Voor de ouders

Dit gedeelte is speciaal geschreven voor ouders die met vragen zitten over de intro van Waltertje. Laat het je vader of moeder dus eens lezen, voor hen ook een fijner gevoel.

En toen was het zover: de zoon of dochter slaat nu echt zijn of haar vleugels uit en staat aan de vooravond van ‘de studententijd’. En alsof het niet al erg genoeg is, begint die studententijd met iets waar u als ouder wellicht best een beetje over inzit: een introductie. Als u dit leest, is de kans groot dat uw zoon of dochter zich wil inschrijven of heeft ingeschreven voor de introductie van Waltertje. Omdat wij weten dat het studeren van uw kind ook voor ú grote gevolgen heeft, is deze tekst speciaal voor u. In de hoop dat wij enige zorgen, die u wellicht heeft, kunnen wegnemen. Zodat u uw kind met een gerust hart op intro kan sturen en weet dat het ook weer fatsoenlijk terugkomt. Heeft u gewoon een vraag, en geen zin in de hele onderstaande tekst?  Wij beantwoorden uw vragen graag. Ook als ze wellicht wat kritisch zijn.

Waltertje is dertig jaar geleden begonnen met deze pagina speciaal voor ouders, omdat wij merkten dat veel ouders met vragen of zorgen zaten voor de intro. Wij hebben het zelfs meegemaakt dat aankomende studenten van hun ouders niet op intro mochten. En waarschijnlijk is dit geen onwil, maar angst. Waltertje begrijpt dat een kind dat gaat studeren ook voor de ouders een grote stap kan zijn. Zeker als het uw eerste kind is dat gaat studeren of als hij of zij vrij jong is. Daarom is deze tekst hier dus, om u meer inzicht te geven in de organisatie en werkwijze van Waltertje. Zodat u uw kind met een gerust hart aan ons ‘geeft’.

Werkwijze
In het algemeen hebben intro’s een slechte naam in Nederland. En laten we daar eerlijk over zijn, zo vreemd is dat niet. Verschrikkelijke berichten uit bijvoorbeeld Groningen en Leiden lijken ieder jaar wel weer de kranten te vullen. Waltertje baalt hier net zo van als u. Wij zijn namelijk ieder jaar bezig om mensen duidelijk te maken dat het ook anders kan. Niet alleen ouders, maar ook sponsoren en leveranciers hebben weinig vertrouwen in studentengroepen. En ieder jaar moeten wij ons weer opnieuw bewijzen. Maar goed. We doen dat graag, bovendien hoort het erbij. Waltertje heeft in de 38 jaar van haar bestaan in Zwolle en omstreken gelukkig een goede reputatie opgebouwd.  En dat is niet voor niets. Volgens ons kan het namelijk ook wél goed gaan. Wij denken dat een intro ook simpelweg een hele leuke week kan zijn, niets meer, niets minder. Gewoon veel plezier, zonder dat café-eigenaren hun tent verbouwd zien, zonder dat leveranciers niet betaald worden. Het klinkt een beetje saai, maar dat is het niet. Wij willen geen intro maken die saai is, waar niet gedronken mag worden en iedereen om half elf in bed ligt. Maar sommige zaken moeten gewoon geregeld zijn. Zaken als EHBO, vergunningen en een nuchtere begeleiding. Zo simpel is dat. Wij vinden het leuk om na de intro van Kids te horen dat ‘alles zo goed geregeld was’. Want zo proberen we het ook aan te pakken: een intro die heel leuk is, maar achter de schermen geen zooitje is.

Structuur
Waltertje staat erom bekend ontzettend georganiseerd te zijn, zowel op de voorgrond als op de achtergrond. Elk jaar schrijft de organisatie een compleet werkplan dat van minuut tot minuut het programma in beeld brengt. Daarin combineren we de beste factoren van onze jarenlange ervaring met het organiseren van intro’s: een variërend programma waardoor de student zijn nieuwe studiegenoten en de stad leert kennen, en dat met een duidelijk journalistiek karakter.

Alcohol
Alcohol. Het grootste probleem van de intro’s in Nederland. En ook bij ons zijn de negatieve gevolgen van overmatig drankgebruik vaak onderwerp van gesprek. Tijdens onze intro wordt veel gedronken. En dat vinden wij helemaal niet erg. Ook wij houden van een biertje, waarom niet. Wat we wél heel belangrijk vinden, is hoe met die alcohol om te gaan. Alcohol drinken wordt in de intro nooit gepromoot. Er zijn bij Waltertje bijvoorbeeld geen spellen waarbij men drank moet innemen. Sowieso is het drinken nooit verplicht. De organisatie is de gehele intro sober. Iedereen. Dat is een regel die tijdens de intro zeer strikt wordt nageleefd. Groepsbegeleiders drinken met zeer veel mate. Bovendien hebben zij middels een cursus de kennis in huis om verantwoordelijk om te gaan met alcoholgebruik. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met verlegen mensen, die geen cola meer durven te bestellen als de rest al bier heeft besteld? En wat als iemand veel meer drinkt dan dat hij aan kan? Tijdens de intro is bier nooit goedkoper dan fris, ook niet in een piekuur. Vervoer naar de slaapplaats is bovendien altijd onder begeleiding in een zogenaamde ‘pendeldienst’. Nee, wij vinden het absoluut niet erg als mensen drinken tijdens de intro. Maar we zullen wel alles doen om te letten op de Kids.

Ontgroenen
Straffen uitdelen, alleen maar mogen overgeven staande op één been, verplicht alcohol drinken, mensen niet laten slapen als ze heel moe zijn, kortom: ontgroenen. Dat vindt Waltertje onmenselijk en niet nodig voor een leuke week. Tijdens de intro van Waltertje dus ook niets van dat alles. Wij walgen ieder jaar weer van de verschrikkelijke verhalen, en weten het heel zeker: dat nooit!

Kids
U had het wellicht al gelezen. De deelnemers aan de intro noemen wij ‘Kids’. Ze moeten nu eenmaal een naam hebben. ‘Komen de deelnemers er zo aan?’ klinkt nu eenmaal raar. ‘Feuten’ of ‘nuldejaars’ vinden wij enorm denigrerende termen, die gebruikt worden bij studentenverenigingen die ontgroenen. Kids, dus.