Voor de ouders

En dan komt het allemaal ineens heel dichtbij: uw kind gaat studeren en nu wil hij/zij/die ook nog eens op introductie van een studievereniging.
Omdat wij begrijpen dat deze nieuwe fase in het leven van uw kind niet alleen voor uw kind, maar ook voor u ontzettend spannend kan zijn, vertellen wij graag in het kort even wie wij zijn en wat wij doen. In de hoop dat u na het lezen van deze tekst uw kind het begin van zijn/haar/hun studententijd aan ons toevertrouwt.
Om de grootste en meest voorkomende zorg vast weg te nemen: wij doen niet aan ontgroeningen.

Waltertje begon 40 jaar geleden als introductieclubje voor de opleiding journalistiek, opgericht door twee docenten aan de journalistieke opleiding, destijds nog gevestigd in Kampen. 39 introducties later is Waltertje uitgegroeid tot een heuse studievereniging, met commissies, evenementen en een heleboel enthousiaste leden.

En ondanks al dat leuks blijft hét moment waar de hele vereniging elk jaar naartoe leeft de introductie. Ons belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat elke nieuwe student journalistiek een zachte landing heeft tijdens onze intro. Zowel op de opleiding, als in de (studenten)stad Zwolle.

Dat doel heeft voor ons absolute prioriteit. Concreet betekent dat het volgende:

 

Ontgroenen
Hier doen wij niet aan. Wij zijn niet blind voor de vele misstanden die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen omtrent ontgroeningen. Hoewel het ook zeker goed kan gaan en het voor sommige verenigingen een toegevoegde waarde kan hebben aan een introductie, zien wij binnen onze vereniging geen meerwaarde in ontgroeningen. Wat ons betreft kan een intro prima zonder.

 

Alcohol & drugs
De verantwoordelijkheid voor alcoholgebruik ligt op onze introductie in de eerste plaats bij de gebruiker. Wel zijn er een aantal duidelijke afspraken.

  • De organisatie van de intro drinkt niet. Van begin tot eind zijn wij nuchter. Zo zijn er altijd ten minste zeven mensen die scherp en goed kunnen handelen in een noodsituatie.
  • Crewleden drinken met mate. Zij schatten zelf in hoe veel ze kunnen drinken zonder zichzelf te verliezen of erg aangeschoten te raken. Wanneer zij toch te veel te drinken worden ze hierop aangesproken door de organisatie.
  • Groepsbegeleiders worden van tevoren duidelijk geïnstrueerd over hoe zij moeten omgaan met het alcoholgebruik van hun groep. Zo is er aandacht voor deelnemers die om wat voor reden dan ook niet willen of mogen drinken en bijvoorbeeld wat te doen wanneer een deelnemer te diep in het glaasje heeft gekeken.
  • Alcohol drinken is nooit verplicht. Alcohol is ook nooit goedkoper dan frisdrank en er is altijd gratis water, limonade, koffie en/of thee beschikbaar.
  • Het gebruik van alle soft- en harddrugs is tijdens onze intro niet toegestaan en kan leiden tot verwijdering van de introductie.

 We pretenderen niet dat er niet flink gedronken wordt tijdens onze introducties, maar er wordt te allen tijde goed opgelet en er is vanuit de crew veel aandacht voor verantwoordelijk drinkgedrag.

 

Organisatie
Onze introducties worden georganiseerd door het bestuur van de vereniging. Tijdens de intro zijn alle bestuursleden verantwoordelijk voor een eigen portefeuille (bijvoorbeeld eten & drinken, crew en logistiek). Het bestuur begint maanden van tevoren met het voorbereiden van de intro en stelt daarbij met minutieuze precisie een draaiboek op. Hierin staat het hele programma van minuut tot minuut uitgewerkt.

Naast het bestuur zijn er nog zo’n twintig andere crewleden. De crew is op te delen in 3 groepen:

  • De Free-Willies zijn de manusjes-van-alles. Zij helpen het bestuur met alle taken die uitgevoerd moeten worden.
  • De Willies zijn de groepsbegeleiders, zij zijn het eerste aanspreekpunt voor uw kind en zijn de hele intro met hun groepje.
  • Het mediateam legt al de mooiste momenten van de intro vast (mits met toestemming) en maakt na afloop een aftermovie, om de komende jaren nog na te kunnen genieten van deze fantastische week.

Verder is het belangrijk om te vermelden dat er altijd ten minste een EHBO’er meegaat.

We hopen dat u er nu op vertrouwt dat uw kind bij ons in goede handen is. Wij kijken uit naar een ontzettend leuke tijd. Als u nog vragen heeft zijn wij altijd bereikbaar. U kunt hier contact met ons opnemen.