponsoren. De functie van externus leert je mensen te benaderen en op professioneel niveau te communiceren. Als externus groei je in relatiebeheer, dus ook in het opbouwen en het onderhouden van een netwerk. Met de relaties spreek je over voor beide partijen belangrijke zaken. Zo kom je op plaatsen waar je normaal niet snel zou komen en ontmoet je mensen die je anders niet zou leren kennen. En laat dat vaak ook nog ontzettend gezellig zijn.

Heb je nog vragen? Mail dan naar externus@waltertje.nl.

 

ALGEMENUS:

Als algemenus of algemeen bestuurslid heb je niet veel vaste taken, maar dit betekent niet dat je het hele jaar kunt gaan chillen. Zo maak en verstuur je iedere eerste maandag van de maand de nieuwsbrief naar alle leden. Daarnaast onderhoud je de website van Waltertje. Je zorgt dat de website up-to-date blijft, plaatst de Code Rood’s en houdt het overzicht.

Naast deze vaste taken, ondersteun jij zoveel mogelijk de andere bestuursleden. Je helpt en springt bij waar nodig door kleine of grote taakjes op te pakken. Ook kun je een groot aandeel hebben in het organiseren van het Gala der Journalistiek en de Liftwedstrijd. Net zoals de introductie worden deze evenementen georganiseerd door het bestuur en daar kun jij bij helpen. Hoe leuk is dat?

Als bestuurslid leer je om altijd aan te staan en altijd klaar te staan voor elkaar. Je staat nooit alleen en samen ben je in charge voor de leukste vereniging van Nederland. Als algemenus leer je goed plannen, organiseren en kun je al je creativiteit kwijt in het bestuur.

Heb je nog vragen? Mail dan naar algemeen@waltertje.nl.